Έκκληση

Έκκληση

Ο καθηγητής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά, Κώστας Δουζίνας γράφει για τα φαινόμενα σεξισμού που έχουν αυξηθεί στη χώρα μας. "Σεξιστικά σχόλια και ad feminam επιθέσεις, αισχρά υπονοούμενα και ποταπές παραβιάσεις της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, εξευτελισμός των θεσμών και εκπόρνευση της αρχής της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα νοσηρό κλίμα που υποσκάπτει τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος" σημειώνει μεταξύ άλλων

*Του Κώστα Δουζίνα

Η ελευθερία του λόγου και του τύπου, η πολυφωνία και η κριτική αποτελούν πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος και αδιαπραγμάτευτες αρχές. Κάθε πολιτική απόφαση και ιδεολογική τοποθέτηση πρέπει να εκτίθενται στο βάσανο της δημόσιας διαβούλευσης, κριτικής και απόρριψης. Προϋπόθεση για την λειτουργία του δημοσίου διάλογου αποτελεί ο σεβασμός της τιμής, της υπόληψης και της ιδιωτικής ζωής κάθε πολίτη αλλά και των δημόσιων προσώπων.

ADVERTISING

Τις τελευταίες μέρες, η απόλυτη πίστη και η υπεράσπιση του ελεύθερου δημόσιου διαλόγου έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα. Γινόμαστε μάρτυρες μιάς ανευ προηγουμένου υποβάθμισης και εκβαρβαρισμού του δημόσιου λόγου. Σεξιστικά σχόλια και ad feminam επιθέσεις, αισχρά υπονοούμενα και ποταπές παραβιάσεις της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, εξευτελισμός των θεσμών και εκπόρνευση της αρχής της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα νοσηρό κλίμα που υποσκάπτει τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος. Καλούμε κάθε πολίτη, κάθε διανοούμενο, κάθε συμμετέχοντα στον δημόσιο διάλογο να καταδικάσει τέτοια φαινόμενα και να βοηθήσει να σταματήσει ο κατήφορος. Η ακεραιότητα του πολιτεύματος, η δυνατότητα έντονης αλλά ευπρεπούς αντιπαράθεσης και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτώνται από την αντίδραση μας σε τέτοια αρρωστημένα φαινόμενα.

*Ο Κώστας Δουζίνας είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics. Είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

24Media Network