Έκθεση State Department: Η Ελλάδα κάνει pushbacks

Έκθεση State Department: Η Ελλάδα κάνει pushbacks
Πρόσφυγες στην θάλασσα (φωτογραφία αρχείου) shutterstock

Δεν κλείνει τα μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα αλλά ούτε και στα φαινόμενα trafficking έκθεση του State Department. Καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες στην κυβέρνηση.

Δεν περιποιεί ακριβώς τιμή για την ελληνική κυβέρνηση η έκθεση του State Department για τα φαινόμενα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking) στην Ελλάδα για το έτος που διανύουμε.

Παρά το γεγονός ότι οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι έγιναν προσπάθειες σε συγκεκριμένους τομείες και ότι υπήρξε μία σχετική πρόοδος, τονίζουν ότι υφίστανται ακόμα σημαντικά προβλήματα προς επίλυση.

Τα προβλήματα αυτά καταγράφονται κυρίως στον έλεγχο των αιτούντων ασύλο, στις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που αποθαρρύνουν πολλούς από την κατάθεση της αίτησης και από την καθυστέρηση των σχετικών αποφάσεων.

Είναι χρήσιμο εδώ να θυμίσουμε ότι με την πρόσφατη απόφασή της να αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα την Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο στους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας οι οποίοι κατά κανόνα εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος από την Τουρκία.

Η αμερικανική έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι σύμφωνα με διεθνείς ανεξάρτητες πηγές (ΜΚΟ, δημοσιογραφικά δίκτυα κτλ) έχουν τεκμηριωθεί βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων (τα λεγόμενα pushbacks) ενώ γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε γυναίκες παιδιά.

Ως γνωστόν τα pushbacks είναι παράνομη μέθοδος και δεν απαγορεύεται ρητώνς από το διεθνές δίκαο.

Γίνεται τέλος λόγος για τα προβλήματα χώρου αλλά και πόρων στην παροχή βοήθειες αλλά και στο γεγονός ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες με τους οποίες κινείται η ελληνική δικαιοσυνη οδήγησαν σε αθωώσεις υπόπτων “εμπόρων”.

Το προφίλ θυτών και θυμάτων

Σύμφωνα με την έκθεση οι διακινητές είναι συνήθως Ελληνες ενώ άλλες φορές προέρχονται από την Ευρώπω, Δυτική και Ανατολική. Εχουν ως “εμπόρευμα” γυναίκες και παιδιά από την Ανατολική Ευρώπη, τη Νότια και την Κεντρική Ααία, το Καμερούν, την Κίνα, τη Γεωργία, το Ιράκ, τη Νιγηρία και τη Ρωσία.

Οι άνθρωποι “εργάζονται” στο χώρο του σεξ και μπορεί να κανείς να τους βρει σε ξενοδοχεία, πορνεία, κομμωτήρια, ακόμα και στο δρόμο.

Υπάρχουν και φαινόμενα καταναγκαστικής εργασίας σε άλλους χώρους και αφορούν κυρίως παιδιά και άνδρες από την Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Ασία. Ευάλωτοι σε εργασιακές σχέσεις που παραπέμπουν σε δουλεία είναι μετανάστες εργαζόμενοι από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν και το Πακιστάν, κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα