ΕΛ.ΑΣ.: Δεν έχει γίνει αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων από την ΠΓΔΜ

default image

Τι αναφέρουν πηγές της αστυνομίας στο NEWS 247 για την τύχη των 1.500 περίπου προσφύγων που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ το βράδυ της Δευτέρας

Η Ελληνική Αστυνομία αναφέρεται στο περιστατικό των 1.500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που αποφάσισαν να περάσουν σε έδαφος της ΠΓΔΜ από άλλο σημείο, πλην της Ειδομένης, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, γεγονός που προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για το κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι επέστρεψαν δια της βίας από στρατιώτες της γειτονικής χώρας στην Ειδομένη ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες από τους τελευταίους που επιχείρησαν το βράδυ της Δευτέρας να περάσουν το χείμαρρο και να βρεθούν σε έδαφος της ΠΓΔΜ εμποδίστηκαν από άνδρες του στρατού και έτσι επέστρεψαν άμεσα σε ελληνικό έδαφος και γύρισαν πεζή στην Ειδομένη.

Σε ό, τι αφορά στους υπόλοιπους που πέρασαν, πηγές της αστυνομίας σημειώνουν πως δεν τους έχει ανακοινωθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής, ενώ δηλώνουν πως δεν έχουν καμιά πληροφορία σχετικά με τα όσα διέρρευσαν οι σκοπιανές αρχές, ότι δηλαδή οι πρόσφυγες αυτοί επέστρεψαν στα σύνορα και πέρασαν και πάλι σε ελληνικό έδαφος για της βίας.

Έρευνα της αστυνομίας και της ΕΥΠ για το φυλλάδιο

Παράλληλα, πληροφορίες του NEWS 247 αναφέρουν πως έχει δοθεί εντολή διερεύνησης για το ποιος βρίσκεται πίσω από το φυλλάδιο που διενεμήθη στους πρόσφυγες και τους προέτρεπε να περάσουν τα σύνορα. Την έρευνα διεξάγουν τοπικές αστυνομικές αρχές, αλλά και η ΕΥΠ μετά από εντολή ίδιου του πρωθυπουργού.

Αστυνομικοί ερευνούν αρχικά την περιοχή ώστε να εντοπίσουν το κατάστημα στο οποίο τυπώθηκε το επίμαχο φυλλάδιο. Οι ύποπτοι είναι πολλοί ανάμεσά τους και ύποπτες για το ρόλο τους ΜΚΟ, παραοργανώσεις όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.

Κανένα αίτημα επανεισδοχής λέει το Μαξίμου

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Ειδομένη, πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως αν υποβληθεί τέτοιο αίτημα με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που υπάρχουν μεταξύ ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετασθεί. Αυτό βέβαια ουσιαστικά σημαίνει πως η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το εάν θα δεχθεί επιστροφή προσφύγων από την ΠΓΔΜ.

Φίλης: Οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Ειδομένη

Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, αναλύει από την πλευρά του στο NEWS 247 πως είναι σχεδόν βέβαιος πως οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί θα επιστρέψουν. “Η κατάσταση σε αυτό το θέμα είναι “γκρίζα”, γιατί δεν υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM για την επαναπροώθηση προσφύγων. Δεύτερον, διότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι μη κανονικές. Τρίτον, διότι το status αυτών των ανθρώπων δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι”  και συμπληρώνει: 

Μπορώ να πω, με μία σχετική βεβαιότητα, ότι κατά την εκτίμησή μου, αυτοί οι άνθρωποι με τον Α ή Β τρόπο θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, είναι πιθανό να μην υπάρξει αίτημα από πλευράς Σκοπιανών, όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά και οι άνθρωποι αυτοί, με έναν τρόπο που δεν απαιτεί ή που απαιτεί διπλωματικές συνεννοήσεις, που μπορεί να γίνουν κάτω από τα ραντάρ, να επιστρέψουν στην Ελλάδα”

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες Έλληνες φωτορεπόρτερ

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τις αρχές της ΠΓΔΜ φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ, που κρατούνταν στο χωριό Γευγελή, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν από την Ειδομένη στο έδαφος της ΠΓΔΜ και συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών ήταν και 12 Έλληνες, φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ. Συνολικά, οι αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν πάνω από 50 φωτορεπόρτερ και εθελοντές.

Φωτό sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα