Εμβόλιο AstraZeneca: Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης στην Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης στην Ελλάδα
Εμβόλιο της AstraZeneca Shutterstock

Πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ. Αναλυτικά τα στοιχεία.

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων, σχετιζόμενα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο ΕΟΦ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για αναλογία 1:181.000.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτά τα πέντε περιστατικά δεν περιλαμβάνεται της 63χρονης στην Λέσβο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον  ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε χθες είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα