Ενεργό δράση κατά των διακινητών ανθρώπων στα χωρικά ύδατα κρατών μελών της εξετάζει η ΕΕ

Μετανάστες από το Πακιστάν κωπηλατώντας σε φουσκωτή βάρκα φτάνουν σε παραλία της Κω το πρωΐ της Παρασκευής 21 Αυγούστου 2015. 
(EUROKINISSI)
Μετανάστες από το Πακιστάν κωπηλατώντας σε φουσκωτή βάρκα φτάνουν σε παραλία της Κω το πρωΐ της Παρασκευής 21 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο διοικητής της Στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια και Κεντρική Μεσόγειο (EU Navfor Med), ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, πρότεινε στις χώρες-μέλη της ΕΕ να περάσουν σε μια πιο "επιθετική" φάση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επέμβει πιο άμεσα εναντίον των εγκληματικών δικτύων διακινητών ανθρώπων, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες που έχει δώσει στη ναυτική επιχείρηση που έχει αναπτύξει στη Μεσόγειο, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο διοικητής της Στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια και Κεντρική Μεσόγειο (EU Navfor Med), ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, πρότεινε στις χώρες-μέλη της ΕΕ να περάσουν σε μια πιο "επιθετική" φάση, δύο μόλις μήνες αφότου αναπτύχθηκε η αποστολή αυτή η οποία περιορίζεται προς το παρόν να παρακολουθεί, από τα διεθνή ύδατα, τα δίκτυα που λειτουργούν από τα λιβυκά παράλια.

Μια εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, η Κάθριν Ρέι, είπε ότι ο ναύαρχος εισηγήθηκε να περάσει η αποστολή στη δεύτερη φάση της, εφαρμόζοντας το ισχύον διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτής της δεύτερης φάσης, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να ερευνούν, να κατάσχουν και να εκτρέπουν από την πορεία τους σκάφη που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται από τους διακινητές, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στηρίζει το αίτημα του Κρεντεντίνο, διευκρίνισε η Ρέι.

Η Μογκερίνι θα προεδρεύσει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο της ανεπίσημης συνόδου των υπουργών Άμυνας των "28" και κατόπιν, την Παρασκευή και το Σάββατο, θα παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, ώστε να διαπιστώσει τι στάση τηρούν οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

"Ειλικρινά, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν επιφυλάξεις για να περάσουμε στη φάση αυτή" είπε μια διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πρεσβευτής μιας χώρας σημείωσε ότι "μια ομάδα χωρών τάσσεται υπέρ" όμως ο εκπρόσωπος μιας άλλης ζήτησε να διατυπωθούν πιο συγκεκριμένα επιχειρήματα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Η δεύτερη φάση προϋποθέτει ότι πολλά ακόμη πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με ελικόπτερα και αεροσκάφη, θα ενισχύσουν την επιχείρηση. Μέχρι στιγμής μόνο τέσσερα πλοία --ένα ιταλικό, ένα βρετανικό και δύο γερμανικά-- μετέχουν στην αποστολή EU Navfor Med.

Η επίσημη απόφαση ενδέχεται να ληφθεί τον Οκτώβριο.

Αρχικός στόχος της EU Navfor Med ήταν να εντοπίζει και να καταστρέφει τα πλοία που χρησιμοποιούν οι διακινητές και να συλλαμβάνει τους υπόπτους. Όμως, καθώς δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να επιτρέπει τη χρήση βίας στα λιβυκά χωρικά ύδατα, οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι να περιορίζουν τη δράση τους μόνο στα διεθνή ύδατα.

Η Ρέι είπε ότι κατά τις περιπολίες τους στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι τα τέσσερα πολεμικά πλοία συμμετείχαν σε εννέα επιχειρήσεις και διέσωσαν 1.400 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network