Ενεργοί πολίτες φωτίζουν την οδό Ιάσονος και δίνουν ζωή στα “νεοκλασικά της ανοχής”

Ενεργοί πολίτες φωτίζουν την οδό Ιάσονος και δίνουν ζωή στα “νεοκλασικά της ανοχής”

Οι δράσεις πολιτών για την ανάδειξη και αναβάθμιση της οδού Ιάσονος στο Μεταξουργείο. Τα έργα και οι συμβολικές εκδηλώσεις. Τι δηλώνουν στο NEWS 247 ο δήμαρχος Αθηναίων, ΜΚΟ και εκπρόσωποι της εταιρίας Παπαστράτος (Pics+Vids)

Κυριακή μεσημέρι. Στα ασαφή γεωγραφικά όρια μεταξύ Κεραμεικού και Μεταξουργείου. Στην αλλοτινή προέκταση του ιστορικού και πνευματικού κέντρου της Αθήνας.

Στον πεζόδρομο της οδού Ιάσονος με νεοκλασικά μονώροφα ή διώροφα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα – χαρακτηρισμένα στην πλειοψηφία τους ως διατηρητέα – ο χρόνος σταμάτησε βίαια στα τέλη του ’90.

Στα “συντρίμμια” του ιστορικού δρόμου, η γοητεία της παραδοσιακής συνοικίας έχει ξεφτίσει. Από τα αρχιτεκτονικά εμβλήματα, έχει μείνει μόνο η πρόσοψη. Μία ανάσα από την Πειραιώς, καταφύγιο βρίσκουν καθημερινά χρήστες ή έμποροι ναρκωτικών και πελάτες του φτηνού σεξ σε έναν από τους περίπου 30 παράνομους οίκους ανοχής.

Στο ατμοσφαιρικό σοκάκι, η εσάνς της αμμωνίας ανακατεύεται με την απόγνωση των ελάχιστων κατοίκων που έμειναν πίσω να παλέψουν για τη γειτονιά τους.

Δεν ανοίγουν παράθυρα. Οι οίκοι ανοχής δεν διαθέτουν τουαλέτες και πάνω από 2.000 πελάτες καθημερινά, κάνουν την ανάγκη τους στο δρόμο. “Θα πεθάνουμε από χολέρα”, διαμαρτύρονται από τα μπαλκόνια τους, ένοικοι πολυκατοικιών.

Ανέλαβαν δράση για να “φωτίσουν” το “σκοτεινό” δρόμο

Για το λόγο αυτό, την Κυριακή 26.01, η “ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά” και η “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού”, με την ευγενική χορηγία της εταιρίας “ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ”, αλλά και την υποστήριξη της “Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας” και του Δήμου Αθηναίων, προχώρησαν σε εργασίες καθαρισμού, αναβάθμισης, αλλά και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής αξίας των κτιρίων.

“Παλεύουμε για ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής των πολιτών που αποφάσισαν να μείνουν εδώ”, αναφέρει στο NEWS 247 η επικεφαλής της ΜΚΟ “ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά”, Αλεξία Μυλωνά.

 

Επί μία εβδομάδα, περίπου 10 άτομα εργάζονταν στην Ιάσονος ασταμάτητα. Αντικατέστησαν τα 18 φώτα του δρόμου με φωτιστικά τεχνολογίας LED για εξοικονόμηση ενέργειας, καθάρισαν τα 25 παρτέρια του πεζόδρομου και των μικρών κάθετων οδών Περδίκα και Λεοννάτου, φύτεψαν δέντρα και αποκατέστησαν το πλακόστρωτο, αντικαθιστώντας τις σπασμένες πλάκες.

 

“Καθαρίσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Δεν έχετε ιδέα τι αντικρίσαμε”, αναφέρει η κα Μυλιώνη, που κλωτσάει κυριολεκτικά σύριγγες μέσα στα παρτέρια.

 

Παράλληλα, το “Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού” ανέδειξε τον αρχιτεκτονικό πλούτο της οδού, τοποθετώντας σε ορισμένα διατηρητέα πινακίδες, επεξηγώντας την ιστορική τους αξία.  

 

Την Κυριακή πολίτες και εθελοντές έβαλαν τις τελευταίες πινελιές σε μια συμβολική γιορτή, με γεύσεις από τα εστιατόρια της περιοχής Safka και Aleria και ζωντανή μουσική από τους Swing Shoes και τη Sugahspank.

 

“Είναι μια γειτονιά που δοκιμάζεται πάρα πολύ αλλά έχει τρομακτικό δυναμικό. Ο Δήμος έχει δεσμευτεί να στηρίξει οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσεται στην περιοχή”, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έδωσε το δυναμικό παρών στην εκδήλωση, μαζί με την οικογένειά του.

 

Από την πλευρά της και η πρώην βουλευτής Άννα Βαγενά που βρέθηκε στις εργασίες αναβάθμισης, δήλωσε:

“Η Ιάσονος, κατά τη γνώμη μου έχει παραχωρηθεί από την αστυνομία προς χρήση ουσιών και εκπόρνευση. Η μισή οδός είναι καταυλισμός άστεγων ναρκομανών, άρρωστων ανθρώπων και δυστυχισμένων πλασμάτων. Ιδίως η πώληση και χρήση έχει σπρωχτεί από την Πειραιώς προς τα εδώ. Είναι σαν την κακή νοικοκυρά που σπρώχνει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Η γειτονιά μας θα μπορούσε να ήταν εστία πολιτισμού, αλλά τελικά είναι εστία βρωμιάς και αρρώστιας. Δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για αυτό. Πληρώνω 2.000 ευρώ σε δημοτικά τέλη για το σπίτι και το θέατρο που στεγάζονται στην περιοχή και δεν βλέπω έργα. Ζητάμε τα αυτονόητα, να μπορούμε να βαίνουμε από το σπίτι μας και όχι να βγαίνουμε στο δρόμο και να βλέπουμε ανθρώπους με σύριγγες στο δρόμο. Εδώ παίζουν παιδιά. Δεν έχει σημασία που είναι παιδιά μεταναστών. Άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλειά τους και καθημερινά περνούν πάνω από πτώματα και αίματα. Ζητάμε λοιπό, αυτά που ζητούν όλοι οι πολίτες. Να γίνει η γειτονιά μας ανθρώπινη. Βρισκόμαστε μόλις δέκα λεπτά από την Ακρόπολη. Θα μπορούσε εδώ να ήταν ένας παράδεισος. Αλλά δεν είναι “.

Ως πραγματικοί υποστηρικτές της προσπάθειας που καταβάλλεται στην οσό Ιάσονος, τόσο ο πρόεδρος της εταιρίας Παπαστράτος, Νικήτας Θεοφιλόπουλος, όσο και  η υπεύθυνη επικοινωνίας, Χριστίνα  Ακουρή, αλλά  και μέλη της εθελοντικής ομάδας της εταιρίας δήλωσαν πρόθυμοι να συνεχίσουν τις δράσεις σε όλες τις γειτονιές του ευρύτερου ιστορικού κέντρου, με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

“Η εταιρία Παπαστράτος στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σε συνεργασία με το δήμο Αθήνας και την ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη για την ανάδειξη της οδού Κεραμεικού και σήμερα παραδίδουμε στους κατοίκους την οδό Ιάσονος. Έχουμε χρηματοδοτήσει τη δενδροφύτευση της περιοχής. το φωτισμό με λάμπες LED, τη σήμανση των νεοκλασικών κτιρίων και ευελπιστούμε ότι θα μετατρέψουν την περιοχή αυτή σε ένα πιο ζωντανό και φιλόξενο κομμάτι της πόλης”, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας “Παπαστράτος”, Νικήτας Θεοφιλόπουλος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα