Ένταση και συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά

Refugees and migrants are stranded at the port of Piraeus, in Piraeus, on March 16 , 2016 /        ,  ,  16  , 2016
Refugees and migrants are stranded at the port of Piraeus, in Piraeus, on March 16 , 2016 / , , 16 , 2016 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Νέα ένταση με συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών και προσφύγων στην πύλη Ε-2 στο λιμάνι του Πειραιά (Vid)

Νέα ένταση με συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων προκλήθηκε στην πύλη Ε-2 στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ένταση προκλήθηκε μεταξύ Σύρων και Αφγανών στη διάρκεια διανομής φαγητού ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από επέμβαση του λιμενικού. Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις από το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.

 

Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά

Εν τω μεταξύ, περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ 349 άτομα αναχώρησαν σήμερα με πούλμαν για το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα.

Το βράδυ, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος», χωρίς να έχει ανακοινωθεί πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας σχολιάζοντας σήμερα δημοσιεύματα του Τύπου που καλλιεργούν ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου, είπε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού.

«Όλοι, όμως, οφείλουμε να κατανοούμε, ότι πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό κρίσιμης σημασίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και δημιουργικά. Γιατί αυτό απαιτεί ο στόχος της ψύχραιμης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας» τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξει και νέο σχεδιασμός από την κυβέρνηση στο θέμα που αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς μετά και το κλείσιμο των συνόρων επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Είπε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν γρήγορα και νέοι χώροι ανοιχτοί φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη διασπορά σε όλη την επικράτεια και να επιλεγούν και άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει μια ίση διασπορά των μεταναστών και των προσφύγων προς τα κέντρα φιλοξενίας.

Σχολιάζοντας αντιδράσεις που κατά περιόδους έχουν προκληθεί για το θέμα από τοπικές αρχές είπε ότι αν κάποιοι επιλέγουν να αποδράσουν από τις εξελίξεις ή να τις προσπεράσουν, αυτό που θα συμβεί με βεβαιότητα είναι ότι θα έρθει και θα σε βρει το ίδιο το πρόβλημα με τους δικούς του όρους. Αναφορικά με το λιμάνι του Πειραιά είπε ότι από σημείο διέλευσης έχει γίνει πλέον χώρος αναγκαστικής παραμονής των προσφύγων και μεταναστών και όλοι οι φορείς της πόλης και εθελοντές ομόφωνα πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές έχουν υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ανάγκη της αντιμετώπισης των αναγκών με πέντε μονάδες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξασφαλισμένη σίτιση 4.000 ατόμων καθημερινώς, χωρίς την κρατική βοήθεια και υποστήριξη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network