Ένταση μεταξύ εργαζομένων ΒΙΟΜΕ και ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας

Ένταση μεταξύ εργαζομένων ΒΙΟΜΕ και ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας

'Αν στήσετε τη σκηνή, θα αγκαλιαστούμε', αυτή ισχυρίζονται οι διαδηλωτές πως ήταν η φράση του επικεφαλής των ΜΑΤ, ο οποίος και όπως ισχυρίζονται, τους ανέφερε πως έχει εντολές άνωθεν να διαλύσει τη συγκέντρωση. Αντίδραση της ΠΟΕΣΥ στους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. που προσήγαγε έναν δημοσιογράφο (pics+vid)

Ένταση έξω από το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας το μεσημέρι της Παρασκευής, ανάμεσα σε εργαζόμενους και αλληλέγγυους της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ και ανδρών των ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με την αναπληρωτή υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου, μετά το τέλος της οποίας, δέχτηκαν όπως ισχυρίζονται απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες της αστυνομίας. Οι ίδιοι καταγγέλλουν πως έγινε χρήση χημικών, ενώ σημειώθηκαν και δύο προσαγωγές. Η ΕΛ. ΑΣ. αναφέρει πως δεν έγιναν προσαγωγές, ενώ κάνει λόγο για μικροεπεισόδια. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως ο διευθυντής της διμοιρίας των ΜΑΤ του απείλησε με επεισόδια από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ένταση μεταξύ εργαζομένων ΒΙΟΜΕ και ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας
ADVERTISING

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία και κάνει λόγο επίσης για απρόκλητη επίθεση με γκλομπ και δακρυγόνα, ενώ σημειώνει και τον τραυματισμό στο κεφάλι δύο ανθρώπων και την προαγωγή άλλων δύο.

Ένταση μεταξύ εργαζομένων ΒΙΟΜΕ και ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας

Η ΠΟΕΣΥ που έσπευσε να καταδικάσει την "απρόκλητη αστυνομική βία", όπως τη χαρακτηρίζει, σημειώνει πως μεταξύ των προσαχθέντων στο αστυνομικό τμήμα, ήταν ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης που τραβούσε πλάνα από τις συμπλοκές.

Δείτε την ανακοίνωση παρακάτω

Card

Με προσήγαγαν παρότι δήλωνα δημοσιογράφος

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος που κάλυπτε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ανέβασε εικόνες και πληροφορίες στο λογαριασμό του στο twitter.

Αρχικά μετέδιδε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όταν όμως ξεκίνησαν το επεισόδια, όπως ο ίδιος αναφέρει, τότε οι αστυνομικοί του επιτέθηκαν και παρά το γεγονός πως τους δήλωνε την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου τον προσήγαγαν δια της βίας.

Ο κ. Αβραμίδης ανέφερε αργότερα πως αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ανέβασε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται να έχει τραυματιστεί κατά την προσαγωγή.

Αν στήσετε σκηνές θα αγκαλιαστούμε

Από την ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν πως καμία προσαγωγή δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ κάνουν λόγο για μικροένταση, η οποία και εκτονώθηκε γρήγορα. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ πάντως αναφέρουν πως από το πρωί ο επικεφαλής των ΜΑΤ απείλησε τους διαδηλωτές λέγοντας:  "Αν στήσετε σκηνες θα αγκαλιαστουμε. Εχουμε εντολές από πάνω".

Ένταση μεταξύ εργαζομένων ΒΙΟΜΕ και ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας

Εξάλλου, οι διαδηλωτές, όπως και η ΠΟΕΣΥ, κάνουν λόγο για δύο προσηχθέντες αλληλεγγυοι απελευθερώθηκαν χωρίς κατηγορίες, αλλά με πληγές και μώλωπες. Ένας διαδηλωτής έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για ράμματα μετά τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση. Άλλος ένας διαδηλωτής έχει υποστεί πιο ελαφρά τραύματα. Έτσι φέρεται η "φιλολαϊκή" και "φιλεργατική" κυβέρνηση σε όσους υπερασπίζονται τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα!

Παραμένουν οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο Εργασίας

Η συνάντηση επιτροπής εργαζομένων και αλληλέγγυων με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έληξε λίγο μετά τη 13.30 το μεσημέρι και όπως μεταδίδουν οι ίδιοι από το διαδίκτυο,  κατέθεσαν τα αιτήματα τους και ανακοίνωσαν πως δεν θα αποχωρήσουν αν αυτά δεν ικανοποιηθούν. "Η αναπληρώτρια υπουργός απέφυγε να πάρει θέση, πέρα από τη δήλωση μιας αόριστης "στήριξης"" σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ένταση μεταξύ εργαζομένων ΒΙΟΜΕ και ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας

Από τα πιο βασικά τους αιτήματα προς την κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Απόδοση του οικοπέδου στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ

- Παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις

- Νομιμοποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου από τους εργαζόμενους.

Το απόγευμα, οι διαδηλωτές δήλωσαν πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχωρησαν, ενώ οι εργαζόμενοι κατάφεραν τελικά να κατασκηνώσουν, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Παρακάτω, παραθέτουμε ένα κείμενο από το ιστολόγιο των εργαζομένων με τα βασικά σημεία της προσπάθειάς τους:

Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας με μεγάλα προβλήματα επιβίωσης αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε μια πολύ δυναμική επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και με ανορθωμένο το ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου!

Αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε πως αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!

SHARE:

24Media Network