Επιστολή Χαν σε Σαμαρά: "Καμία πρόοδος στη διαχείριση των απορριμμάτων"

ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ-Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Αργολίδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό κατάστημα Ναυπλίου μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου. 

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ανοίγει το θέμα των απορριμμάτων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τόσο τον Δήμο όσο και το νομό Αργολίδας. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι θα πρέπει να «είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε οριστική λύση για το θέμα των σκουπιδιών στην Αργολίδα», ενώ εξήρε τον αγώνα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή εκφράζοντας τη συμπαράστασή του.   

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την αντίρρησή της στο θέμα της δεματοποίησης, καθώς θεωρεί  ότι χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση από την πλευρά της Περιφέρειας δεν αποτελεί λύση. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων - μέχρι να βρεθεί οριστική λύση - αναδείχθηκε η διαλογή των υπολειμμάτων (ΚΔΑΥ), η κομποστοποίηση και η δεματοποίηση των υπολειμμάτων.

Όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει μέχρι το τέλος του 2012 οριστική επιλογή της λύσης στο θέμα της διαχείρισης, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαδημοτική συνεργασία στην περίπτωση που η λύση από την Περιφερειακή διοίκηση δεν καρποφορήσει.

Για το θέμα έγκρισης του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκ μέρους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και θα έχουν σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την τελική έγκριση χωροθέτησης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου κ. Αν. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Τριπόλης και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ περ. Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δ. Καμιζής μαζί με το Δημοτικό Σύμβουλο Ερμιονίδας κ. Ι. Τσ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ-Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Αργολίδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό κατάστημα Ναυπλίου μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ανοίγει το θέμα των απορριμμάτων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τόσο τον Δήμο όσο και το νομό Αργολίδας. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι θα πρέπει να «είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε οριστική λύση για το θέμα των σκουπιδιών στην Αργολίδα», ενώ εξήρε τον αγώνα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή εκφράζοντας τη συμπαράστασή του. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την αντίρρησή της στο θέμα της δεματοποίησης, καθώς θεωρεί ότι χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση από την πλευρά της Περιφέρειας δεν αποτελεί λύση. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων - μέχρι να βρεθεί οριστική λύση - αναδείχθηκε η διαλογή των υπολειμμάτων (ΚΔΑΥ), η κομποστοποίηση και η δεματοποίηση των υπολειμμάτων. Όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει μέχρι το τέλος του 2012 οριστική επιλογή της λύσης στο θέμα της διαχείρισης, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαδημοτική συνεργασία στην περίπτωση που η λύση από την Περιφερειακή διοίκηση δεν καρποφορήσει. Για το θέμα έγκρισης του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκ μέρους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και θα έχουν σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την τελική έγκριση χωροθέτησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου κ. Αν. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Τριπόλης και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ περ. Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δ. Καμιζής μαζί με το Δημοτικό Σύμβουλο Ερμιονίδας κ. Ι. Τσ EUROKINISSI

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά για τις χωματερές, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής

Επιστολή για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 78 είναι ακόμη ενεργές και οι 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί για αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003.

"Η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων", σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Χαν.

"Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων", προσθέτει.

"Η εμπλοκή τόσο πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις", αναφέρει ακόμα, σχολιάζοντας τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ακόμη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας πως το καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, με τις συμβάσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχει εξέχουσα σημασία η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση να μετατραπεί σε έναν ορθό και αποτελεσματικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων", καταλήγει ο κ. Χαν.

SHARE: