Επιστρατεύουν ακόμα και εισαγγελέα για το κάπνισμα

Μπαράζ ελέγχων και προστίμων απο την Τρίτη 1/2/2011 στα Τρίκαλα. Μέχρι το μεσημέρι το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας είχε "μοιράσει" περισσότερα απο 30 πρόστιμα σε καταστηματάρχες της πόλης για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούν την μη ύπαρξη σήματος κατά του καπνίσματος, τη μη τήρηση βιβλίου καπνού και αλκοόλ αλλά και για την ύπαρξη σταχτοδοχείων σε τραπέζια. (EUROKINISSI // ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Μπαράζ ελέγχων και προστίμων απο την Τρίτη 1/2/2011 στα Τρίκαλα. Μέχρι το μεσημέρι το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας είχε "μοιράσει" περισσότερα απο 30 πρόστιμα σε καταστηματάρχες της πόλης για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούν την μη ύπαρξη σήματος κατά του καπνίσματος, τη μη τήρηση βιβλίου καπνού και αλκοόλ αλλά και για την ύπαρξη σταχτοδοχείων σε τραπέζια. (EUROKINISSI // ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Την εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ζητεί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας και σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζει σε έγγραφο που απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς τους Εισαγγελείς Εφετών της xώρας, με θέμα την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Εν όψει της ανάγκης συμμόρφωσης με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη παρακαλεί τους Εισαγγελείς Εφετών να δώσουν τις δέουσες οδηγίες στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών των περιφερειών τους και αυτοί στις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές της περιφέρειάς των.

Σημειώνεται ότι τη συνδρομή και τη συνεργασία της κ. Κουτζαμάνη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είχε ζητήσει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.

Σημαντικά αλλά όχι ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας.

Και παρά τα υψηλά πρόστιμα, όπως είπε, που προβλέπονται από τον νόμο για όσους παρανομούν, δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά. Μάλιστα, σε μια περίπτωση στην Ανατολική Μακεδονία, τόνισε η κυρία Μακρή, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 32.000 ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, η κ. Μακρή δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για «να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά την εγκύκλιο που είχε σταλεί από το υπουργείο Υγείας, από τις 29-10-2013, σε όλα τα νοσοκομεία, διαπίστωσε κατά την επίσκεψη της σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ότι και στις δύο κάπνιζαν οι ίδιοι οι γιατροί.

Η κ. Μακρή επεσήμανε ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια για να εμπεδωθεί η αντικαπνιστική αγωγή και στα σχολεία, και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να υπάρχει και συμμετοχή των ίδιων των παιδιών μέσω του διαδικτύου.

Παράλληλα έγινε συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, για να υπάρξει καλύτερη συνεργασία, ενώ έχει ζητηθεί και η συνεργασία τόσο του Ιατρικού όσο και του Φαρμακευτικού Συλλόγου ώστε να δημιουργηθεί διαδίκτυο ελεγκτών που θα ενημερώνουν σε εθελοντική βάση.

Ο κ. Ψυχάρης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση από την ίδια την κυβέρνηση. «Καπνίζουν στη Βουλή οι ίδιοι βουλευτές που ψήφισαν τους νόμους και έχουν ορκιστεί να τους σέβονται. Είναι όμως οι πρώτοι που τους παραβιάζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχάρης.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι στη Βουλή, μετά το έγγραφο της εισαγγελέας κ. Κοτζαμάνη, δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος. Έχει γίνει πρόοδος, δειλή, μικρή, αλλά έγινε. Από εμάς εξαρτάται πόσο θα προχωρήσει γιατί πιστεύω ότι οι Έλληνες δεν παρανομούν εκ πεποιθήσεως» σχολίασε η κ. Μακρή.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και μη χώρους

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να δοθούν δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους.

Οι δέουσες οδηγίες, σύμφωνα με την κυρία Κουτζαμάνη, θα δοθούν από τις Εισαγγελίες Εφετών στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, κ.λπ.

Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο της ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας («εξαιρουμένων» των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού), σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον).

Η κ. Κουτζαμάνη διευκρινίζει στην εγκύκλιο της ότι ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, το κάπνισμα απαγορεύεται στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και αγοραίων και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Τέλος, η κ. Κουτζαμάνη στην εγκύκλιο της αναφέρει τις αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης τους καπνίσματος και την επιβολή κυρώσεων. Οι αρχές αυτές είναι: 1) οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) β΄ βαθμού, 2) η Δημοτική Αστυνομία, 3) οι υπάλληλοι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Επιθεώρησης ΕΟΤ του υπουργείου Πολιτισμού, 4) οι επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, 5) ο τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, 6) οι γιατροί και οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ, 7) οι επόπτες δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας και 8) οι λιμενικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network