Η επόμενη ημέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Η επόμενη ημέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας Eurokinissi

Οι πρώτες κινήσεις και οι στόχοι του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρα, αφορούν στις πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων, καθώς και να μπουν σε «πρώτο πλάνο» οι ανάγκες του πολίτη.

Με στόχο μέσα στο τέλος του καλοκαιριού να είναι έτοιμες οι πρώτες αλλαγές για διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που αποτέλεσαν «αγκάθια» για τη Νέα Δημοκρατία, ξεκινά τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Κων. Τσιάρας.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στις τροποποιήσεις στο Ποινικό Κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το περιβάλλον του, θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν. «Θα υπάρξει ένα νέο νομοθέτημα για όλα τα ζητήματα που έθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά τη διαδικασία κύρωσης του νέου Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για συγκεκριμένα θέματα, όχι για το σύνολο των διατάξεων» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως αρχικά ο Κων. Τσιάρας θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με όλες τις μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν από την προηγούμενη ηγεσία.

Να σημειωθεί πάντως, πως ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, έχει προαναγγείλει πως οι αλλαγές θα αφορούν διατάξεις που σχετίζονται με τη δυνατότητα των πρόωρων αποφυλακίσεων καταδικασθέντων σε ποινές ισόβιων καθείρξεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξή του στο Βασίλη Σκουρή επεσήμανε ότι μεταξύ των βασικών στόχων του είναι να επανέλθουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και να επανεξεταστεί το σύστημα αδειών των κρατουμένων.

Την ίδια ώρα, ο Κων. Τσιάρας έχει μπροστά του να συνεχίσει το πλούσιο έργο που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του. Όπως ανέφερε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον Πτωχευτικό Κώδικα, στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και σε νομοσχέδια που βρίσκονται στο στάδιο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, όπως εκείνα του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και της αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, αλλά και την εφαρμογή για το γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων.

“Ο πολίτης σε πρώτο πλάνο”

Με βασική αρχή «η Δικαιοσύνη να είναι κοντά στον πολίτη», φράση την οποία χρησιμοποιούν στο σύνολό τους όλες οι κυβερνήσεις, η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης σκοπεύει να προχωρήσει σε ενέργεια που αφορούν στην καθημερινότητα των δικαστηρίων. Όπως άλλωστε επισημαίνουν άνθρωποι που πλαισιώνουν τον Κων. Τσιάρα, «ο νέος υπουργός είναι ένα φρέσκο πρόσωπο στο χώρο της Δικαιοσύνης, ένας πολίτης με φρέσκια ματιά, η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στους χώρους των δικαστηρίων».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από τη λειτουργία των δικαστηρίων. Παράλληλα, μεταξύ των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι και η υλοποίηση της αποκαλούμενης «ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης», που έχει να κάνει με την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, την έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, καθώς και την ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα και την προηγούμενη ηγεσία, με νομοθετήματα που ήδη είναι σε εξελιξη.

Τέλος, μέσα στους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία είναι τόσο η θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όσο και η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα