Ερυθρός Σταυρός: Δομές για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων όταν η Πολιτεία αδυνατεί

Ερυθρός Σταυρός: Δομές για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων όταν η Πολιτεία αδυνατεί
Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη δομή φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων.

Στο πλευρό του ΕΕΣ οι φαρμακευτικές εταιρείες προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό για δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Στον αριθμό 4 της οδού Αλκιβιάδη κοντά στην Πλατεία Βάθης, στο ανακαινισμένο παλιό κέντρο αιμοδοσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) φιλοξενούνται 94 ανήλικοι πρόσφυγεςμετανάστες, ηλικίας 14 έως 17 ετών. Τα παλιό αυτό κτίριο που ανακαινίστηκε μέσα σε μια βδομάδα για να στεγάσει 3 δομές για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την Πολιτεία στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής στη χώρα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια του ΕΕΣ, είναι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Το Νews247.gr βρέθηκε στο χώρο με αφορμή την επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών στα παιδιά – πρόσφυγες, από τη Νοσηλεύτρια – Εκπαιδεύτρια κα Αμαλία Λετζή.

Όπως ανέφερε η κα Αρετής Κεντιστού, Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ, και στις 3 δομές που υποστηρίζονται από τον Ερυθρό Σταυρό και επιχορηγούνται από το Ευρωπαϊκό ταμείο προσφύγων υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στις υπηρεσίες φιλοξενίας, σίτισης και στέγαση των παιδιών. Παράλληλα υπάρχει επιστημονική ομάδα με εκπαιδευτικό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, και με φροντιστές σε 24ωρη βάρδια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθήσουν σχολείο ή σε όσα δεν είναι εφικτό να γίνεται άτυπη εκπαίδευση μέσα στη δομή. Επίσης τα παιδιά υποστηρίζονται και σε θέματα υγείας με την κινητή μονάδα του Ερυθρού Σταυρού από τον τομέα της νοσηλευτικής που έχει εβδομαδιαία παρουσία.

Η δομή φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στην Αθήνα.

 Επισημαίνεται ότι τα παιδιά έχουν κάνει αίτημα ασύλου από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν εδώ και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από την Πολιτεία.

«Στόχος μας είναι επειδή θα ενηλικιωθούν να έχουν δουλέψει πολύ το κομμάτι της ένταξης. Τα προετοιμάζουμε είτε για να μεταφερθούν σε ένα προστατευμένο διαμέρισμα είτε για να αποκτήσουν δεξιότητες και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας ή σε ότι άλλο προβλέπεται», αναφέρει η κα Κεντιστού.

Συμπληρώνει ακόμη ότι “Πέρα από τις 3 δομές σε αυτό το κτίριο ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα κέντρο υποδοχής παιδιών στα Καλάβρυτα από το 2017 για 30 άτομα και μία δομή φιλοξενίας από το 2007 στο Βόλο. Συνολικά προσφέρουμε 154 θέσεις ασυνόδευτων προσφύγων ανηλίκων». Επίσης ο ΕΕΣ διαθέτει δύο Πολυδύναμα Κέντρα Προσφύγων, το ένα βρίσκεται στην Αθήνα και παρέχει υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό που διαθέτει και τηλεφωνική γραμμή η οποία λειτουργεί 12 ώρες τη μέρα και παρέχει πληροφόρηση και διερμηνεία μέσω τηλέφωνο σε 12 γλώσσες και μπορεί να καλύψει αιτήματα είτε προσφύγων είτε από διάφορες υπηρεσίες όπως υγειονομικές δομές. Καθημερινά δέχεται περίπου 500 κλήσεις τηλεφωνικές ή μέσω viber και whatsapp. Το άλλο κέντρο είναι στη Θεσσαλονίκη”.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Αντώνης Αυγερινός μας τόνισε τη μεγάλη προσφορά των εθελοντών για τους οποίους είπε ότι είναι οι καλύτερα εκπαιδευμένοι εθελοντές, με μία μακρόχρονη διαδικασία θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης περίπου 500 ωρών. «Οι εθελοντές διαθέτουν τεχνογνωσία που αποδεικνύει την υπεροχή τους έναντι άλλων ΜΚΟ. Οι εθελοντές είναι επίσης πιστοποιημένη κατά ISO9001Lloyds», ανέφερε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις δομές υπάρχουν παιδιά που ήδη έχουν ενηλικιωθεί αλλά ακόμη μένουν εκεί μέχρι να βρεθεί η επόμενη μεταβατική δομή που θα είναι είτε το προστατευμένο διαμέρισμα είτε θα υπάρχουν οι ασφαλείς συνθήκες που θα βγάλουν το παιδί έξω με ασφάλεια.

Τα παιδιά έρχονται στη δομή με την εποπτεία του εισαγγελέα που έχει την κηδεμονία τους. Η δομή είναι ανοιχτή και όταν τα παιδιά μπαίνουν υπογράφουν ένα προσύμφωνο που περιγράφει ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Μπορούν να επισκεφτούν φίλους ή να του επισκέπτονται. Στις 11 το βράδυ η δομή κλείνει.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μιχάλη Χειμώνα, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας, ο σύνδεσμος στηρίζει τις κινήσεις του ΕΕΣ καθώς αναγνωρίζει το έργο του. Η χορηγία του ΣΦΕΕ έχει ξεκινήσει από το 2016 και αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του ΕΕΣ.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνης Αυγερινός με τη διευθύντρια επικοινωνίας του ΣΦΕΕ Μαρία Λεοντάρη (κέντρο) και την Αρετή Κεντιστού, Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version