Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας για τις αγροτικές φυλακές

Στιγμιότυπο από τις φυλακές Κορυδαλλού
Στιγμιότυπο από τις φυλακές Κορυδαλλού EUROKINISSI

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, καθώς η σχετική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, με διατάξεις που ορίζουν ρόλους και καθήκοντα, αποκτούν για πρώτη φορά αγροτικά καταστήματα κράτησης και αγροτικά τμήματα φυλακών.

Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης (Β΄760) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά στα τέσσερα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης της χώρας (Αγιάς/Χανίων, Κασσάνδρας/Χαλκιδικής, Κασσαβέτειας/Μαγνησίας, Τίρυνθας/Αργολίδας) και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας.

ADVERTISING

«Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ένας από τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα 2018-2020, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΑΚΚ και των εργαζομένων σε αυτά ενώ υιοθετείται και σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει πως με τον Κανονισμό:

- Καταγράφονται, εξορθολογίζονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των συμβουλίων και των λοιπών οργάνων και υπαλλήλων των ΑΚΚ.

- Διαχωρίζονται οι κρατούμενοι σε «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» και ορίζονται τα κριτήρια διαχωρισμού, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους καθώς και η οργάνωση της εργασίας τους.

- Θεσμοθετείται το επισκεπτήριο μεταξύ συγγενών κρατουμένων ανάμεσα σε όμορα καταστήματα κράτησης.

- Αποσαφηνίζεται και ενισχύεται η εποπτεία των ΑΚΚ από την Κεντρική Διοίκηση.

- Θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο μέσω skype.

- Κατοχυρώνεται ο έλεγχος από Ανεξάρτητη Αρχή (Συνήγορος του Πολίτη).

- Θεσπίζεται βιβλίο ακροάσεων για τα αιτήματα των κρατουμένων και τις ενέργειες διευθέτησής τους, σύμφωνα με σχετική σύσταση της CPT.

Πρόκειται για σημεία τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζονταν ώς τώρα από κάθε αγροτική φυλακή είτε με απαρχαιωμένες πρακτικές, είτε με αποσπασματικό τρόπο και πολλές φορές διαφορετικό, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, την ενιαία διοίκηση αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών. «Ο Κανονισμός αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των Αγροτικών Φυλακών ενώ θα διευκολύνει και τη σχέση Υπαλλήλων - κρατουμένων, μέσα από ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυλακές
SHARE:

24Media Network