Έβρος: Στον ανακριτή οι 5 συνοριοφύλακες που διακινούσαν μετανάστες

Έβρος: Στον ανακριτή οι 5 συνοριοφύλακες που διακινούσαν μετανάστες
Φράχτης στον Έβρο eurokinissi

Το κατώφλι του ανακριτή περνούν την Παρασκευή οι πέντε συνοριοφύλακες που συνελήφθησαν στον Έβρο για διακίνηση μεταναστών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Στον ανακριτή οδηγούνται την Παρασκευή (2/6) οι πέντε συνοριοφύλακες που υπηρετούσαν στον Έβρο και διευκόλυναν μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα.

Στους πέντε άνδρες ασκήθηκε την Τρίτη ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα κακουργηματικού τύπου από τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολη.

Οι κατηγορίες σε βάρος τους

Σε βάρος των πέντε αστυνομικών (ενός ανθυπαστυνόμου και τεσσάρων αρχιφυλάκων) ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των μεταναστών στα σύνορα.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή Ορεστιάδας και αρχίσουν να απολογούνται από το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου. Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα και διακινητές μεταναστών που δρουν στην Τουρκία, προέβαιναν σε πράξεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι επίορκοι αστυνομικοί διευκόλυναν σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις την παράνομη είσοδο αγνώστου αριθμού μεταναστών, στο ελληνικό έδαφος, μέσω του Έβρου.

Αποκαλυπτικοί για την δράση τους είναι οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο με τον οποίο κανόνιζαν τις αμοιβές τους, προκειμένου να εισέλθουν οι μετανάστες στη χώρα και οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν για τα χρήματα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα