ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ: Διάλογος για τις δυνατότητες εξωιδρυματικής φροντίδας εφήβων και νεαρών ενηλίκων

ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ: Διάλογος για τις δυνατότητες εξωιδρυματικής φροντίδας εφήβων και νεαρών ενηλίκων

Στην εκδήλωση θα παραστούν εξειδικευμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων που ασχολούνται με την ενδυνάμωση και προστασία παιδιών που διαβιούν σε δομές παιδικής προστασίας.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, διανύοντας το τρίτο έτος λειτουργίας της με επίκεντρο την ενδυνάμωση εφήβων και νεαρών ενηλίκων που προέρχονται από οποιοδήποτε περιβάλλον ιδρυματικής φροντίδας, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «(Ημι)αυτόνομη Διαβίωση: Προκλήσεις και Προοπτικές στο πλαίσιο της εξωιδρυματικής φροντίδας ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 14:00-16:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), κτήριο «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος» (Αμερικής 8, Αθήνα).

Στην παραπάνω εκδήλωση θα παραστούν εξειδικευμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων που ασχολούνται με την ενδυνάμωση και προστασία παιδιών που διαβιούν σε δομές παιδικής προστασίας καθώς και με τη μετέπειτα αυτονόμησή τους. Στόχος της Ημερίδας είναι η κριτική προσέγγιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο παραπάνω πληθυσμός στην πορεία της (ημι)αυτονόμησής του καθώς και η ανάδειξη καλών πρακτικών διαχείρισης των δυσκολιών.

Μεταξύ των προσκεκλημένων της Ημερίδας είναι οι εξής:

  • Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Πάνος Αλεξανδρής

  • Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης

  • Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης

  • Διευθυντής της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νέας Σμύρνης, κ. Γιώργος Ιωακειμίδης

  • Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

  • Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, κ. Γιώργος Πρωτόπαπας

  • Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Γιώργος Νικολαΐδης

  • Εκπρόσωπος του φορέα Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων

  • Child Protection Officer, κα Μυρσίνη Καζάκου

https://www.news247.gr/download/4957//056000/exelixi.pdf

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τα τελευταία τρία χρόνια έχει ωφελήσει πάνω από 120 εφήβους (16-18 ετών) και νεαρούς ενήλικες (18-25 ετών) των οποίων η διαβίωση έχει συνδεθεί με δομές κλειστής παιδικής προστασίας. Ειδικότερα, μεριμνώντας για την εξέλιξη του παραπάνω πληθυσμού έχει θέσει σε εφαρμογή ένα καινοτόμο πρόγραμμα ημιαυτονόμησης και αυτονόμησης, διαμορφωμένο από εξειδικευμένους επιστήμονες με βάση τις διεθνείς πρακτικές.

Το πρόγραμμα ημιαυτονόμησης αφορά τους έφηβους ωφελούμενους (16-18 ετών) και συμβάλλει

  • στη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους επιπέδου μέσω ιδιαίτερων μαθημάτων με έμπειρους καθηγητές,

  • στην ενίσχυση του επαγγελματικού τους προσανατολισμού μέσω ειδικών επιμορφωτικών συναντήσεων,

  • στην ψυχοκοινωνική τους ενδυνάμωσή μέσω συνεδριών με ψυχολόγους, καθώς και

  • στην καλλιέργεια των καθημερινών τους δεξιοτήτων.

Το πρόγραμμα αυτονόμησης απευθύνεται σε ενήλικες ωφελούμενους (18-25 ετών) και περιλαμβάνει

  • την παροχή στέγης μέσω επιδότησης ενοικίου,

  • την οικονομική στήριξη με στόχο την πραγματοποίηση σπουδών,

  • την κάλυψη των καθημερινών εξόδων διαβίωσης,

  • τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τελικά

  • την πλήρη ανεξαρτητοποίησή τους υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων επιστημόνων της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ.

Στην Ημερίδα οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με το πεδίο της παιδικής προστασίας στη χώρα μας, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως αυτό προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επίσης, θα παρουσιαστούν στο κοινό οι νέες προκλήσεις της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα Child Guarantee που υλοποιείται το τελευταίο διάστημα από τη Unicef. Παράλληλα, στην Ημερίδα θα συζητηθεί η αναγκαιότητα εναλλακτικών δομών παιδικής προστασίας στη χώρα μας και θα αναλυθεί το νομικό καθεστώς αντίστοιχων υπηρεσιών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος σκοπός της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των προσκεκλημένων είναι να παρουσιαστούν οι επιπτώσεις της παρατεταμένης παραμονής των εφήβων σε δομές παιδικής προστασίας και να συζητηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης προγραμμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης μέσα από την συνεργασία ΟΤΑ, ΜΚΟ καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε στη σχετική Agenda.

H ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε παιδιά-ανήλικους της εφηβικής ηλικίας και νεαρούς ενήλικες που προέρχονται από οποιαδήποτε Δομή Κλειστής Παιδικής Προστασίας. Αρωγός στη δράση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ήταν από την πρώτη στιγμή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την ιδρυτική δωρεά του. Μέσα από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και την επαφή των παιδιών με αθλητικές, εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ διευκολύνει τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση να προχωρήσουν δυναμικά στη ζωή, αφήνοντας τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν. Όραμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μία γέφυρα, που θα ευνοήσει την ομαλή μετάβαση των ωφελούμενών της από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο με απώτερο σκοπό την ανεξάρτητη-αυτόνομη διαβίωσή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα