Εξιχνιάστηκαν επιπλέον απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες της συμμορίας του οδηγού αγώνων μοτοσικλετών

Εξιχνιάστηκαν επιπλέον απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες της συμμορίας του οδηγού αγώνων μοτοσικλετών

Μέλος της σπείρας που επί μία 3ετία είχε κάνει πάνω 200 ένοπλες ληστείες και εξαρθρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ήταν και ένας 32χρονος πρωταθλητής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Μοτοσικλετών, ο οποίος μάλιστα συνελήφθη στην πίστα αγώνων των Σερρών λίγο πριν την έναρξη του αγώνα. Ο ίδιος είναι σεσημασμένος και έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ληστείες, κλοπές, ακόμα και απαγωγή

Σε συνέχεια της έρευνας των αντρών της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής για ταυτοποίηση εγκληματικών πράξεων της συμμορίας των ληστών με τις μοτοσικλέτες που επί μία 3ετία είχαν κάνει πάνω από 200 ένοπλες ληστείες και εξαρθρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον 8 περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

• Μία  απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά τη διάρκεια ληστείας σε πεζό στις 14 Δεκεμβρίου 2015 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου πυροβόλησαν στο πόδι το θύμα.

• Μία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ιδιοκτήτη κάβας ποτών στην Σαλαμίνα κατά τη διάρκεια ληστείας στις 28 Ιουλίου 2017, όπου πυροβόλησαν στο πόδι το θύμα

• Μία ένοπλη ληστεία σε περίπτερο στην Γλυφάδα

• Πέντε κλοπές μοτοσυκλετών  από διάφορες περιοχές της Αττικής (Μοσχάτο, Άλιμος, Αιγάλεω, Πειραιάς, Βύρωνας)

Σημειώνεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι  δράστες έχουν προφυλακισθεί.

Το χρονικό της συμμορίας του πρωταθλητή αγώνων μοτοσικλέτας

Το εγκληματικό δίκτυο διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες σε ταχυδρομικά υποκαταστήματα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, supermarkets, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καύσιμων, καταστήματα παιχνιδιών, γνωστά ταχυφαγεία και διάφορες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο που συνελήφθησαν είχαν εξιχνιαστεί 56 ένοπλες ληστείες σε Αττική, Ηλεία και Κρήτη, ενώ από τα στοιχεία της έρευνας διαφαίνεται ότι έχουν διαπράξει περισσότερες από 200 ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας, την τελευταία 3ετία, αποκομίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την δράση τους.

Μάλιστα, μέλος της σπείρας ήταν και ένας 32χρονος πρωταθλητής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Μοτοσυκλετών, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην πίστα αγώνων των Σερρών λίγο πριν την έναρξη του αγώνα. Ο ίδιος είναι σεσημασμένος και έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ληστείες, κλοπές, ακόμα και απαγωγή, σε βάρος μίας γυναίκας από τον Άγιο Δομήνικο τον Ιούλιου του 2015, στο Μεταξουργείο, όπως και οι συνεργοί του, όλοι Έλληνες και όλοι σεσημασμένοι για ληστείες και κλοπές. Ο 48χρονος μάλιστα είχε κατηγορηθεί και για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2003, σε βάρος ενός οικοδόμου που τον κατεδίωξε μετά από ληστεία σε βάρος τράπεζας, στην οδό Ναβαρίνου στα Εξάρχεια όπου είχε πυροβολήσει εναντίον του, ευτυχώς δίχως να τον πετύχει.

Εξιχνιάστηκαν επιπλέον απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες της συμμορίας του οδηγού αγώνων μοτοσικλετών

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, είχαν «τζάμερ» που μπλόκαρε τις επικοινωνίες στους ασυρμάτους των περιπολικών, έως και χρονομετρούσαν τα χτυπήματά τους ώστε να μην υπερβαίνουν τα 90 δευτερόλεπτα μαζί με την διαφυγή. Πιο συγκεκριμένα ως προς την μεθοδολογία τους:

Από τους 5 συλληφθέντες, τα δυο αρχηγικά μέλη (52χρονος και 48χρονος), λειτουργούσαν ως επιχειρησιακοί συντονιστές, επιλέγοντας τους στόχους, τους τρόπους, τους χρόνους της ένοπλης επίθεσης και τέλος τα δρομολόγια διαφυγής.

Ο 33χρονος, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας στην εμπορία μοτοσυκλετών και τις γνώσεις στην κλοπή οχημάτων, πέραν της συμμετοχής του στις ληστείες, παρείχε στην οργάνωση τις κλεμμένες μοτοσικλέτες και την τεχνογνωσία για πλαστογράφηση πινακίδων.

Ο 32χρονος «στρατολογήθηκε», λόγω των ιδιαιτέρων ικανοτήτων του στη γρήγορη οδήγηση μοτοσικλετών, ως επαγγελματίας αθλητής αγώνων ταχύτητας, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες.

Σημειώνεται, ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθότι έχουν συλληφθεί και εκτίσει ποινές κάθειρξης για παρόμοια αδικήματα, ενώ διέπονταν από ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς και διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, λόγω του ταυτόχρονου εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικό κατάστημα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και λόγω της διαμονής τους στην ίδια περιοχή.

Ως «ορμητήριό» τους, χρησιμοποιούσαν αποθήκη και πάρκινγκ σε περιοχή του Πειραιά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργειά τους. Τα μέρη αυτά τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού εκεί απέκρυπταν μοτοσικλέτες, οπλισμό και τα «επιχειρησιακά» τους ρούχα.

Σε κάθε ληστεία δρούσαν με διαφορετική σύνθεση, με δύο τουλάχιστον μέλη κάθε φορά, χρησιμοποιώντας δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν φορτηγά οχήματα, όπου φόρτωναν τις μοτοσικλέτες μέχρι να προσεγγίσουν το σημείο της ληστείας.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών εισέρχονταν στα καταστήματα με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, συνήθως φορώντας κράνη, ενώ φορούσαν πάντοτε μακρυμάνικα μπουφάν ή φούτερ, γάντια, μακριά παντελόνια, κουκούλες τύπου full face και γυαλιά ηλίου εσωτερικά του κράνους, για να μην είναι δυνατή η αναγνώριση τους.

Έφεραν πιστόλι ή περίστροφο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολεμικό τυφέκιο, γεγονός που καταδεικνύει το βαθμό της προετοιμασίας καθώς και την επικινδυνότητα της εγκληματικής τους δράσης. Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου και του μεθοδικού σχεδιασμού των ληστειών αποτελεί το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διέπρατταν τις ληστείες σε πολύ σύντομο χρόνο, που δεν υπερέβαινε το 1,5 λεπτό.

SHARE:

24Media Network