Ευρεία συναίνεση στη Βουλή για τη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη

Ευρεία συναίνεση στη Βουλή για τη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017.(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν στην αρμόδια επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΣΥ, ΑΝ.ΕΛ και Ποτάμι. Επιφυλάσσεται η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Όχι από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Το «πράσινο φως» για την ψήφισή του από την Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, και μάλιστα με διακομματική πλειοψηφία, πήρε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που παρέχει δικαίωμα διόρθωσης φύλου σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων κατέθεσε τροποποίηση η οποία δίνει τη δυνατότητα σε νέους 15 ετών και άνω να προχωρήσουν σε διόρθωση φύλου. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι, όμως, να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και καθώς και θετική γνωμάτευση ειδικού ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην επιτροπή με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. Ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος προανήγγειλε, όμως, ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την τροποποίηση που μειώνει το όριο ηλικίας για την διόρθωση φύλου στα 15 έτη από τα 17 που ήταν αρχικά. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας και σας λέω ότι εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες τουλάχιστον αυτό το σημείο που αφορά στην ηλικία θα διαφωνήσουμε» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος. Τις αντιρρήσεις του για το σύνολο του νομοσχεδίου επανέλαβε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η ΝΔ

Από την πλευρά της η ΝΔ επιφυλάχθηκε για μία ακόμη φορά και επανέλαβε ότι θα διατυπώσει την τελική της θέση στην Ολομέλεια. Η Πειραιώς είχε τοποθετηθεί αρχικά υπέρ του νομοσχεδίου αλλά τελικά ανασκεύασε ύστερα από έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν στο εσωτερικό του κόμματος. Χθες, πάντως, ο εισηγητής Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις τροποποίησης του νομοσχεδίου. «Θα καταθέσουμε στην Ολομέλεια και εμείς την δική μας πρόταση νομοτεχνικής βελτίωσης, και στη βάση αυτής της λογικής θα επιφυλαχθούμε για να αποφασίσουμε την τελική  μας στάση στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα. Η ψήφισή του θα γίνει την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, με ονομαστική ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα