Ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω Θεσσαλίας “βλέπει” η αντιπολίτευση

Διαβάζεται σε 5'
Πλημμύρες στον Βόλο από την κακοκαιρία Daniel
Πλημμύρες στον Βόλο από την κακοκαιρία Daniel AP

Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά στο νομοσχέδιο του Θόδωρου Σκυλακάκη που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή

Κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού «ανοίγει» η κυβέρνηση με την δημιουργία ιδιωτικού οργανισμού για την διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλία εκτιμά σύσσωμη αντιπολίτευση. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στις διατάξεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης στην Βουλή και η ψήφισή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ενδεικτικό είναι πως χθες κατατέθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Νέα Αριστερά η οποία και απορρίφθηκε με την κυβέρνηση να επικαλείται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.

Όπως επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση οι ρυθμίσεις αυτές θα αποτελέσουν πιθανότατα «οδηγό» για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Ενώ παράλληλα ενισχύουν την δράση ιδιωτικών συμφερόντων στην Θεσσαλία. Μια περιοχή που δεν έχει «αναρρώσει» από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel.

Η αντιπολίτευση

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε πως «δημιουργείτε μια ανώνυμη εταιρεία, μια ΑΕ που θα λειτουργεί πλήρως με ιδιωτικά κριτήρια και θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας και τα αντιπλημμυρικά έργα, όπου έχετε πολύ συγκεκριμένες ευθύνες, ως Κυβέρνηση, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν κάνατε τίποτα ούτε για τη θωράκιση της Θεσσαλίας -με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα- ούτε σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, ούτε σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής. Μάλιστα αναφέρθηκε σε απόφαση του ΣτΕ που αναφέρει πως «η δε κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία».

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην χρησιμοποιείτε την κλιματική αλλαγή είτε ως καραμέλα, πόσω μάλλον ως άλλοθι, για να αποκρύψετε τις πραγματικές τους προθέσεις, οι οποίες αποσαφηνίζονται πλήρως με το παρόν νομοσχέδιο: δηλαδή αποδυνάμωση του ρόλου του Δημοσίου σε κρίσιμα ζητήματα ελέγχου και χάραξης πολιτικής, ειδικά με προεξέχον το ζήτημα του ανοίγματος της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας».

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ σημείωσε πως το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί με μεγαλύτερες ταχύτητες το νερό, γιατί η ιδιωτικοποίηση, η μερική ιδιωτικοποίηση, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων». Επισήμανε πως «η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ έγιναν ανώνυμες εταιρείες και μπήκαν στο χρηματιστήριο το 2000 και δεν είχαν διαμαρτυρηθεί, αντίθετα το βοήθησαν. Έτσι μετατρέπεται το νερό σε εμπόρευμα, αν και πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί να το στερηθεί». Πρόσθεσε πως «προωθείτε, όμως, σήμερα ταχύτατα με τη βοήθεια και το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας της ολλανδικής εταιρείας που το ανέλαβε και που διαχειρίζεται τεράστια κεφάλαια με σκοπό το κέρδος των πολυεθνικών πελατών της».

Επίσης η Θεοπίστη Πέρκα εκπροσωπώντας την Νέα Αριστερά ανέφερε πως «αυτό που επιφύλαξε η Κυβέρνηση στην πολύπαθη Θεσσαλία ήταν η ίδρυση ενός ιδιωτικού οργανισμού με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας για αρχή, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε σε αυτή την κριτική ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης. Υποστήριξε αρχικά ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι η ιδιωτικοποίηση. Εξηγώντας μως παράλληλα πως κανένας … CEO δεν θα αναλάμβανε την διαχείριση του νερού της Θεσσαλίας γιατί δεν συνιστά ένα πεδίο κερδοφορίας, οπότε πρέπει να δραστηριοποιηθεί το κράτος. Ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό το λέει κάποιος που έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς, όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες και η περιοχή». Φράση που παραπέμπει στις κυβερνητικές βλέψεις για το μέλλον.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε πως «ακούστηκε κατ’ εξακολούθηση ότι είναι ένα νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης, ενώ στην πραγματικότητα αν κάνει κάτι είναι ότι κρατικοποιεί το μόνο κομμάτι ιδιωτικής διαχείρισης του νερού που υπήρχε στη Θεσσαλία». Χαρακτήρισε τον νομοσχέδιο μεταρρύθμιση εξηγώντας πως «μεταρρύθμιση μπορεί να σημαίνει ιδιωτικοποίηση, μπορεί να σημαίνει και κρατικοποίηση, αν οι ιδιωτικοί φορείς στη συγκεκριμένη λειτουργία δεν είναι αποτελεσματικοί και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το κράτος μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο σε αυτές τις λειτουργίες».

Μάλιστα αναρωτήθηκε «τι θα έλεγε ένας CEO, ένας επικεφαλής μεγάλης εταιρείας, αν ερχόταν ένα στέλεχος και του έλεγε ότι έχω μια μεγαλοφυή ιδέα και θέλω να γίνουμε εμείς διαχειριστές των νερών της Θεσσαλίας; Τότε ο CEO θα ρωτούσε το μεγαλοστέλεχος το εξής: Δεν μου λες, λεφτά από πού θα παίρνουμε; Θα του απαντήσει, από τους αγρότες της Θεσσαλίας. Πιστεύεις πραγματικά ότι θα παίρνουμε λεφτά από τους αγρότες της Θεσσαλίας;». Συνέχισε λέγοντας πως «αν γίνουν πλημμύρες, θα μας κυνηγάνε οι πάντες, διότι τις καταστροφές θα τις χρεωθούμε ως αδυναμία λειτουργίας. Φαντάζεστε τώρα στα σοβαρά ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να ενδιαφέρεται να αναλάβει αυτό το άχθος σε αυτή την κρίση που έρχεται και ότι αυτή είναι μια θαυμάσια ιδέα για να βγάλουν λεφτά ιδιώτες; Άντε να τον βρείτε, γιατί δεν υπάρχει κανένας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα