Ευρωπαικό Δικαστήριο: Μείωσε το πρόστιμο της Ελλάδας για τις χωματερές

Παράνομη χωματερή.
Παράνομη χωματερή. ASSOCIATED PRESS

Αν και μειώθηκε το πρόστιμο που πληρώνει η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, αφού έκλεισαν πέντε, καλείται να πληρώσει σχεδον 5 εκατ., ευρώ για τις εναπομείνασες.

Τη μείωση προστίμου κατά 400.000 ευρώ ετησίως για το κλείσιμο παράνομων χωματερών πέτυχε η Ελλάδα, ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έγινε γνωστό, η μείωση του προστίμου είναι απόρροια της προόδου μέσα στο β' εξάμηνο του 2019, αναφορικά με την παύση λειτουργίας 5 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

ADVERTISING

Συγκεκριμένα, έπαψαν πλέον να λειτουργούν οι παράνομες χωματερές σε Κάσο, Πάτμο, Σίκινο, Κέα και Κάρυστο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει για το β' εξάμηνο του 2019 διοικητικό πρόστιμο μειωμένο κατά 200.000 ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν συνεπάγεται και την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 4,8 εκατ. ευρώ για τις εναπομείνασες παράνομες εν λειτουργία χωματερές.

«Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα», δήλωσε ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

«Μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15-17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα. Δεν εφησυχάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση

24Media Network