Ευθέως αντίθετοι με το Σύνταγμα οι περιοριστικοί όροι για Εξάρχεια και πορείες

Ευθέως αντίθετοι με το Σύνταγμα οι περιοριστικοί όροι για Εξάρχεια και πορείες
ΕΛΑΣ (ΦΩΤΟ Αρχείου) Eurokinissi

O αποκλεισμός ανθρώπων από οποιαδήποτε περιοχή της Αθήνας και η απαγόρευση συμμετοχής τους σε συγκεντρώσεις, είναι ευθέως αντίθετα με το Σύνταγμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Γιάννη Ιωαννίδη.

Η απόφαση επιβολής των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης μετάβασης και παραμονής στα Εξάρχεια καθώς και συμμετοχής σε οποιαδήποτε «πολυπληθή συνάθροιση με σκοπό τη διαμαρτυρία, είτε εν στάσει, είτε σε πορεία» στους τρεις συλληφθέντες έξω από την ΑΣΟΕΕ, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για την συνταγματικότητά της στον νομικό κόσμο. Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους ο κωμικός Αλέξανδρος Τιτκώβ και ο μουσικός, Θωμάς Λάλος, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή από τον ανακριτή, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, είχαν δει το φως της δημοσιότητας, βίντεο από τη σύλληψή τους, οπότε και ξυλοκοπούνται από άνδρες της ομάδας “ΔΡΑΣΗ“.

Σημειώνεται, πως οι περιοριστικοί όροι, επιβάλουν απαγόρευση «μετάβασης και παραμονής στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων Αθηνών, ήτοι στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Πατησίων, Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους», όπως αναφέρει η απόφαση, την ώρα που οι συλλήψεις έγιναν έξω από την ΑΣΟΕΕ, στην οδό Πατησίων, περίπου 500 μέτρα μακριά από την περιοχή που ορίζεται ως «απαγορευμένη».

Το News 24/7 ζήτησε την άποψη του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, και προέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος, τονίζοντας πως η απόφαση για τους συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως λέει ο κ. Ιωαννίδης: «Η απόφαση σοκάρει, διότι ο ανακριτής –προφανώς- θεωρεί μια περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ως εξ ορισμού επικίνδυνη και εγκληματογόνο. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποδεχτεί κανείς σε ένα κράτος δικαίου. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες. Εκτός αν υπήρχε κάποια πολύ ειδική αιτιολογία που δεν μπορώ να φανταστώ και η οποία να αφορά μια ολόκληρη γειτονιά. Θεωρώ δηλαδή, ότι υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα κράτους δικαίου. Και επίσης, με την επιφύλαξη πάντα πως δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία, θεωρώ πως το πρόβλημα έγκειται στις παραστάσεις που υπάρχουν σε ορισμένους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι φαίνεται πως κρίνουν με βάση στερεότυπα που υπάρχουν και αναπαράγονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έχω το γραφείο μου στα Εξάρχεια για χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να εκφράζεται ένας τέτοιος όρος μη προσέλευσης στα Εξάρχεια, σε οποιονδήποτε άνθρωπο στη γη».

Αναφερόμενος στον περιοριστικό όρο της μη συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, υπογραμμίζει: «Ασφαλώς προσβάλλει με βαρύτατο τρόπο, σωρεία συνταγματικών δικαιωμάτων. Τόσο το δικαίωμα στη συνάθροιση, το δικαίωμα να συνέρχεται κάποιος ησύχως και αόπλως, όπως λέει το Σύνταγμα. Όσο και τα συναρτημένα με αυτό δικαιώματα της έκφρασης, της πολιτικής συμμετοχής και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Πραγματικά το θεωρώ αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου να υπάρχει απαγόρευση συμμετοχής σε διαδήλωση. Είναι ευθέως αντίθετη με το Σύνταγμά μας και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Να σας το πω αλλιώς. Κατά του Κουφοντίνα, επεβλήθη η κράτηση. Αν τον άφηναν ελεύθερο, τέτοιου τύπου απαγόρευση δεν θα μπορούσε να υπάρχει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα