Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Οι φλόγες πλησιάζουν ξανά τη μαρτυρική Μάκιστο

Φωτιά στην περιοχή Ροδινών - Κοστομέρας - Μίνθης στη Ζαχάρω Ηλείας την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017.
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
Φωτιά στην περιοχή Ροδινών - Κοστομέρας - Μίνθης στη Ζαχάρω Ηλείας την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ) EUROKINISSI

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τρεις πυρκαγιές στην Ηλεία. Το πιο επικίνδυνο μέτωπο εντοπίζεται στη Μάκιστο, το χωριό που κατακάηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007

Σε συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική από τρεις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Ηλεία, με τελευταία αυτή στη Μάκιστο που έχει το πιο επικίνδυνο πύρινο μέτωπο, καθώς κινείται με ταχύτητα προς τον οικισμό. Η φωτιά ξέσπασε περίπου μισή ώρα μετά τις 16.00 το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση και πουρνάρια και έχει ξυπνήσει πανικό και μνήμες στους κατοίκους από το 2007 όταν και το χωρίο κυριολεκτικά είχε ισοπεδωθεί από τις φλόγες.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 20 άντρες με 10 οχήματα και ενδεχομένως να ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν συνολικά τέσσερα αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο καναντέρ και δύο PZL, σε μία προσπάθεια να προλάβουν τη φωτιά πριν προσεγγίσει το χωριό.

ADVERTISING

Δείτε εικόνες από το σημείο:

Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Οι φλόγες πλησιάζουν ξανά τη μαρτυρική Μάκιστο
ILEIALIVE.GR
Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Οι φλόγες πλησιάζουν ξανά τη μαρτυρική Μάκιστο
PATRISNEWS.GR
Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία: Οι φλόγες πλησιάζουν ξανά τη μαρτυρική Μάκιστο
PATRISNEWS.GR

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες δύο πυρκαγιές στην Ηλεία. Στο Κακοτάρι, όπου η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά κινείται προς μία χαράδρα και αν εισέλθει στην χαράδρα υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσει το πύρινο μέτωπο. Στο σημείο αυτό έχουν σπεύσει και επιχειρούν 10 άντρες της Πυροσβεστικής με 5 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Το τρίτο πύρινο μέτωπο βρίσκεται στο Αγραπιδοχώρι, όπου καίγεται αγροτοδασική έκταση και πουρνάρι, χωρίς να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 15 άντρες με 7 οχήματα και αεροσκάφος.

Πρόσθετα, νέα φωτιά έχει ξεσπάσει και στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρόνερο του νομού Δράμας, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για αυτό το πύρινο μέτωπο στο οποίο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πετανοί Κεφαλονιάς μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και μεταφέρουν πως ήδη πηγαίνει καλύτερα.

Σε εξέλιξη πυρκαγιές αλλά με πολύ βελτιωμένη εικόνα που βαίνει προς οριοθέτηση βρίσκονται:

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, χθες το μεσημέρι στην περιοχή, Βαθύλακος Δράμας. Πλέον η φωτιά έχει περιοριστεί σε κορυφογραμμή και αντιμετωπίζεται. Στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη PZL.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, χθες το μεσημέρι στην περιοχή, Λουτρά Σιδηροκάστρου στις Σέρρες. Έχει μείνει ένα μέτωπο μακριά από την κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα. Η πυρκαγιά κινήθηκε αρχικά πολύ κοντά στα σπίτια, όμως το μέτωπο στο σημείο αντιμετωπίστηκε από χθες και έτσι οι υπόλοιπες εστίες κινήθηκαν μακριά από την κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα, χθες το απόγευμα περίπου 70 πελάτες ξενοδοχείου στα Λουτρά, εκκένωσαν ξενοδοχείο της περιοχής και απομακρύνθηκαν για καθαρά προληπτικούς όμως λόγους και εξαιτίας των καπνών. Στο σημείο επιχειρούν 25 άντρες της Πυροσβεστικής με 12 οχήματα.
Φωτιά απείλησε αστικές περιοχές στον κάμπο της Ηλείας την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
Φωτιά απείλησε αστικές περιοχές στον κάμπο της Ηλείας την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ) EUROKINISSI

Οριοθετημένες, χωρίς ενεργό μέτωπο και με μικροεστίες είναι:

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην περιοχή, Λιβάδι του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, κοντά στην κατοικημένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν σπίτια, χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών, ενώ οι ρίψεις νερού που έγιναν νωρίς το πρωί από αέρος ήταν καθοριστικές. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή, Κοιλιωμένο Ζακύνθου. Στο σημείο παραμένουν για προληπτικούς λόγους 27 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή, Λιμνιά Καβάλας. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 22 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 5 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, στην Κόρινθο. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 86 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 32 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί:

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση χθες στο μεσημέρι, στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.  Χθες το απόγευμα, η φωτιά έφτασε μία ανάσα από τα σπίτια, ενώ οι κάτοικοι έβγαλαν όλη τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους και βοηθούσαν και εκείνοι στο έργο της κατάσβεσης. Μάλιστα, χθες το απόγευμα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ένα σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές και συγκεκριμένα στην κεραμοσκεπή και στην πέργκολα. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο ελικόπτερα.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, χθες το μεσημέρι στην περιοχή, Καναβάρι Θήβας.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην περιοχή Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή, Σιμωτάτα Κεφαλονιάς.

Υψηλός δείκτης επικινδυνότητας σήμερα για τα Δωδεκάνησα

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας κινδύνου 3) για το νομό Δωδεκανήσου.

(Φωτογραφίες: Ileia Live, Patris News)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οριοθετημένα όλα τα πύρινα μέτωπα στην Βόρεια Ελλάδα

Mεγάλη φωτιά στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα της Β. Ελλάδος

SHARE:

24Media Network