Φωτιά στο Μάτι: Έλληνες πολίτες οι τρεις μετανάστες ψαράδες

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση , την Ευρωβουλευτή κα Κωνσταντίνα Κούνεβα, και τους 3 αλλοδαπούς αλιείς που πολιτογραφήθηκαν τιμητικώς
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση , την Ευρωβουλευτή κα Κωνσταντίνα Κούνεβα, και τους 3 αλλοδαπούς αλιείς που πολιτογραφήθηκαν τιμητικώς EUROKINISSI

Έλληνες πολίτες είναι πλέον οι τρεις μετανάστες ψαράδες που με αυτοθυσία έσωσαν ανθρώπινες ζωές στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018. "Ή αλληλεγγύη σας δίνει μηνυμα και στους ευρωπαίους εταίρους" δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Την ελληνική ιθαγένεια πήραν ο 50χρονος Ελ Χαΐμι Εμάντ, ο 46χρονος Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και ο 35χρονος Τζέκα Γκάνι. Οι τρεις ψαράδες εκ των οποίων οι δυο κατάγονται από την Αίγυπτο και ο τρίτος απο την Αλβανία, πηγαν σημερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τους προσκάλεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μαζί με τις οικογένειές τους, έφτασαν στην Ηρώδου Αττικού και κρατώντας στα χέρια ανθοδέσμες, έφτασαν λιγο πριν τις 11:30 και έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τους περίμενε μαζι με τον Αλέξη Χαρίτση και την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μαζί με τους ψαράδες, στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο πρόεδρος των Αλιέων Νέας Μάκρης κ. Γιάννης Αθηναίος.

Για τους τρεις μετανάστες ψαράδες, οι οποίοι μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους πήραν τις βάρκες τους και έσωσαν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων στο Μάτι κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε εντολή στην Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας να προχωρήσει ταχύτερα τις απαραίτητες διαδικασίες και ακολούθως συνέταξε την προβλεπόμενη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική πολιτογράφηση τους, επειδή, όπως προβλέπει ο νόμος, προσέφεραν στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στους ψαράδες ανέφερε: "Τα μορφώματα του λαϊκισμού που επιχειρούν να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι εκείνα που βρίσκονται απέναντι σε αυτή την τόσο αναγκαία για την Ευρώπη νοοτροπία που είναι δική σας νοοτροπία. Μέσα από το δικό σας παράδειγμα και την απονομή ιθαγένειας, στέλνουμε μηνύματα τα οποία είναι τόσο αναγκαία σήμερα. Αυτό το οποίο κάνατε δείχνει ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός δεν είναι θέμα ιθαγένειας. Είστε πλέον και ευρωπαίοι πολίτες και ως τέτοιοι, μπορείτε να διδάξετε σε όσους εταίρους μας, δεν αντιλαμβάνονται τις αξίες της Ευρώπης, να κάνουν το χρέος του. Γιατί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίχθηκε στην αλληλεγγύη".

Παίρνοντας  τον λόγο, ο Αλέξης Χαριτσης δήλωσε: "Είναι μεγάλη χαρά καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τους τρεις συνανθρώπους μας στην Ελληνική Πολιτεία. Σε μια τρομερά δύσκολη στιγμή, με αυταπάρνηση και μαζί με τους Έλληνες ψαράδες έσωσαν συνανθρώπους τους από τον χαμό. Η μέρα περιέχει και έναν έντονο συμβολισμό. Στο πρόσωπο τους μπορουμε να δούμε τις αξίες του ανθρωπισμού της αλληλεγγύης και της προσφοράς σε μια περίοδο που σηκώνουν κεφαλι φωνές μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές . Ειστε το παράδειγμα για το πώς η ελληνική κοινωνία ηταν και θα παραμείνει κοινωνία αλληλεγγύης. Οι ηρωικές πράξεις σας, δημιούργησαν την ευθύνη να σας αποδίδουμε την ιθαγένεια . Ειναι όμως και ευθύνη μας να αποδόσουμε την ιθαγένεια και σε χιλιάδες άλλους που το δικαιούνται. Για τον λόγο αυτό έχουμε καταθέσει στη Βουλή τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δοθεί η ιθαγένεια σε όσους έχουν όλες τις προϋποθέσεις."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Φωτιά
SHARE: