Φωτιά στο Μάτι: Στους 25 οι αγνοούμενοι – Φόβοι για περισσότερους από 90 νεκρούς

Φωτιά στο Μάτι: Στους 25 οι αγνοούμενοι – Φόβοι για περισσότερους από 90 νεκρούς
Καμένο σπίτι στο Μάτι AP

Αγώνας δρόμου από τα Εγκληματολογικά να ολοκληρώσουν τις ταυτοποιήσεις-Εκφράζονται φόβοι ότι στους σάκους είναι περισσότεροι του ενός θύματος σε ορισμένες περιπτώσεις-Συνεχείς έρευνες δυτών και στη θάλασσα και μικτών ομάδων ερευνών στη στεριά, σε παραλίες, ρέματα και σπίτια-Στα ίχνη των εμπρηστών οι Αρχές

Από τη διαδικασία και τη διασταύρωση των στοιχείων της Πυροσβεστικής επισήμως πλέον προκύπτει ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25 άτομα, οι οποίοι έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στο «199» και για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται. Άρα ο τελικός απολογισμός θα είναι 88 ή παραπάνω θύματα.

Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων ήταν 84 άτομα, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 59 και υπολείπονται 25 που είναι αγνοούμενοι, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28 σορούς που υπολείπονται.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κατέληξαν 4 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επισήμως και ταυτοποιημένοι νεκροί-αγνούμενοι από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, για τους οποίους είναι ενήμεροι οι συγγενείς τους, είναι 63 άτομα.

Οι υπόλοιπες 28 ταυτοποιήσεις που εκκρεμούν είναι οι πιο δύσκολες και αυτό γιατί εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει συμβεί ό,τι συνέβη και την περασμένη Παρασκευή, όπου σε έναν σάκο υπήρχε μία σωρός αλλά με αφομοιωμένα πάνω της τα γενετικά υλικά τεσσάρων ανθρώπων!

Ακριβώς λοιπόν επειδή υπάρχει αυτό το ζήτημα και η εργαστηριακή ανάλυση υπολείπεται ακόμη για αυτούς τους 28 μπορεί να είναι συν 28, άρα 91 νεκροί ή 88 άρα συν 25 νεκροί και απλά να μπήκαν σε διαφορετικούς σάκους μέλη της ίδιας σορού και έτσι να εξηγηθεί και το μυστήριο των 25 αγνοουμένων.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι παραπάνω τα θύματα, μπορεί και ακριβώς όσοι όμως φαίνεται έως σήμερα, δηλαδή 88 μαζί με όσους κατέληξαν στα Νοσοκομεία, αν τμήματα της ίδιας σορού βρίσκονται σε διαφορετικούς σάκους, ανάλογα με το τι θα προκύψει στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, αφού μελετούν περιπτώσεις ανθρωπίνων τμημάτων που θα μπορούσαν να έχουν προσκολληθεί το ένα στο άλλο… ή αντιθέτως να έχουν μπει σε τμήματα της ίδια σορού σε διαφορετικούς σάκους.

Αυτό θα το δείξουν τα προσεχή 24ωρα που θα ολοκληρωθεί η τρομερά δύσκολη διαδικασία της ταυτοποίησης που πλέον έχει επικεντρωθεί σε σχεδόν πλήρως αποτεφρωμένες περιπτώσεις θυμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος και η εξήγηση της αδυναμίας που είχαν οι Αρχές πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο να ανακοινώσουν αριθμούς αγνοουμένων.

Πρόσθετα, αυτοί οι 25 που έχουν παραμείνει αγνοούμενοι, μπορεί κάποιοι εξ αυτών να βρίσκονται στις υπό εξέταση σορούς των Εργαστηρίων μπορεί και όχι, κάτι που επίσης θα φανεί, με την λήξη της διαδικασίας της ταυτοποίησης. Επίσης, 71 συγγενείς αγνοουμένων έχουν δώσει δείγμα DNA, στις Αρχές για διασταύρωση και ταυτοποίηση με τις σορούς. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ίδιος με τις σορούς γιατί πολύ απλά οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν από την ίδια οικογένεια.

Σημειώνεται ότι παραπάνω από 40 δηλώσεις αγνοουμένων αφαιρέθηκαν από την λίστα αφού βρέθηκαν και προέκυψε πως είχαν επανενωθεί με τους δικούς τους και είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά δεν ενημέρωσαν άμεσα τις Αρχές.

Πλέον από τους 164 ενήλικες παραμένουν νοσηλευόμενοι 43 και 10 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, αφού ακόμη ένας τραυματίας στον «Ευαγγελισμό» χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Από τα 23 παιδιά έχει παραμείνει πλέον νοσηλευόμενο στο Παίδων, ένα.

Στα ρέματα έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες

Οι έως τώρα έρευνες σε σπίτια στο Μάτι συνεχίζονται έχοντας σχεδόν ολοκληρωθεί χωρίς να βρεθεί άλλο θύμα τα τελευταία τέσσερα 24ωρα. Το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί σήμερα στα ρέματα της περιοχής όπου έχει ερευνηθεί ήδη το 50% αυτών με αρνητικά αποτελέσματα και μέχρι το απόγευμα θεωρούν ότι θα έχουν ολοκληρώσει.

Στις έρευνες συμμετέχουν 12 πενταμελείς μικτές ομάδες πυροσβεστών, στρατιωτών, εθελοντών κλπ. Τα τελευταία 24ωρα ότι απομεινάρια σκελετών έχουν βρεθεί ανήκουν σε ζώα, που επίσης βρήκαν φρικτό θάνατο.

Έρευνες στη θάλασσα από το Μάτι, και από την Αρτέμιδα έως την Βραυρώνα

Σκάφος του Λιμενικού πραγματοποιεί έρευνες AP

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες των ομάδων ερευνών στο Μάτι και πλήθους δυτών του Λιμενικού και εθελοντών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Οι όρμοι Βραυρώνας και το Αυλάκι ερευνήθηκαν με αρνητικά αποτελέσματα ενώ οι έρευνες του Λιμενικού εκτείνονται από την ακτή και τους Πεταλιούς, μέχρι την Μακρόνησο και την Κέα. Στις έρευνες συμμετέχουν πέρα από το πλήθος των δυτών, 9 σκάφη του λιμενικού, η φρεγάτα του Π.Ν. «Θεμιστοκλής», καταδυτικό ερευνητικό σκάφος. 16 ιδιωτικά σκάφη και 108 αυτοδύτες. Πρόσθετα, μικτή ομάδα ερευνά σήμερα τις παραλίες από την Αρτέμιδα έως την Βραυρώνα.

Στα ίχνη των εμπρηστών οι Αρχές

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του φερόμενου ως δράστη για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης. Οι Αρχές φέρονται να τον έχουν ταυτοποιήσει και να θεωρείται θέμα χρόνου η σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι άντρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν εστία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινη δραστηριότητα στο Νταού και αποτελεί την εστία έναρξης της πυρκαγιάς, τα κίνητρα της οποίας μένει να διαλευκανθούν για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια ή εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο 88 έως τώρα συνανθρώπους μας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι προβλέψεις της νομοθεσίας, για ημέρες που υπάρχει προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και απαγόρευσης θερμών εργασιών, δεν αντιμετωπίζεται πια ως αμέλεια και ειδικά αν προκληθεί θάνατος, πλέον αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και ο δράστης είναι αντιμέτωπος ακόμα και με ισόβια. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει αμέλεια σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων εντάσεως έως 9-11 μποφόρ.

Ωστόσο, προϊόν έρευνας αποτελούν και οι δύο ταυτόχρονες εστίες που μπήκαν τα μεσάνυχτα στη Νέα Μάκρη κοντά στον δρόμο και σε απόσταση μόλις 300 μέτρων μεταξύ τους και αντιμετωπίστηκαν αμέσως από την Πυροσβεστική, όπως επίσης οι 14 ταυτόχρονες εστίες που φανερώνουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο εμπρηστών στα Γεράνεια Όρη και αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα από τις δορυφορικές απεικονίσεις, που δημιουργούν ένα μοτίβο παράλληλων γραμμών και εστιών με σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη, σε απόσταση μεταξύ τους 800-1.000 μέτρα και κοντά σε δρόμους για την εξασφάλιση της διαφυγής των δραστών.

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη δεν έχει ενεργό μέτωπο πλέον ωστόσο στην περιοχή παραμένει δύναμη της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα