Φωτιά στο Μάτι: Στους 88 οι νεκροί – Συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις

Φωτιά στο Μάτι: Στους 88 οι νεκροί – Συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις
Σωστικά συνεργεία ερευνούν τα σπίτια που καταστράφηκαν από τη φωτιά στο Μάτι AP

Αγώνας δρόμου από τα Εγκληματολογικά να ολοκληρώσουν τις ταυτοποιήσεις. Συνεχείς οι έρευνες των δυτών και στη θάλασσα και μικτών ομάδων ερευνών στη στεριά, σε παραλίες, ρέματα και σπίτια-Στα ίχνη των εμπρηστών οι Αρχές.

Διαρκώς μεγαλώνει η τραγική λίστα των θυμάτων της φονικής φωτιάς που άφησε πίσω της τα περισσότερα θύματα που έχουν ποτέ υπάρξει στη χώρα μας από ανάλογες περιπτώσεις, προκαλώντας ακόμα περισσότερα θύματα ακόμα και από τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και με βασική διαφορά ότι σε αυτή την τραγωδία όλα εκτυλίχτηκαν μόλις μέσα σε 1,5 ώρα… Χθες τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή μία 42χρονη που νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, φτάνοντας τον τραγικό απολογισμό των νεκρών από την φονική πυρκαγιά στους 88.

Πλέον από τους 164 ενήλικες παραμένουν νοσηλευόμενοι 43 και 10 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, αφού ακόμη ένας τραυματίας στον «Ευαγγελισμό» χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Από τα 23 παιδιά έχει παραμείνει πλέον νοσηλευόμενο στο Παίδων, ένα.

Έρευνες στη θάλασσα από το Μάτι, την Κέα και στις παραλίες από την Αρτέμιδα έως την Βραυρώνα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες των ομάδων ερευνών στο Μάτι και πλήθους δυτών του Λιμενικού και εθελοντών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Οι όρμοι Βραυρώνας και το Αυλάκι ερευνήθηκαν με αρνητικά αποτελέσματα ενώ οι έρευνες του Λιμενικού εκτείνονται από την ακτή και τους Πεταλιούς, μέχρι την Μακρόνησο και την Κέα. Στις έρευνες συμμετέχουν πέρα από το πλήθος των δυτών, 9 σκάφη του λιμενικού, η φρεγάτα του Π.Ν. «Θεμιστοκλής», καταδυτικό ερευνητικό σκάφος. 16 ιδιωτικά σκάφη και 108 αυτοδύτες. Πρόσθετα, μικτή ομάδα ερευνά σήμερα τις παραλίες από την Αρτέμιδα έως την Βραυρώνα.

Στα ίχνη των εμπρηστών οι Αρχές

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του φερόμενου ως δράστη για τον εμπρησμό στο Νταού Πεντέλης. Οι Αρχές φέρονται να τον έχουν ταυτοποιήσει και να θεωρείται θέμα χρόνου η σύλληψή του. Υπενθυμίζεται ότι οι άντρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν εστία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινη δραστηριότητα στο Νταού και αποτελεί την εστία έναρξης της πυρκαγιάς, τα κίνητρα της οποίας μένει να διαλευκανθούν για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια ή εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο 88 έως τώρα συνανθρώπους μας. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι προβλέψεις της νομοθεσίας, για ημέρες που υπάρχει προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και απαγόρευσης θερμών εργασιών, δεν αντιμετωπίζεται πια ως αμέλεια και ειδικά αν προκληθεί θάνατος, πλέον αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και ο δράστης είναι αντιμέτωπος ακόμα και με ισόβια. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει αμέλεια σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων εντάσεως έως 9-11 μποφόρ.

Ωστόσο, προϊόν έρευνας αποτελούν και οι δύο ταυτόχρονες εστίες που μπήκαν τα μεσάνυχτα στη Νέα Μάκρη κοντά στον δρόμο και σε απόσταση μόλις 300 μέτρων μεταξύ τους και αντιμετωπίστηκαν αμέσως από την Πυροσβεστική, όπως επίσης οι 14 ταυτόχρονες εστίες που φανερώνουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο εμπρηστών στα Γεράνεια Όρη και αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα από τις δορυφορικές απεικονίσεις, που δημιουργούν ένα μοτίβο παράλληλων γραμμών και εστιών με σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη, σε απόσταση μεταξύ τους 800-1.000 μέτρα και κοντά σε δρόμους για την εξασφάλιση της διαφυγής των δραστών. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη δεν έχει ενεργό μέτωπο πλέον ωστόσο στην περιοχή παραμένει δύναμη της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα