Φωτιά στο Μάτι: Συγγενείς μηνύουν και το Λιμενικό Σώμα

Φωτιά στο Μάτι: Συγγενείς μηνύουν και το Λιμενικό Σώμα
Μέλη συνεργείων με ειδικές στολές κάνουν αποψίλωση και απομακρύνουν καμμένα ελενίτ και καμινάδες που αποτελούν εστία αμίαντου, από κατεστραμμένα κτήρια στο Μάτι Αττικής Eurokinissi

Οι 16 συγγενείς 8 θυμάτων ζητούν να ασκηθεί σε βάρος των αρμοδίων, στους οποίους για πρώτη φορά περιλαμβάνεται και το Λιμενικό Σώμα, ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα, ανάμεσά τους και για το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή.

Νέα μήνυση, η οποία στρέφεται και κατά των υπευθύνων του λιμενικού σώματος, εκτός των άλλων, κατέθεσαν συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής φωτιάς της 23ης Ιουλίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Για πρώτη φορά ζητείται η άσκηση δίωξη για το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή.

Τη μήνυση υπογράφουν 16 συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάνη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμοδίων αξιωματικων του Πυροσβεστικού Σωματος και της ΕΛΑΣ, κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα και κατά παντός υπευθύνου.

Τα αδικήματα που τους αποδίδουν, είναι αυτό της έκθεσης κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για την πραξη της έκθεσης για τη φωτιά της «μαύρης» Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους 16 συγγενών Αντ. Φούσας δήλωσε σχετικά: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τί τηλεφωνήματα εγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

Στην άνω των 65 σελίδων μήνυσή τους κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη που οδήγησε στην απανθράκωση των συγγενών τους: «Δυστυχώς οι άνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και τους άλλους, κατά το νόμο αρμοδίους και υπευθύνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία».

Επισημαίνουν δε πως «δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και τα κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως και για πυρκαγιά». Παράλληλα, προσθέτουν πως δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής ότι την επόμενη μέρα υπήρχε «μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς».

Επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς «δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος ειναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών». Αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν «ανεύθυνο και επιπόλαιο» τον ισχυρισμό της γενικής πολιτικής προστασίας σύμφωνα με τον οποίο «ήταν καταστροφή μικρής έκτασης», γιατί «μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκρους και τόσο μεγάλες σε έκταση καταστροφές δασών και περιοχών. «Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν κι υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρουν.

Το τραγικότερο όλων είναι, σύμφωνα με τους μηνυτές, ότι ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. «Το αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά ατο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της» υποστηρίζουν.

Οι ευθύνες του Λιμενικού Σώματος

Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους, όπως αυτή μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά: «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα