Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία

Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία
Μάχη με τα πύρινα μέτωπα Eurokinissi

Για ακόμα μία νύχτα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, με την εικόνα ωστόσο να είναι ελαφρώς καλύτερη. Πολλαπλά μέτωπα σε Έβρο, Ροδόπη, αλλά και Βοιωτία.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν και το βράδυ της Πέμπτης (24/08) οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλης της χώρας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά και μεγάλα πύρινα μέτωπα.

Τα κυριότερα παραμένουν αυτά της Πάρνηθας, του Έβρου, αλλά και της Βοιωτίας, όπου η εικόνα τους εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη, ωστόσο σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας, όπου λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/08) ξέσπασε μεγάλη αναζωπύρωση στην χαράδρα πάνω από το Μετόχι, δίνεται μάχη για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.

Λίγο αργότερα εκκενώθηκε ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών και ζητήθηκε από τους κατοίκους σε Πανόραμα, Μπόσκιζα και Θρακομακεδόνες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η εικόνα του μετώπου είναι βελτιωμένη, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να δίνουν μάχη ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις οι οποίες, εντοπίζονται νοτιοδυτικά της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής.

Συνολικά σήμερα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό σε Αυλώνα και Μενίδι, οι τρεις εκ των οποίων αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Ελεύθερος αφέθηκε και ο 45χρονος που κινείτο στον Αυλώνα με ασημί αυτοκίνητο και στον οποίο βρέθηκαν κιάλια, βαμβάκι και αναπτήρες, δικαιολόγησε όμως την κατοχή τους, ενώ συνελήφθη ο έτερος 45χρονος που εντοπίστηκε στον Αυλώνα.

Προηγήθηκε και σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος εμφανίστηκε εμφανώς οργισμένος και τόνισε μεταξύ άλλων: Αλητήριοι εμπρηστές, θα σας βρούμε”.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη

Τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο μαίνονται για ακόμη μια νύχτα, η έκτη συνεχόμενη που κατακαίει την περιοχή, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί αντιμετωπίζονται ακόμη κι αυτή την στιγμή.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που εξέδωσε το σύστημα Copernicus, σύμφωνα με τα οποία, η πυρκαγιά στον Έβρο είναι από τις πιο καταστροφικές στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα πύρινα μέτωπα της Ροδόπης, όπου επιχειρούν από τη Δευτέρα πυροσβεστικές δυνάμεις, η εικόνα που παρουσιάζουν είναι καλύτερη.

“Η φωτιά καταλάγιασε χάρη στη χθεσινοβραδινή γιγάντια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επίγεια μέσα και με ελικόπτερα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Τόνισε, δε, ότι υπό έλεγχο είναι το μέτωπα στα Κασσσιτερά, στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών, στα όρια με τον νομό Έβρου, στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου χθες είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στην περιοχή της Κερασιάς, στο Παπίκιο Όρος.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Βοιωτία

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βοιωτία, με τα κυριότερα μέτωπα να μαίνονται στο Στείρι από Ελικώνα έως Στείρι και στην περιοχή της παραλίας Αγίου Νικολάου.

Η μάχη ωστόσο, επικεντρώνεται σε αυτό του Ελικώνα, όπου υπάρχει φόβος μήπως οι φλόγες περάσουν την κορυφογραμμή του.

Μάλιστα, νωρίτερα υπήρξε και μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο στο Στείρι, με τις φλόγες να βρίσκονται πολύ κοντά στον δρόμο για το χωριό Κυριάκι.

Από το πέρασμα της φωτιάς προκλήθηκαν καταστροφές και εντός της ιστορικής μονής του Οσίου Λουκά που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ζημιές που υπέστη η Μονή του Οσίου Λουκά από τη φωτιά ΥΠΠΟΑ

Το Στείρι από χθες έχει εκκενωθεί προς Δίστομο, όπως επίσης η Ζάλτσα προς Κυριάκι, ενώ από τη νύχτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση οι οικισμοί Περιστεράς και Αγίου Νικολάου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα