Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία, Λέσβο – Βρέχει στον Έβρο

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία, Λέσβο – Βρέχει στον Έβρο
Φωτιά στην Ηλεία Eurokinissi

Για 5η μέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, όπου άρχισε να βρέχει. Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Λέσβο με τους πυροσβέστες να δίνουν ασταμάτητη μάχη με τις φλόγες.

Αδιάκοπα συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τις τρεις μεγάλες φωτιές που μαίνονται σε ‘Εβρο, Ηλεία και Λέσβο.

Με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα στον Έβρο η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών.

Το πρωί της Δευτέρας άρχισε να βρέχει στην περιοχή, δίνοντας ελπίδες οτι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο μετά από 5 ημέρες.

Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως. Εντονότερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα στα νοτιοδυτικά, στο πυκνό δάσος. Τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω καιρού.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε το βράδυ της Κυριακής, στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Ηλεία: Μαίνεται η φωτιά στα Κρέστενα

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Η φωτιά φαίνεται να κινείται νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες. Προς τον Γρύλλο δεν υπάρχει κάποια ανησυχία, ενώ στη Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά. Προς την Σκιλλουντία ετοιμάζεται γραμμή άμυνας με χωματουργικά, ενώ επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα βρίσκονται στην περιοχή.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος». Ακόμη, . Επιχειρούν 2 Erickson, 2 CL215 και 2 Tractores.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Στην περιοχή των Κρεστένων Ηλείας, όπου από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά, αναμένεται σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα μεταβεί στο δημαρχείο της περιοχής και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Φωτιά στη Λέσβο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Παράλληλα, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο (23/4) στη Νότια Λέσβο, όπου σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος 6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου, το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Δευτέρα 25 Ιουλίου, για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Πόση Ελλάδα έχει καεί τα τελευταία 20 χρόνια;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα