#FreeFive: Το χρονικό και η υπόθεση των πέντε υπό έκδοση Ελλήνων φοιτητών

#FreeFive: Το χρονικό και η υπόθεση των πέντε υπό έκδοση Ελλήνων φοιτητών

Η δίωξη των πέντε Ελλήνων φοιτητών με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με μοναδική κατηγορία τη συμμετοχή τους σε απεργιακή διαδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά και ενάντια στην εμπορευματική έκθεση EXPO. Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν αν εκδοθούν στην Ιταλία, τι ζητούν οι ίδιοι, οι γονείς και οι συνήγοροι τους

Το πρωί της 12ης Νοεμβρίου 2015, ανήμερα της γενικής απεργίας, η ελληνική αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια πέντε φοιτητών στην Αγία Παρασκευή, δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελική Αρχή του Μιλάνου, ζητώντας τη σύλληψη και την έκδοσή τους στην Ιταλία, για επεισόδια που συνέβησαν στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Μιλάνο.

Αφορμή είναι η προσαγωγή τους, στις 2/5/15, μια μέρα μετά την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση, στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών σε καφέ έξω από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προσήχθησαν στην πορεία, αλλά μία ημέρα μετά. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για προσαγωγές "στο σωρό". Οι φοιτητές αφέθηκαν τότε ελεύθεροι στην Ιταλία, μετά από πολύωρη κράτηση, χωρίς να υπάρχει διερμηνέας και χωρίς να απαγγελθούν αρχικά, κατηγορίες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Οι κινητοποιήσεις της πρωτομαγιάς στο Μιλάνο είχαν ως αιχμή τις διαμαρτυρίες ενάντια στη Διεθνή Έκθεση "Εxpo 2015", μια γιγάντια εταιρική φιέστα που έχει συνδεθεί με σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν ως και σε συλλήψεις πρώην βουλευτών.

Στις 12 Νοεμβρίου οι φοιτητές προσήχθησαν λοιπόν στη ΓΑΔΑ και αφέθηκαν εκ νέου ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών που αποφασίζει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης ή όχι.

Το Συμβούλιο Εφετών πρόκειται να προχωρήσει σε διαδοχικές συνεδριάσεις, από σήμερα έως και τη Δευτέρα, μέχρι να λάβει την τελική του απόφαση. Αν εκδοθούν θα δικαστούν για αδικήματα σχετικά με "καταστροφές" και "διακεκριμένη αντίσταση" που τιμωρούνται στην Ιταλία με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.

Το δίκαιο αίτημα για δίκη στην Ελλάδα

Οι κατηγορούμενοι φοιτητές ζητούν μέσω της υπεράσπισης τους, να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της, ενώ κάνουν λόγο για "αόριστο και σαθρό" κατηγορητήριο.

Από την αρχή δε της σύλληψης στο Μιλάνο, ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει άσκηση δίωξης από τις ελληνικές Αρχές, πριν η υπόθεση φθάσει στο Συμβούλιο Εφετών, ώστε να δικαστούν στην Ελλάδα που οι συγκεκριμένες κατηγορίες αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.

"Ζητάμε τα παιδιά μας να δικαστούν εδώ", είναι το κοινό αίτημα των γονέων, που πρόσφατα μίλησαν μπροστά στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι "κανένα ευρωπαϊκό κράτος μέχρι τώρα δεν έχει εκδώσει τους πολίτες του επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση". "Πρόκειται κατεξοχήν για πολιτικές και φρονηματικές διώξεις" επιμένουν, θεωρώντας ότι και ο τρόπος που προσήχθησαν ενισχύει αυτή την άποψη.

"Δεν υπήρχαν μάρτυρες, δεν τους απαγγέλθηκαν καν κατηγορίες. Έξι μήνες αργότερα ζητάνε την έκδοσή τους, με βάση φωτογραφίες που διοχετεύθηκαν στα ιταλικά ΜΜΕ. Τα ιταλικά ΜΜΕ διαχειρίζονται επικοινωνιακά το θέμα", λένε οι γονείς.

Όπως σημειώνουν και οι συνήγοροι, οι ποινές που αντιμετωπίζουν αν εκδοθούν στην Ιταλία είναι "θηριώδεις", ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καν οι αντίστοιχες κατηγορίες. Σημειώνουν μάλιστα πως οι εντολείς τους δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από χώρο κατάληψης, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για πολιτικές διώξεις.

Αν ανοίξει η ποινική διαδικασία στην Ελλάδα, οι ιταλικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που έχουν σε βάρος των πέντε φοιτητών. Αν από αυτή την προδικασία προκύψουν ενδείξεις ενοχής, οι πέντε φοιτητές θα δικαστούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό ποινικό δίκαιο. Σε περίπτωση που η Ιταλία τους καταδικάσει ερήμην, δεν θα επιτρεπόταν η έκδοσή τους διότι θα έχουν δικαστεί στην Ελλάδα.

Κίνημα αλληλεγγύης

Μετά την κοινοποίηση της υπόθεσης, τεράστιο ήταν το κίνημα αλληλεγγύης στη χώρα μας με πορείες, παρεμβάσεις και καμπάνια στα social media κατά της έκδοσης των πέντε. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε άλλωστε πορεία και από την ΑΔΕΔΥ και παράσταση αλληλεγγύης στο Εφετείο.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, "η διαδικασία δίωξης σε βάρος πολιτών από άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. Η αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματός του να συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις".

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πέντε φοιτητές και καλεί την ελληνική κυβέρνηση "να μη λειτουργήσει ως τμήμα των μηχανισμών καταστολής, στο πλαίσιο των επιταγών ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των παγκόσμιων τρομονόμων".

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Εφετείο όπου ξεκίνησαν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016, οι διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών που καλείται να κρίνει το αίτημα των ιταλικών Αρχών για έκδοση των πέντε φοιτητών προκειμένου να δικαστούν για επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Εφετείο όπου ξεκίνησαν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016, οι διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών που καλείται να κρίνει το αίτημα των ιταλικών Αρχών για έκδοση των πέντε φοιτητών προκειμένου να δικαστούν για επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015. EUROKINISSI

Στο πλευρό των πέντε φοιτητών βρίσκονται και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, όπου κατοικούν οι εκζητούμενοι, καθώς και οι υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής.

Τη στήριξη της εξέφρασε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου:

Το κείμενο των πέντε όπως κοινοποιήθηκε στις 14/11/2015:

"Στις 1/5/2015 Έλληνες φοιτητές κατά την διάρκεια ταξιδιού, συμμετείχαμε και σε διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο, που είχε ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγονταν εκείνες τις μέρες στην πόλη, και η οποία δημιουργούσε ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εις βάρος των κατώτατων κοινωνικών στρωμάτων του Μιλάνου.

Στις 2/5/2015, μια μέρα μετά τη διαδήλωση, και με μόνο κριτήριο την έξοδό μας από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, προσαχθήκαμε από την ιταλική αστυνομία στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, μας άφησαν ελεύθερους χωρίς να μας απαγγείλουν καμία κατηγορία.

Την Πέμπτη 12/11/2015 οι ελληνικές αρχές εισέβαλαν στα σπίτια μας, και μας συνέλαβαν δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά τη σύλληψη και την έκδοση μας στην Ιταλία, λόγω της συμμετοχής μας στη διαδήλωση. Σύμφωνα με το ένταλμα, "θεαθήκαμε" να συμμετέχουμε σε επεισόδια.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη του κινήματος κατάφερε να αποτρέψει την προφυλάκισή μας, ενώ ακόμα εκκρεμεί δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει αν θα μας εκδώσει στην Ιταλία, όπου δεν υπάρχει καν ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση.

Ως φοιτητές που συμμετέχουμε στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του , στις συνελεύσεις γειτονιών και στις εργατικές/ταξικές διεκδικήσεις, κάνουμε κάλεσμα σε όλο το ανταγωνιστικό κίνημα να εναντιωθεί και να μπλοκάρει την έκδοση μας στην Ιταλία αφού αυτός ο κίνδυνος είναι πια ορατός. Όταν τα κινήματα των “από τα κάτω” επιλέγουν να συναντηθούν ενάντια στις διεθνείς πολιτικές λιτότητας και υποτίμησης τότε τα κράτη επιλέγουν να συνεργαστούν εναντίον τους με σκοπό την καταστολή των αγώνων, ποινικοποιώντας την πολιτική δράση, με αποτέλεσμα το πρωτοφανές αυτό γεγονός που ξεπερνάει το εσωτερικό μιας χώρας και θα αφήσει παρακαταθήκη για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Οι πέντε εκζητούμενοι από τις ιταλικές αρχές φοιτητές

Αθήνα 14/11/2015".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποφασίζεται η έκδοση ή μη των πέντε φοιτητών στην Ιταλία

SHARE:

24Media Network