Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Επεισόδια στο Σύνταγμα

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα

Ένταση στο τέλος της πορείας, που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα και φωτοβολίδες. Ξεχωριστή πορεία από το ΠΑΜΕ

Κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά του πολυνομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, και κατέληξαν στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) από νωρίς. Νωρίτερα η πορεία το ΠΑΜΕ, περίπου 8.000 - 9.000 άτομα, έφτασε στο Σύνταγμα.

«Εμπρός λαέ ξεσηκωμός. Ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ» αναγράφεται στο πανό που βρισκόταν στην κεφαλή της μεγάλης πορείας του ΠΑΜΕ.

Στις 13:00, το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια, στο Σύνταγμα με κουκουλοφόρους να εκτοξεύουν αντικείμενα, και να ρίχνουν φωτοβολίδες και πέτρες. Η Αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών.

Παράλληλα, άλλα άτομα πέταξαν πέτρες σε βαν τηλεοπτικού σταθμού στην πλατεία Κλαυθμώνος σπάζοντας το τζάμι, ενώ επεισόδια έγιναν και στην Ομόνοια. Μάλιστα, έσπασαν τη βιτρίνα της Αθηναϊκής Λέσχης στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ένα χρυσοχοείο στη συμβολή Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, καθώς και ένα φούρνο γνωστίς αλυσίδας στα Χαυτεία. Η ένταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα με τους περισσότερους διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει.

Οι κουκουλοφόροι κατευθύνονται προς τα Εξάρχεια ενώ προς το παρόν δεν έχουν γίνει προσαγωγές.

Οι δρόμοι σταδιακά δίνονται στη κυκλοφορία.

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα
Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα
Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα

Το NEWS 247 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και θα σας μεταφέρει τον παλμό των συγκεντρώσεων.

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα
Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα
Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα

«Ο ταξικός πόλεμος ουσιαστικά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μαραθώνιος δεν είναι τουφεκιά στον αέρα. Ο ταξικός αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, διαρκείας. Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, το 4ο μνημόνιο μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια πρέπει να πεταχθούν στο καλάθι της ιστορίας» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλ. Εθν. Αντίστασης.

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα

«Γι' αυτό μόνος αρμόδιος, υπεύθυνος, είναι ο ελληνικός λαός το εργατικό-λαίκό κίνημα. Γι' αυτό το κάλεσμά μας είναι λαϊκός ξεσηκωμός παντού. Ούτε μέρα, ούτε ώρα. Δεν τελειώνει η μάχη ούτε σήμερα ούτε αύριο. Συνεχίζεται. Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις, το αγωνιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα είναι παρόντες κάθε μέρα παντού και στους και στη βουλή και στα εργοστάσια και στις πόλεις και στα χωριά. Ο αγώνας είναι διαρκείας, θα πρέπει να οδηγήσει σε ανατροπή αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, των κυβερνήσεων τους με αποδέσμευση από την ΕΕ, με ένα κοινωνικό-οικονομικό σχέδιο που θα έχει στο νου του, στο επίκεντρό του τον εργαζόμενο άνθρωπο, θα έχει τις διευρυνόμενες συνεχώς ανάγκες του λαού» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα
Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ:  Επεισόδια στο Σύνταγμα

Ενάντια στο "νέο σκληρό και βάρβαρο πακέτο μέτρων σε συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και επιδόματα", το "τέταρτο μνημόνιο" που φέρνει η κυβέρνηση "μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την κοινωνία και γκρεμίζοντας ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος" απεργούν σήμερα, Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση "πρωτοτυπώντας μάλιστα, καταλήγει να υπογράφει ένα 4ο μνημόνιο παίρνοντας νέα μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση! Χωρίς ντροπή, συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ καταργούν τη διοικητική προέγκριση του προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δε (επέκταση + συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν.4024/2011.Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας,της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα» καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. Έχουμε την δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές και να μην αφήσουμε να μας ισοπεδώσουν με τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές. Τα συνδικάτα δεν είναι το «παλιό» και η «οπισθοδρόμηση»όπως ισχυρίζεται ο κύριος Πρωθυπουργός. Το παλιό και η συντήρηση είναι η σημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζει ευλαβικά τα μνημόνια, εγκαταλείποντας εν μια νυκτί την αριστεροσύνη της εφαρμόζοντας ακραίες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές".

ΑΔΕΔΥ: Τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα που απέμειναν

Για το «τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει» μιλά και η ΑΔΕΔΥ. «Η νέα συμφωνία, που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει κι άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει κι άλλο τον ελληνικό λαό, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις, κρίσιμες υπηρεσίες κι οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση κι η μαύρη κι εκ περιτροπής εργασία έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, με τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο ναδίρ, ενώ διευρύνονται τα προνόμια κι η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου» τονίζει.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχει το προσωπικό –κυρίως- κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία νοσοκομειακών γιατρών.

Επίσης, απεργούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και διάφοροι επιστημονικοί φορείς, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι καθηγητές και δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ, κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα προκειμένου, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, να διευκολυνθούν οι απεργοί, ώστε να μεταβούν στις συγκεντρώσεις. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ακινητοποιημένα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε, να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί, πως οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και την Πέμπτη 18 Μαΐου, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ενώ τροποποιούνται και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πολλών ακόμη πτήσεων που είναι προγραμματισμένες πριν και μετά τη στάση εργασίας. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

ΠΝΟ: Παράταση απεργίας μέχρι και την Παρασκευή

Μέχρι την Παρασκευή παρατείνεται η απεργία της ΠΝΟ, σύμφωνα με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από το πρωί της Τρίτης και ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί 48ωρη, τελικά η απεργιακή κινητοποίηση επεκτείνεται ως και το βράδυ της Παρασκευής.

Οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ενώ προτάσσουν επί τη ευκαιρία και ειδικά ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα τον κλάδο. Από την ΠΝΟ καταγγέλλουν αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων και φαινόμενα απλήρωτης εργασίας στα καράβια. Επιπλέον, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, παρατηρείται μείωση οργανικών θέσεων, που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Απεργίες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
SHARE:

24Media Network