Γ. Παπαδόπουλος για τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ: Μέσα στις επόμενες ώρες θα φανεί εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι

Γ. Παπαδόπουλος για τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ: Μέσα στις επόμενες ώρες θα φανεί εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι

Ο γνωστός σεισμολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ενεργοποίηση του ρήγματος στον κεντρικό Κορινθιακό Κόλπο και παρότρυνε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσίαζε ανέκαθεν υψηλή σεισμικότητα.

«Χρειάζεται πολύ προσοχή η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας (στη Φωκίδα) για τον απλούστατο λόγω ότι είμαστε μόλις δυο περίπου ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε βεβαιότητα ως προς εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι» τονίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο News 24/7 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχετικά με τη δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Γαλαξίδι.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ενεργοποίηση του ρήγματος στον κεντρικό Κορινθιακό Κόλπο και παρότρυνε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσίαζε ανέκαθεν υψηλή σεισμικότητα.

Πείτε μας για τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα και αν αφορά στο γνωστό ρήγμα του Κορινθιακού.

«Ο σημερινός σεισμός έγινε στην περιοχή του κεντρικού Κορινθιακού Κόλπου και συγκεκριμένα λίγο νότια από την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Το μέγεθός του ήταν 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ – ενδεχομένως οι τελικές μετρήσεις να δείξουν λίγο μεγαλύτερο αλλά δεν θα έχει μεγάλη απόκλιση. Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα. Όλος ο Κορινθιακός Κόλπος και η συγκεκριμένη περιοχή που ενεργοποιήθηκε σήμερα χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλων ενεργών ρηγμάτων, τα οποία στο παρελθόν έχουν δώσει μεγάλα μεγέθη σεισμών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν προσεγγίσει ακόμα και  το 6.5 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, όπως είναι οι περισσότεροι σεισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή και έγινε αισθητός σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις, περιλαμβανομένης και της Αττικής.

Στην Αττική συγκεκριμένα γνωρίζουμε ότι έγινε αισθητός στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή, στο Φάληρο και σε άλλες περιοχές. Χρειάζεται πολύ προσοχή η συνέχιση αυτής της σεισμικής δραστηριότητας για τον απλούστατο λόγω ότι είμαστε μόλις δυο περίπου ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε βεβαιότητα ως προς εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Οι μικροί σεισμοί που ενδέχεται να επακολουθήσουν θα μας δώσουν πολύτιμα στοιχεία για να μπορέσουμε να βεβαιώσουμε περισσότερο αυτό τις επόμενες ώρες και τις επόμενες δύο ημέρες.»

Το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε το ρήγμα θα πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής;

«Όπως πάντα η βασική οδηγία για τους κατοίκους είναι ότι πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να μη δίνουν πίστη σε φημολογίες και “τερατολογίες” που κυκλοφορούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Και το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι εάν στην περιοχή που ήταν η εστία του σεισμού κάποιος διαπιστώσει στον χώρο κατοικίας ή στον χώρο εργασίας ότι έχει κάποιο πρόβλημα το οίκημά του -κάποιες ρωγμές έστω και μικρές -να το δηλώσει αμέσως σε μηχανικούς, είτε ιδιωτικούς είτε του δήμου του, ώστε να το ελέγξουν και να του πουν από τεχνική άποψη εάν τυχόν έχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να το κοιτάξει περαιτέρω.»

Πάντως έχει καιρό να σημειωθεί ισχυρή δόνηση στον Κορινθιακό. Το τελευταίο διάστημα έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται περισσότερο στο Ιόνιο.

«Αυτό είναι αληθές. Είναι σημαντικό χρονικό διάστημα που πέρασε από τότε που είχαμε κάποιο σημαντικό σεισμό στην περιοχή. Γενικώς όμως δεν αποτελεί έκπληξη διότι η περιοχή αυτή έχει όπως είπαμε πολύ υψηλή σεισμικότητα.»

Κάποιες άλλες περιοχές πού θεωρείτε ότι στο παρών μπορεί να παρουσιάσουν έντονη σεισμικότητα;

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρείται κάποια έντονη σεισμική δραστηριότητα που να μας προβληματίζει σε άλλη περιοχή της χώρας. Βεβαίως στην περιοχή της Ζακύνθου εξακολουθεί να είναι στραμμένο το ενδιαφέρον μετά από τον μεγάλο σεισμό που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο. Αλλά εκεί με απόλυτη βεβαιότητα η σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται είναι η μετασεισμική δραστηριότητα έστω και αν κάνει εντύπωση αυτό – είμαστε έξι μήνες μετά, παρόλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο και δεν είναι κάτι που μπορεί να εμβάλει σε ανησυχία.»

Λέκκας: Ομαλά η μετασεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας διευκρίνισε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν αλλά θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα