Γιάννης Γλυκός: "Η ράμπα είναι ράμπα και πρέπει να την σεβόμαστε, τέλος!"

Φωτογραφία από το περιστατικό

Ο πατέρας που συγκίνησε το πανελλήνιο με το post που έκανε για το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ΑμΕΑ γιος του από ασυνείδητο οδηγό που είχε κλείσει ράμπα δεν κάνει βήμα πίσω μιλώντας στο news247 και εκφράζει τη δίκαιη αγανάκτησή του.

Το ποστ με το οποίο γνωστοποίησε την "άρρωστη" κατάσταση που βίωσε στον κόσμο των social media ήταν ο ορισμός του viral με περισσότερες από 9000 κοινοποιήσεις. Υπό αυτό το δεδομένο, ο Γιάννης Γλυκός, που στις 28 Δεκεμβρίου έζησε μία απίστευτη ταλαιπωρία όταν με το γιο του Δημήτρη, που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, αναγκάστηκαν να περιμένουν 50 σε ράμπα που είχε κλείσει ασυνείδητος οδηγός.

Ο κ. Γλυκός, που έχει ζήσει ανάλογες δυσάρεστες εμπειρίες και στο παρελθόν, μίλησε στο news 247 και εξέφρασε την αγανάκτησή του υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός για τα ΑΜΕΑ άτομα και για τον τρόπο που αυτά κινούνται στο αστικό τοπίο.

"Hταν μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί εκείνη η ημέρα είχε ξεκινήσει λάθος από το πρωί. Δεν βρήκαμε θέση πάρκινγκ γιατί είχαν καταληφθεί οι θέσεις για πάρκινγκ για ΑΜΕΑ" άρχισε την αφήγησή του ο Γιάννης Γλυκός.

"Οταν βγήκαμε ξανά έξω για να πάμε προς το αυτοκίνητο, μετά το μεσημεριανό φαγητό μας, είδα ότι η ράμπα είχε καταληφθεί επίσης από παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Πραγματικά δεν υπήρχε χώρος. Και δεν βλέπω νόημα γιατί θα πρέπει συνέχεια να γυρνάω ανάποδα το αμαξίδιο έτσι ώστε να αποφεύγω ανώμαλα οδοστρώματα ή οτιδήποτε άλλο που προκαλεί προβλήματα στον Δημήτρη και σε μένα. Η ράμπα είναι ράμπα και πρέπει να την σεβόμαστε. Τέλος!" Και πως να διαφωνήσει κανείς;

Ιδού και η συνέχεια: "Με τον άνθρωπο που μας είχε κλείσει δεν είχα σκοπό να κάνω φασαρία. Ηρθε όμως μετά από 50 λεπτά. Κατάλαβε ότι είχε δημιουργήσει πρόβλημα βλέποντας πολύ κόσμο μαζεμένο στο σημείο από το απέναντι πάρκο. Μάς είδε, ζήτησε μία απλή συγγνώμη, πάτησε το κουμπί του συναγερμού και θέλησε να μπει στο αυτοκίνητό του για να φύγει. Κάποιος που βρισκόταν πίσω μου, "φόρτωσε" πολύ άσχημα και κάτι του είπε, κάτι άσχημο. Τι άλλο να κάνω απάντησε.

Κάπου εκεί έχασα την ψυχραιμία μου και έγινα και εγώ επιθετικός. Του έλεγα διάφορα για περίπου 20 λεπτά, μαζεύτηκε και άλλος κόσμος. Η αστυνομία όμως άφαντη ενώ την είχα καλέσει τουλάχιστον τέσσερις φορές! Αυτό που με εξόργισε περισσότερο είναι ότι μετά από λίγο ήρθε κάποιος συγγενής του παιδιού που μάς είχε κλείσει με εμφανή διάθεση να πουλήσει μαγκιά. Μπήκε στο αμάξι τότε το παιδί. Στάθηκε μπροστά από το αυτοκίνητο και του είπα "αφού είσαι μάγκας, βάλε μπρος και φύγε". Δεν το έκανε".

Δεν είχαν τελειώσει όμως τα ευτράπελα: "Με κούρασαν οι απίστευτες βλακείες που έλεγε. Οτι ζει στις ΗΠΑ, ότι αν ήταν στις ΗΠΑ δεν υπήρχε καμία περίπτωση να το κάνει επειδή υπάρχουν κάμερες ενώ εδώ δεν υπάρχουν. Οταν κατάλαβε ότι μιλώ και εγώ καλά Αγγλικά μου είπε ότι αν το ήξερε θα μου μιλούσε Αγγλικά από την αρχή αφού δεν μιλάει καλά τα Ελληνικά. "Για πέντε λεπτά πετάχθηκα να πάρω κάτι ρούχα" μου είπε "αλλά δεν ήταν έτοιμα".

Μου πέρασε από το μυαλό να τον αρπάξω και ο,τι γίνει. Αλλά εν συνεχεία σκέφτηκα ότι αυτό δεν θα ήταν καλό δίδαγμα για το παιδί μου αλλά και τα άλλα παιδιά που είχαν μαζευτεί στο σημείο. Πιέστηκα πάρα πολύ συναισθηματικά αλλά νομίζω ότι πήρα τη σωστή επιλογή τελικά". Και ήταν πράγματι η σωστή επιλογή.

Ο μικρός Δημήτρης όμως τι σκέφτηκε; "Με τον Δημήτρη τα έχουμε συζητήσει αυτά τα πράγματα. Εχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται, μάς λέει ότι οι κακοί θα πρέπει να πηγαίνουν φυλακή. Κατάλαβε φυσικά ότι η όλη φασαρία έγινε για εκείνον, αλλά δεν ήθελε με τίποτα να χάσει το ραντεβού που είχε με μία φίλη του και φρόντισα να μην το χάσει".

Το επιμύθιο από τον ίδιο τον Γιάννη με μία δόση αισιοδοξίας για το μέλλον: "Είναι ντροπή για όσους έχουν κυβερνήσει τη χώρα τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια αυτό που συμβαίνει με τα ΑΜΕΑ στην Ελλάδα. Εχουμε πάει σχεδόν παντού στον πλανήτη με τον Δημήτρη, ακόμα και στις Φιλιππίνες. Οι πάντες έχουν πολύ μεγάλο σεβασμό. Υπάρχει οργάνωση που βοηθάει. Εδώ καταπατάται κάθε δικαίωμα, όλοι δίνουν την απόλυτη προτεραιότητα στον εαυτό τους.

Νομίζω όμως ότι η προβολή του θέματος έκανε καλό. Και σε τελική ανάλυση πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ' ένα σημείο στο οποίο αυτός που θα παρκάρει σε θέσεις ΑΜΕΑ ή θα κλείνει ράμπες απλά θα ξεφτιλίζεται. Και με το τσιγάρο στην αρχή ήταν δύσκολο να επιβληθεί η λογική, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στο τέλος θα νικήσουμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το να παρκάρεις πάνω σε διαγράμμιση για ΑμεΑ είναι αυτοταπείνωση

SHARE:

24Media Network