Γυναίκα συνάντησε τους Κρητικούς που έσωσαν τον Νεοζηλανδό παππού της πριν από 78 χρόνια

Γυναίκα συνάντησε τους Κρητικούς που έσωσαν τον Νεοζηλανδό παππού της πριν από 78 χρόνια
Επανένωση στην Κρήτη Facebook (Greece at WWII Archives)

Η προσπάθεια της Έμα Ράιτ Έμπραϊμ από τη Νέα Ζηλανδία να γνωρίσει από κοντά την οικογένεια Καλογερή, τα μέλη της οποίας έσωσαν και έκρυψαν τον παππού της από Γερμανούς την άνοιξη του 1941.

Την Κυριακή συνέβη η επανένωση δύο οικογενειών από διαφορετικές γωνίες του πλανήτη, που γνωρίστηκαν μετά τη Μάχη της Κρήτης και έπειτα χάθηκαν για περισσότερα από 75 χρόνια. Ο λόγος για την προσπάθεια της Έμα Ράιτ Έμπραϊμ να γνωρίσει από κοντά την οικογένεια Καλογερή, τα μέλη της οποίας έσωσαν και έκρυψαν τον παππού της από Γερμανούς την άνοιξη του 1941.

Έτσι η Έμα ταξίδεψε με την οικογένειά της στην Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά και να ευχαριστήσει τον 90χρονο σήμερα Νίκο Καλογερή, ο οποίος μαζί με τα αδέρφια του, τον Τάσο και την Ειρήνη, έκρυψε τον Νεοζηλανδό στρατιώτη Άρθρουρ Ράιτ σε κάτι χωράφια.

«Είναι συναρπαστική η συνάντηση με την οικογένεια Καλογερή στους Κάμπους (Κρήτης). Είμαι κατάπληκτη που καταφέραμε να βρεθούμε. Συμβαίνουν και θαύματα» λέει στο ethnos.gr η Έμα Ράιτ Έμπραϊμ.

Η κυρία Έμπραϊμ εντόπισε το πηγάδι κοντά στο οποίο κρύφτηκε ο παππούς της μαζί με τον συνάδελφό του Στάνλεϊ Χιούζ, τον οποίο επίσης βοήθησε η οικογένεια Καλογερή. «Δίπλα σε αυτό το πηγάδι τούς συναντούσαν για να τους φέρουν φαγητό» λέει η εγγονή του Άρθουρ Ράιτ.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία του παππού της, η κυρία Έμπραϊμ χάρισε στην οικογένεια Καλογερή ένα χειροποίητο πάπλωμα, στο οποίο ενσωμάτωσε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, έναν χάρτη της Κρήτης και τη φράση «Για να μην ξεχάσουμε».

Ο Άρθουρ Ράιτ έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, λίγο πριν κλείσει τα 100. Η εγγονή του είχε αποφασίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 με όλη την οικογένεια της και τον πατέρα της, Μπράιαν, ο οποίος είναι γιος του βετεράνου Νεοζηλανδού στρατιώτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα