H καρδιά της Ζωής 'ανέστησε' μια 29χρονη από την Αθήνα

H καρδιά της Ζωής 'ανέστησε' μια 29χρονη από την Αθήνα

Δάκρυα... χαράς σκόρπισε η απόφαση της οικογένειας της αδικοχαμένης Ζωής να δωρίσει τα όργανά της, χαρίζοντας ζωή σε 5 συνανθρώπους μας, μεταξύ αυτών και σε ένα 15χρονο παιδί

Η καρδιά της δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά… άλλαξε μόνο σώμα και θα συνεχίσει να διατηρεί τη μνήμη της ζωντανή…

Η 37χρονη Ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει σε 5 διαφορετικά σώματα, σε 5 διαφορετικές ψυχές, ανυψώνοντας στο υπέρτατο το ανθρωπιστικό ιδεώδες.

Οι άνθρωποί της από τις 12 Νοεμβρίου ανέβηκαν τον δικό τους Γολγοθά… κουβάλησαν τον δικό τους σταυρό, βίωσαν και βιώνουν την απόλυτη οδύνη… όμως, υπερέβησαν τον προσωπικό τους πόνο και δεν το σκέφτηκαν ούτε στιγμή… Ο δικός τους άνθρωπος, η Ζωή τους, θα χάριζε με το πρόωρο θάνατό της,  ζωή σε άλλους συνανθρώπους της, εντός κι εκτός Ελλάδος.

Η 37χρονη αισθητικός από τον Πύργο διακομίστηκε αργά το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου στο νοσοκομείο του Πύργου και από εκεί στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα.

Από την πρώτη στιγμή έδωσε σκληρή μάχη για να διατηρηθεί στη ζωή… Η μάχη ήταν άνιση και άδικη, αφού η εγκεφαλική αιμορραγία καθιστούσε την κατάστασή της ιδιαίτερα σοβαρή. Το απόγευμα του Σαββάτου, το ιατρικό προσωπικό της Εντατικής του νοσοκομείου του Ρίου υπέβαλε την 37χρονη ηρωίδα Ζωή στα ειδικά τεστ που προβλέπει η νομοθεσία και η ιατρική επιστήμη.

Η οικογένεια ενημερώθηκε για την υγεία της και ρωτήθηκε αν επιθυμεί τη δωρεά οργάνων της Ζωής… Χωρίς δισταγμό δόθηκε αμέσως η συγκατάθεσή τους.

Έτσι, σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ξεκίνησε η απαραίτητη προετοιμασία για να ετοιμαστεί η δότρια. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα.

Στο νοσοκομείο βρίσκονταν ήδη ιατρικές ομάδες από το Ανόβερο της Γερμανίας, από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λήψης των οργάνων σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου του Ρίου.

«Με τους κατάλληλους χειρισμούς των δύο γιατρών μας, της διευθύντριας της ΜΕΘ, κας Φωτεινής Φλίγγου και του χειρουργού Ιωάν. Μαρούλη, τα όργανα της δότριας θα χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους μας. Θέλω να εκφράσω δημοσίως τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειας της 37χρονης για τον βαθύ τους πόνο, αλλά θέλω να εξάρω και το μεγαλείο της ψυχής για τον ανθρωπισμό τους και την αλληλεγγύη προς τους άλλους ανθρώπους γιατί δεν είναι εύκολη η απόφαση να πάρεις να δωρίσεις τα όργανα του παιδιού σου» δήλωσε στην εφ.Πατρίς ο διοικητής του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Μπονάνος και πρόσθεσε ότι «είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν πρόκειται για νέα κοπέλα πανδότρια, για αυτό και θέλω να εξάρω ξανά την οικογένεια για αυτήν την ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης».

Το ήπαρ (συκώτι) μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι δύο πνεύμονες στο Ανόβερο, η καρδιά στο Ωνάσειο, ενώ οι δύο νεφροί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Από τη στιγμή που τεκμηριώθηκε βάσει νόμου ο εγκεφαλικός θάνατος, ενημερώσαμε την οικογένειά της και θέλω να επισημάνω ότι είναι τεράστιας σημασίας η προσφορά τους σε συνανθρώπους τους πάνω σε βαρύτατο πένθος. Είναι μεγάλη υπέρβαση και αξίζει να τονιστεί» δήλωσε στην εφ.Πατρίς η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, Φωτεινή Φλίγκου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

“Δώρο Ζωής για 5 συνανθρώπους μας, ανάμεσα τους και ένα 15χρονο παιδί, χάρισε με το θάνατό της 37χρονη δότρια οργάνων από την Πάτρα.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο Π.Γ.Ν. Πάτρας την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2015. Η άτυχη γυναίκα κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία. Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, η οικογένεια της βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε πέντε ασθενείς, που έχρηζαν μεταμόσχευσης.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Ε.Ο.Μ. και το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας, το οποίο ανάλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία από την στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωση της, διήρκησε περίπου 40 ώρες.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από το Ανόβερο της Γερμανίαςγια την αφαίρεση των πνευμόνων, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρογια την καρδιά, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Π.Γ.Ν. Πάτρας.

Ένα 15χρονο παιδί από τη Θεσσαλονίκη και ένας άνδρας 48 ετών από την Αθήνα, ο οποίος βρισκόταν σε αιμοκάθαρση για 15 ολόκληρα χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς, ενώ το ήπαρ δόθηκε σε άνδρα 64 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Η καρδιά της δότριας από χθες χτυπά ξανά σε μια 29χρονη γυναίκα, η οποία βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη εδώ και 2,5 χρόνια, τέλος οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενή στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Για την άμεση και επιτυχή μεταφορά των μοσχευμάτων στη Θεσσαλονίκη και στη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ειδικά τον Aερολιμενάρχη τουAεροδρομίου Αράξου. Για την μεταφορά της χειρουργικής ομάδας και των μοσχευμάτων στη Θεσσαλονίκη διατέθηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει επίσης, να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία της Διευθύντριας – Τοπικής Συντονίστριας και των ιατρών της ΜΕΘ, των Χειρουργών και του Διοικητή του Π.Γ.Ν. Πατρών. Ενώ για ακόμη μια φορά το ΕΚΑΒ Πάτρας και Αθήνας ανταποκρίθηκε με αμεσότητα και υπευθυνότητα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κος Καραμπίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια της δότριας για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη της εκλιπούσης και εξυψώνει ηθικά την οικογένεια της. Σε μια περίοδο που η Δωρεά οργάνων στην Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή ύφεση και δεν υποστηρίζεται από το υπάρχον σύστημα υγείας, τέτοια περιστατικά άριστης συνεργασίας ιατρών και επαγγελματιών υγείας, μας δίνουν την ελπίδα ότι οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να ανακάμψουν προς όφελος των ασθενών συνανθρώπων μας».

Την Τρίτη η κηδεία της Ζωής

Η Ζωή Μπεκρή, εξαίρετη και ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Πύργου. Ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Από την πρώτη στιγμή η περιπέτειά της προκάλεσε κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης, αφού συνεχώς οι πολίτες της Ηλείας ρωτούσαν να μάθουν για την πορεία της υγείας της. Το μαντάτο του θανάτου της σκόρπισε τη θλίψη, όμως η μνήμη της θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη ως παράδειγμα αλληλεγγύης.

Η κηδεία της θα τελεστεί στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης από τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων (Α' Κοιμητήριο) Πύργου.

Η οικογένειά της παρακαλεί, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα σε ιδρύματα της πόλης, για όποιον το επιθυμεί.

(πηγη: patrisnews.com)

SHARE:

24Media Network