Η “επανάσταση” της Φώφης Μπουλούτα ήταν να κάνει σωστά τη δουλειά της

Η “επανάσταση” της Φώφης Μπουλούτα ήταν να κάνει σωστά τη δουλειά της

Η υπόθεση για ένα μεγάλο διάστημα φαινόταν να έχει «κλείσει», ωστόσο το ζήτημα ανακινήθηκε το καλοκαίρι του 2018

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις (δικαστικές και πολιτικές) για την υπόθεση της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού Φώφη Μπουλούτα, της εκπαιδευτικού που απολύθηκε εκδικητικά από το Κολέγιο Αθηνών επειδή μονόγραψε την κόλλα του υιού του τότε (σ.σ 2012) πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η υπόθεση για ένα μεγάλο διάστημα φαινόταν να έχει «κλείσει», ωστόσο το ζήτημα ανακινήθηκε το καλοκαίρι του 2018 μέσω δημοσιευμάτων και απαντήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΙΕΛΕ. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ήταν η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού που έδωσε συνέχεια στο θέμα, καθώς στο φιλικά προσκείμενο site thepresident (του Γιώργου Μουρούτη) δημοσιεύθηκε άρθρο για την εκπαιδευτικό, τονίζοντας πως η απόλυσή της έγινε λόγω ανεπάρκειας και καμία σχέση δεν έχει με το γεγονός ότι μονόγραψε την κόλλα του υιού Σαμαρά. Σημαντική λεπτομέρεια: Το θέμα ανακινήθηκε ενώ η εκπαιδευτικός δεν μπορούσε να απαντήσει και να υπερασπίσει την προσωπικότητά της, καθώς είχε φύγει από την ζωή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οπως αναφέρει το Alfavita ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ» μετά από τοποθετήσεις και ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ και του προέδρου της, Μιχάλη Κουρουτού.

Εν αναμονή και της αυριανής (10/1) εκδίκασης της αγωγής του Αντώνη Σαμαρά προς τον Μιχάλη Κουρουτό, της Ομοσπονδίας και της εφημερίδας Documento, εκτιμούμε πως είναι απαραίτητο να παρατεθούν στοιχεία, αποδείξεις, ντοκουμέντα και γεγονότα για την υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα – μετά την σωρεία αποκαλύψεων σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της ΟΙΕΛΕ. Μιας εκπαιδευτικού που το μόνο της «έγκλημα» ήταν να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Το επιχείρημα της ανεπάρκειας καταρρέει

Η Φ.Μπουλούτα εργαζόταν επί 21 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών διδάσκοντας το μάθημα της Γεωγραφίας χωρίς την παραμικρή ένδειξη πλημμελούς τέλεσης καθηκόντων. Η εκπαιδευτική και γενική εμπειρία, άλλωστε, επιβεβαιώνει πως η εργασία στον ιδιωτικό τομέα υπόκειται σε πιέσεις, κριτική και απαιτήσεις που αφήνει μικρά περιθώρια για τέτοια «ερωτηματικά».

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα προσόντα της εκπαιδευτικού πιστοποιούν ντοκουμέντα τόσο από το εσωτερικό περιβάλλον του Κολλεγίου, όσο και αρμόδιων οργάνων του υπουργείου.

Μόλις λίγους μήνες πριν την απόλυση, με εσωτερικό έγγραφο του κολλεγίου πιστοποιούντα τα προσόντα της εκπαιδευτικού η οποία «διέθετε την απαιτούμενη παιδαγωγική και επιστημονική κατάρτιση» ενώ «είχε δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στους ομίλους και τα περιβαλλοντικά προγράμματα του Γυμνασίου».

Η αρμόδια σχολική σύμβουλος της Διεύθυνσης ΔΕ Β΄Αθήνας Τασσούλα Γεωργιάδου σε συνομιλία με εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ επιβεβαίωσε πως ουδέποτε είχε γίνει κάποια αρνητική αναφορά εις βάρος της Φ.Μπουλούτα από το σχολείο ή γονέα ή μαθητή. Ουδέποτε το κολλέγιο έθεσε ζήτημα επανεξέτασης της επάρκειάς της.

Τέλος (και σημαντικότερον), η αρμόδια Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που έκανε την σχετική εισήγηση στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ για την επικύρωση της καταγγελίας της σύμβασης της εκπαιδευτικού, έκανε λόγο για μια υψηλά καταρτισμένη και με πολυετή προϋπηρεσία εκπαιδευτικό.

Παραθέτουμε το έγγραφο του Κολλεγίου, απόσπασμα από την συνομιλία με την Τ.Γεωργιάδου και απόσπασμα από την εισήγηση:

 

Άκυρη η απόφαση του ΚΥΣΔΕ – Στο «σημείο μηδέν» η καταγγελία σύμβασης

Παρουσιάζοντας συνοπτικά μια περίπλοκη και σε σημεία «σκοτεινή» υπόθεση, η αρχική καταγγελία σύμβασης ανάγκασε την εκπαιδευτικό να καταφύγει στην δικαιοσύνη, με το δικαστήριο να παραπέμπει την υπόθεση στο ΚΥΣΔΕ ώστε να κρίνει επί της καταχρηστικότητας ή μη της απόλυσης (2013).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, το ΚΥΣΔΕ παράτυπα αποφάσισε την αποβολή μελών της ΟΙΕΛΕ. Τα τρία διορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ αποφάσισαν «ελλείψει στοιχείων» να μην εξεταστεί το ενδεχόμενο καταχρηστικότητας στην καταγγελία της σύμβασης.

Μάλιστα, απορρίφθηκε και η εισήγηση της  αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που ζητούσε να εξεταστεί η καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης:

 

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας έρχεται να θέσει την υπόθεση στο «σημείο μηδέν». Το υπουργείο Παιδείας με απόφαση του (3/1/19) έκρινε άκυρη την απόφαση του ΚΥΣΔΕ λόγω παρατυπιών στην διαδικασία. Επομένως, η υπόθεση «ανοίγει» από την αρχή και θα κριθεί εκ νέου η καταχρηστικότητα της εν λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Fast track διαδικασίες στην αγωγή  Σαμαρά

Η σύγκρουση της Ομοσπονδίας με το περιβάλλον Σαμαρά οδήγησε στην κατάθεση αγωγής από την πλευρά του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ, στις 14 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με την Ομοσπονδία δεν έχει ακόμη συζητηθεί χρονικά. Ωστόσο, μετά από 2,5 μήνες κατατέθηκε αγωγή και από τον Α.Σαμαρά, με την υπόθεση να εκδικάζεται αύριο (9/1) στα δικαστήρια της Ευελπίδων, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την  επιλεκτική ( ; ) σπουδή των δικαστικών αρχών.

“Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τόσο γρήγορα, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, ορίστηκε δικάσιμος και μάλιστα με αριθμό πινακίου 1” σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ζητώντας την στήριξη των συναδέλφων εκπαιδευτικών.

Η ουσία της υπόθεσης Μπουλουτά

Η Φώφη Μπουλούτα, όπως προκύπτει από την εξέταση των μέχρι τώρα δεδομένων, δεν έκανε τίποτα παραπάνω από αυτά που επιτάσσει το εκπαιδευτικό καθήκον και η ηθική αξία της ισονομίας· δεν αντιμετώπισε έναν «γόνο», δεν ζύγιζε καταστάσεις αλλά  επέβαλε αυτό που θεώρησε ως δίκαιο απέναντι σε έναν μαθητή που υπέπεσε σε σφάλμα. Η πράξη αυτή δεν είναι αυτονόητη, κάθε άλλο: κατά συντριπτική πλειονότητα σε τέτοιες καταστάσεις, από έναν εργαζόμενο επιλέγεται ο συμβιβασμός.  Και με απειλές σαφώς μικρότερες και «αντιπάλους» με σαφώς λιγότερη ισχύ και κύρος από έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό. Και αυτό δεν αποτελεί ούτε νύξη ούτε «επαναστατική διακήρυξη». Είναι απλώς η αλήθεια.

Υπ’ αυτήν την έννοια, όσοι κατά τα άλλα ομνύουν στην Αριστεία και την Ισονομία, θα έπρεπε να τιμούν την πράξη της Φώφης Μπουλούτα ως παράδειγμα προς μίμηση. Και χωρίς κανένα σχόλιο προς τους (ακόμη και μετά θάνατον) διώκτες της, ελπίζουμε η αλήθεια επιτέλους να λάμψει.

Διαβάστε ακόμη στο Alfavita

Bρείτε δωρεάν σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών (ΛΙΣΤΑ)

Πανέμορφες εικόνες: Ένα λευκό πέπλο σκεπάζει την Κηφισιά! (Βίντεο)

Τα κατοικίδια ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα