Συγκέντρωση μεταλλωρύχων στο κέντρο της Αθήνας. Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα

Συγκέντρωση μεταλλωρύχων στο κέντρο της Αθήνας. Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιούν στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στο έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Κυκλοφοριακό χάος (Vid+Pics)

Κλειστή και στα δύο ρεύματα είναι πλέον η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, από την Πλατεία Συντάγματος έως το Χίλτον, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα, είναι κλειστοί και όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.

Νωρίτερα, έληξε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Άρη Αλεξόπουλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα. Οι μεταλλωρύχοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 4.000 μεταλλωρύχοι με τις οικογένειές τους έχουν φτάσει με 81 πούλμαν. Οι μεταλλωρύχοι πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και θα κατευθυνθούν προς τη Βουλή και το Σύνταγμα, όπου σχεδιάζουν να κατασκηνώσουν. Κλειστή αυτή την ώρα η Βασ. Σοφίας.


Τα πούλμαν από τις διάφορες περιοχές συγκεντρώθηκαν μετά τις 10 το βράδυ στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη και κατευθύνονται προς την Αθήνα.

Τα λεωφορεία έφτασαν στη Λαμία λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, όπου είχαν ολιγόλεπτη στάση, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

“Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, οι οικογένειες μας, οι συγχωριανοί μας, θα βρισκόμαστε στην Αθήνα, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και την ευημερία του τόπου μας” αναφέρουν τα Σωματεία εργαζομένων.

Από την πλευρά του  ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι θα δώσει το παρών στη διαμαρτυρία των εργαζομένων.

 

Αφορμή της συγκεκριμένης κινητοποίησης, όπως και προγενέστερων, είναι η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να “παγώσει” την υλοποίηση των πρωτοκόλλων υλοτόμησης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές, διαδικασία απαραίτητη για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.

Είχε προηγηθεί ο έλεγχος νομιμότητας των πρωτοκόλλων που μολονότι δεν έφερε στο φως παρατυπίες, το ΥΠΑΠΕΝ αποφάσισε να μπλοκάρει την υλοτόμηση, κίνηση που εργαζόμενοι και επενδυτές θεωρούν αστήρικτη νομικά.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής απαιτούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια στιγμή, συγκέντρωση στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιήσει και η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους κατοίκους που αντιδρούν.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) οργανώνει επίσης συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στις 18.00 το απόγευμα.

Σημειώνεται επίσης, ότι λόγω των δύο συγκεντρώσεων ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Αστυνομίας που σχεδιάζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην συναντηθούν οι δύο κινητοποιήσεις και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στη Χαλκιδική.

Πηγή: voria.gr, thestival.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα