Ιερά Σύνοδος: Ισχύουν όσα συμφωνήθηκαν, η στάση μας θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ --Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΝΤΙΟΣ(Μ) ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ(Α) ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ(Δ)--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ --Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΝΤΙΟΣ(Μ) ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ(Α) ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ(Δ)--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδρίασε σήμερα μετά τη συνάντηση του Ιερώνυμου με τον Τσίπρα χθες, παρουσία Φίλη και Καμμένου. Τι διεμήνυσαν οι ιεράρχες και γιατί ζήτησαν νέες διαβεβαιώσεις από το Μαξίμου

Ιερή ανακωχή με την κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά με τη.. ρομφαία παρά πόδας, αν κρίνει κανείς από όσα διεμείφθησαν  στην τρίτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο «καταστάλαγμα» της συνάντησης που είχε χθες για το μάθημα των Θρησκευτικών, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και εδικότερα, επισήμανε ότι θα γίνει άμεσος διάλογος για το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών, προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Για τον σκοπό αυτό, η Ιεραρχία θα ορίσει επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς, ενώ παράλληλα θα εμπλουτισθεί και με ειδήμονες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρονιά, θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών, τα οποία έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές.

«Κατόπιν των τοποθετήσεων των αρχιερέων, απεφασίσθη όπως η περαιτέρω στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής διαλόγου», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Εν συνεχεία, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί, το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με την υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Εξάλλου, για ουσιαστικό διάλογο Εκκλησίας - Πολιτείας μίλησαν σήμερα οι μητροπολίτες, μετά την ενημέρωση του αρχιεπισκόπου προς το Σώμα της Ιεραρχίας, για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Κατά την έξοδό του από το Συνοδικό Μέγαρο, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, αναφέρθηκε σε έναν «προσχηματικό διάλογο» που ίσχυε μέχρι τώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος διάλογος θα είναι σε άλλη βάση. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, επικεντρώθηκε, στις δηλώσεις του, σε έναν ειλικρινή διάλογο που θα γίνει από τώρα και στο εξής.

Επιπρόσθετα, ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μίλησε για την αξία του διαλόγου, ο οποίος αναμένεται να είναι ουσιαστικός και επεσήμανε ότι όπως διαμορφώθηκε το κλίμα στην Ιεραρχία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να έχουμε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

«Ισχύουν όσα ειπώθηκαν εχθές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας με το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, Γιώργος Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας στη Βουλή επανέλαβε ότι "Τα θρησκευτικά θα είναι μάθημα γνώσης των θρησκειών και όχι κατήχησης".

«Ελπίζουμε να κυκλοφορήσουν του χρόνου τα νέα βιβλία» είπε ειδικότερα ο κ. Φίλης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινού σχετικά με το τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Ο  κ. Φίλης εξήγησε ότι αυτή τη χρονιά θα συνεχίσει να διδάσκεται το ισχύον βιβλίο αλλά υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν από φέτος τα νέα προγράμματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το νέο βιβλίο δεν θα είναι ομολογιακού ή «κατηχητικού» χαρακτήρα αλλά θα είναι μάθημα γνώσης των θρησκειών με ιδιαίτερη έμφαση στον ορθόδοξο πολιτισμό. «Το σχολείο προετοιμάζει όχι πιστούς αλλά πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και στο παρελθόν από την Ιεραρχία όταν πρωτοεκδόθηκε το ισχύον βιβλίο των Θρησκευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επιμένει ο Φίλης: Του χρόνου στα σχολεία το νέο βιβλίο Θρησκευτικών

SHARE:

24Media Network