Ιερώνυμος για επίσκεψη πάπα: Συμβολική παρουσία, ηχηρό μήνυμα προς έθνη και ηγέτες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους

ΝΑΥΠΛΙΟ-Ο Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επισκέφτηκε  την Δευτέρα  21 Δεκεμβρίου 2015 το Ναύπλιο και μίλησε σε μαθητές του Ναυπλίου στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
ΝΑΥΠΛΙΟ-Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επισκέφτηκε την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 το Ναύπλιο και μίλησε σε μαθητές του Ναυπλίου στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Η πρόσκληση και η ιστορική συνάντηση των τριών προκαθημένων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας

"Η πράξη αυτή από μόνη της είναι ένα μήνυμα" αναφέρει σε δήλωσή του στο Έθνος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, εν όψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο και της ιστορικής συνάντησης των τριών προκαθημένων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος από τον περασμένο μήνα, είχε στείλει επιστολές προς όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Την τελική πρόσκληση προς τον πάπα Φραγκίσκο την απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο, καθώς προσκαλείται ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

"Η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν την στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ'αυτό το θέμα, γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται", δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος.

"Επομένως, μέσα στα όπλα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε είναι και η ευαισθητοποίηση, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με έναν λόγο χωρίς να έχει πολιτικές ρίζες και σκοπιμότητες. Νομίζω, ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι σε θέση να το πετύχουν. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν οι διαιρέσεις, οι δογματικές διαφορές που χωρίζουν τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και επειδή οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θέλουν αίμα, σκάνδαλα και φασαρίες, έπρεπε να προσέξουμε, να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αυτές οι πράξεις και οι ενέργειες", σημειώνει.

"Να μην είναι ένα ταξίδι μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο πάπας θα έρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό (θα φύγει την ίδια μέρα για τη Ρώμη) και στη συνέχεια και οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δύο λόγια ο καθένας μας. Είναι μία συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα".

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το ενδιαφέρον μας δεν πρέπει να εξαντλείται στους πρόσφυγες ή τους μετανάστες. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δικούς μας τους ανθρώπους. Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά να πούμε, είναι ότι αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα σήμερα, είναι πέρα από το οικονομικό μας πρόβλημα και τις δυσκολίες που περνάμε σαν λαός, η έλευση ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών, είναι δυσβάσταχτο και καταστροφικό για τους Έλληνες", καταλήγει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πάπας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πάπας Φραγκίσκος: 'Να αφαιρεθούν τα τείχη, όχι μόνο με μεταφορική έννοια'

Η επιστολή πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο

Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο πλευρό των προσφύγων

SHARE: