ΗΣΑΠ: Συμβολική στάση εργασίας την Τετάρτη για τον μηχανοδηγό που σκοτώθηκε στο δυστύχημα

ΗΣΑΠ: Συμβολική στάση εργασίας την Τετάρτη για τον μηχανοδηγό που σκοτώθηκε στο δυστύχημα
Δυστύχημα στο ΗΣΑΠ Stringer / SOOC

Συμβολική στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στη μνήμη του μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στα Πατήσια.

Ακινητοποιημένοι, για 10 λεπτά, θα παραμείνουν στους σταθμούς οι συρμοί του ΗΣΑΠ την ερχόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, ως φόρος τιμής στη μνήμη του εργαζόμενου των ΗΣΑΠ που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε πριν έναν χρόνο, κοντά στον σταθμό «Ν. Ηράκλειο».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή, η Ένωση ζητά και θα συνεχίσει με επιμονή, να διεκδικεί την απονομή Δικαιοσύνης καθώς με οργή διαπιστώνουμε ολιγωρία στην πορεία των ερευνών, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά το θανατηφόρο δυστύχημα να μην έχει ξεκινήσει καν η δικαστική διαδικασία!

Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά στα εργατικά ατυχήματα τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται, με γεωμετρική πρόοδο. Βασική αιτία είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία μεθοδικά ξεθεμελίωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και άφησε απροστάτευτους τους εργαζόμενους να γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών».

Και προσθέτει: “Η ΣΤΑ.ΣΥ ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν όχι μόνο δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια ώστε να διαφυλάξει τους εργαζόμενους της, όχι μόνο δεν έχει διαμορφώσει τις απαραίτητες διαδικασίες αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις των Συνδικάτων για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιο γεγονός, αλλά έχει θέσει το θέμα της ασφάλειας χαμηλά στην ατζέντα της. Μάλλον το βόλεμα «των δικών μας παιδιών» είναι πιο σημαντικό.

Ήρθε η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, να απαιτήσουμε να αναδιαμορφωθούν και να ενισχυθούν, πραγματικά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να σταματήσει η ασυδοσία των εργοδοτών και να αρχίσουν να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Δεν ξεχνάμε τον Πέτρο! Τον κρατάμε ζωντανό μέσα μας και απαιτούμε δικαίωση για τον πρόωρο χαμό του!».

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 2021 στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στα Πατήσια, όταν ένα μηχάνημα λείανσης των γραμμών εκτελούσε εργασίες κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου και όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, εμφάνισε βλάβη στο σύστημα των φρένων του και άρχισε μία ανεξέλεγκτη πορεία.

Οι υπεύθυνοι του δικτύου αποφάσισαν για να μην προκληθεί κάποιο ακόμη χειρότερο δυστύχημα, να μετακινήσουν και να τοποθετήσουν έναν κενό επιβατών συρμό στο ύψος του Αγίου Νικολάου, ώστε με την σύγκρουση να ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του.

Το μηχάνημα ανήκε σε αυστριακή εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της συντήρησης των γραμμών και εντός του οχήματος επέβαιναν Έλληνες εργαζόμενοι του «Ηλεκτρικού» για να τους καθοδηγούν αλλά και αλλοδαποί εργαζόμενοι της εταιρείας που είχε αναλάβει την εργολαβία.

Τη στιγμή που πλησίαζαν στο σημείο της τεχνητής πρόσκρουσης με τον ακινητοποιημένο συρμό, οι επιβαίνοντες εργαζόμενοι άρχισαν να πηδούν ο ένας μετά τον άλλο από το βαγόνι. Δυστυχώς όμως τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν αμέσως την πρόσκρουση, σοβαρά τραυματισμένο έναν Έλληνα εργαζόμενο και λιγότερο τραυματίες έναν ακόμη Έλληνα και έναν αλλοδαπό.

Ο σοβαρά τραυματισμένος άντρας, ο 41χρονος Πέτρος Γιάμαλης κατέληξε στο ασθενοφόρο λίγο πριν φτάσει στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα