Ήξερες πως η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξεως;

Ήξερες πως η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξεως;
Η βενζίνη δεν λειτουργεί για πάντα και υπό τις όποιες συνθήκες, ως αποτελεσματικό καύσιμο. iStock

Υπάρχουν τρεις λόγοι που δεν επιτρέπουν στη βενζίνη να διατηρεί για πάντα τις ιδιότητες της. Πόσο μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ρεζερβουάρ και το μπιτόνι.

Δεν είναι μια και δυο οι κινηματογραφικές ταινίες, στις οποίες ο πρωταγωνιστής βρίσκει ένα vintage αυτοκίνητο (συνήθως κάτω από ένα πολύ σκονισμένο κάλυμμα), ανοίγει την πόρτα του οδηγού, κάθεται στο κάθισμα, το βάζει σε λειτουργία, βάζει πρώτη (ταχύτητα) και εξαφανίζεται.

Όλο αυτό είναι ένας μύθος.

Βλέπετε, η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξεως.

Είναι οι 6 μήνες, εφόσον διατηρηθεί σε ιδανικές συνθήκες

Ο ένας χρόνος, αν χρησιμοποιηθεί σταθεροποιητής καυσίμου.

Εάν έχουμε αποθηκεύσει βενζίνη σε μπιτόνια, ‘λήγει’ στους έξι μήνες -και πάλι όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Εάν μείνει στο ρεζερβουάρ μας, λήγει σε 4 εβδομάδες.

Όπως εξηγεί το IFL Science πρόκειται για συγχώνευση περίπου 150 διαφορετικών τύπων υδρογονανθράκων. Δηλαδή, ενώσεων που περιέχουν υδρογόνο και άνθρακα.

Αυτή που χρησιμοποιούμε τη σήμερον ημέρα λειτουργεί και ως λιπαντικό, ενώ έχει αντισκωριακές και αντιπαγωτικές ιδιότητες για να διατηρεί τον κινητήρα σε καλή λειτουργία.

Γιατί λήγει η βενζίνη

Το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου που αγοράζουμε έχει αιθανόλη, που εξελίσσεται σε προβληματική αν δεν χρησιμοποιηθεί για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Πρόκειται για ανανεώσιμο τύπος καυσίμου (πρόσθετο εν προκειμένω) που μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Την ίδια ώρα, σιχαίνεται την υγρασία, καθώς απορροφά το νερό και αν γίνει αυτό σε μεγάλες ποσότητες, προκύπτει πρόβλημα. Όπως η σκουριά στις σωληνώσεις που θα οδηγήσουν σε πρόβλημα στην καύση.

Η βενζίνη είναι επιρρεπής και στην οξείδωση, όταν μένει ανενόχλητο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Περιέχει ένα συγκεκριμένο σύνολο υδρογονανθράκων (ονομάζονται ολεφίνες) και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Όταν αρχίζουν να οξειδώνονται, στερεοποιούνται σε ένα πολυμερές που μοιάζει με κόμμι (βλ. κολλώδης ουσία που εκκρίνεται από εγκοπές στο φλοιό ορισμένων δέντρων). Και μάλλον δεν το θέλουμε στον κινητήρα μας.

Εκτός του ότι αυτά τα πολυμερή δεν καίγονται καλά, κολλάνε πάνω σε σημαντικά στοιχεία του συστήματος καυσίμου και του κινητήρα (πχ φίλτρο καυσίμου).

Οι οξυγονωμένοι υδρογονάνθρακες συμβάλλουν στο να μυρίζει σαν σάπια η βενζίνη.

Πέραν της οξείδωσης, υπάρχει περίπτωση και εξάτμισης.

Η βενζίνη περιλαμβάνει σειρά από ενώσεις που είναι πολύ πιο πτητικές από τις άλλες. Είναι μεν, ένας από τους λόγους που δυσκολεύεται να ξεκινήσει το αυτοκίνητο όταν έχει πολυκαιρισμένη βενζίνη, ενώ εξατμίζονται.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα