Κακοκαιρία: “Φουσκώνει” επικίνδυνα ο Πηνειός – Νέες εκκενώσεις τα ξημερώματα, αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Κακοκαιρία: “Φουσκώνει” επικίνδυνα ο Πηνειός – Νέες εκκενώσεις τα ξημερώματα, αγωνία για τους εγκλωβισμένους
Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, Τρίκαλα κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Υπερχειλίζει ο Πηνειός, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει γοργά και μεγάλο όγκο νερού να κατευθύνεται επικίνδυνα προς τη Λάρισα. Χτύπησε το 112 μέσα στη νύχτα για νέες εκκενώσεις. Στους έξι μέχρι στιγμής οι νεκροί, επιχειρούν με το πρώτο φως οι σωστικές δυνάμεις για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους.

Δραματική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία, με την αγωνία να αφορά δύο “μέτωπα”, αφενός στον εντοπισμό των αγνοουμένων, αφετέρου στην άνοδο της στάθμης του Πηνειού από τις τεράστιες ποσότητες νερού της κακοκαιρίας Daniel.

Η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για το νερό που κατευθύνεται προς τη Λάρισα, απειλώντας πολλά χωριά και οδηγώντας την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε νέες εκκενώσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχών. “Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού.

Μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακτυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται απο την κακοκαιρία Daniel.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

Σε συνενόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων, ο Δήμαρχος Λάρισας κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή Κουτσόχερο και η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε γύρω στις 22:00 της Πέμπτης, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάνια Γκουσιάρη. Επίσης, εκκενώνονται σταδιακά τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα.

Τα νερά του Πηνειού απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο.

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Έξι νεκροί, τουλάχιστον έξι αγνοούμενοι, “εξαφανίστηκαν” χωριά

Τεράστιες καταστροφές, έξι νεκροί, έξι επίσημα αγνοούμενοι και δεκάδες εγκλωβισμένοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας “Daniel” που συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα.

Από το πρωί της Πέμπτης, δραματικές στιγμές καταγράφονται ανάμεσα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου στον δήμο Παλαμά χωριά έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί.

Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μιλούν για επιπλέον αγνοούμενους, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ωστόσο να κάνει λόγο για έξι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για ανθρώπινες απώλειες, ενώ πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς, τους οποίους οι Αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν.

Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, Τρίκαλα κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πάνω από 6.000 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/ 07:00 έως σήμερα Παρασκευή 08-09-2023 και Ω/06:30 έχει λάβει 6.406 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
  • στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
  • στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
  • στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
  • στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
  • Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
  • Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα:

  • 24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας
  • 28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας
  • 25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας
  • 1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας
  • 11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας
  • 15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
  • 4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας
  • 2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Παλαμάς Καρδίτσας: «Το 2023 πεθαίνουμε στα σπίτια μας»

Οι κραυγές αγωνίας κατοίκων από τον Παλαμά Καρδίτσας δεν έχουν τέλος, καθώς ολόκληρη η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ χωριά και περιουσίες έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τη Γωγώ Κατσιαμπούρα, κάτοικο Αθηνών, που από το πρωί αγωνιά για την τύχη των συγγενών της. Όπως λέει «η γιαγιά μου, η θεία μου και τα ξαδέλφια μου είναι από τις 6 το πρωί εγκλωβισμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπίτι στο ισόγειο. Το νερό έχει φτάσει στο ενάμιση μέτρο.

Επικοινωνώ προσεκτικά μαζί τους, αφού τελειώνουν και οι μπαταρίες των κινητών. Στην τελευταία κλήση μου είπαν πως κρυώνουν και τρέμουν. Κινδυνεύουν με υποθερμία.

Δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, τίποτα. Οι άνθρωποι μου δεν μπορούν καν να πάρουν τα φάρμακα τους.

Πριν λίγο ένας 85χρονος κατέληξε, αβοήθητος.

Είμαστε στο 2023 και πεθαίνουμε στα σπίτια μας.

Είμαστε στη μέση της Ελλάδας, στο χάρτη, λίγες ώρες μακριά από τα αστικά κέντρα. Πού είναι η βοήθεια;

Σε 6.30 ώρες που έχουν περάσει από τις πλημμύρες, θα είχαν καταφθάσει στην περιοχή διασώστες από το εξωτερικό. Σε 2-3 ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να προσεγγίσουν τα πάντα, αλλά δεν έχει εμφανιστεί τίποτα.

Παρακαλούμε όποιον ακούει να κάνει κάτι.

Απειλούνται ζωές».

Άλλη μια μαρτυρία από κάτοικο, μέσω του ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω» ανέφερε χαρακτηριστικά.











«Ένας άνθρωπος με τρία σκυλάκια βρισκόταν στο σπίτι που γκρεμίστηκε πίσω. Τα σκυλιά κατάφεραν, βγήκαν έξω κλαίνε. Τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον βρω από τις 4:30πμ ώρα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Γκιλέκα» αναφέρει στο OPEN κάτοικος της περιοχής, συμπληρώνοντας «δεν ξέρετε τι ουρλιαχτά ακούγονται».











«Εξαφανίστηκε» η Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Την ίδια στιγμή, «σβησμένη» από τον χάρτη εδώ και ώρες η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μία από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο τις τελευταίες ώρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Το ανελέητο σφυροκόπημα της κακοκαιρίας μετέτρεψε τον κάμπο της Καρδίτσας σε μία απέραντη λίμνη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή αλλά και εκείνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι κάτω από το νερό.

Χωρίς νερό τα Τρίκαλα

Διακοπή υδροδότησης έχει σημειωθεί στην πόλη των Τρικάλων, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων ύδρευσης της ΔΕΥΑΤ. Η παροχή του νερού θα αρχίσει μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ΔΕΥΑ Τρικάλων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της βλάβης. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε δωρεάν διανομή μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες απεγκλωβισμοί στη Μαγνησία από τη θάλασσα

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό,Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπο την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού. Ολα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι του Βόλου. Στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ.Τριάδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα