Κακοκαιρία: Εφιαλτικές ώρες στη Θεσσαλία – Φόβοι για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους

Κακοκαιρία: Εφιαλτικές ώρες στη Θεσσαλία – Φόβοι για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους
Ο θεσσαλικός κάμπος πλημμυρισμένος μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel INTIME NEWS

Όλο και πιο δραματικές διαστάσεις λαμβάνει, όσο περνούν οι ώρες, ο εφιάλτης χιλιάδων κατοίκων στη Θεσσαλία ενώ ανεβαίνει συνεχώς η στάθμη του Πηνειού. Στους έξι μέχρι στιγμής οι νεκροί την ώρα που οι εγκλωβισμένοι λόγω της κακοκαιρίας είναι δεκάδες.

Τεράστιες καταστροφές, έξι νεκροί, έξι επίσημα αγνοούμενοι και δεκάδες εγκλωβισμένοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας “Daniel” που συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα.

Από το πρωί της Πέμπτης, δραματικές στιγμές καταγράφονται ανάμεσα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου στον δήμο Παλαμά χωριά έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί.

Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μιλούν για επιπλέον αγνοούμενους, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ωστόσο να κάνει λόγο για έξι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για ανθρώπινες απώλειες, ενώ πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς, τους οποίους οι Αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν.

«Η κατάσταση στον Παλαμά είναι πολύ δύσκολη» παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στο σημείο.

Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, Τρίκαλα κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δύσκολες ώρες και για τους κατοίκους στη Λάρισα καθώς το βράδυ της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112, με το οποίο καλούνται όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνείου, στα όρια του δήμου, να απομακρυνθούν καθώς η στάθμη του ποταμιού έχει ανέβει επικίνδυνα.

Κικίλιας: Απεγκλωβισμοί όλο το βράδυ

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι – σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωσή του για την κακοκαιρία “Daniel”.

Όπως είπε, τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας και προσέθεσε ότι «εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα 6 αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων».

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3000 μερίδες φαγητού και νερού.

«Όπως διαβεβαίωσα και νωρίτερα είμαστε εδώ κοντά στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται σκληρά», σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πάνω από 6.000 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, αργά το βράδυ, έλαβε 6.284 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 1.791 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.305 κλήσεις, εκ των οποίων, στη Μαγνησία, 2.250 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 630 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα, στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 305 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 124 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 125 άτομα, στην Καρδίτσα, 1050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 230 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 360 άτομα, στα Τρίκαλα, 580 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 83 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 340 άτομα, στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα, στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 252 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 142 άτομα, στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημείο ένα άτομο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, μία άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων, στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων, στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε μία κοπή δέντρου, στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων, στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων, στην Επίδαυρο 40 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 8 άτομα, στο Κρανίδι 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 71 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων και στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων, σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων.

Παλαμάς Καρδίτσας: «Το 2023 πεθαίνουμε στα σπίτια μας»

Οι κραυγές αγωνίας κατοίκων από τον Παλαμά Καρδίτσας δεν έχουν τέλος, καθώς ολόκληρη η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ χωριά και περιουσίες έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τη Γωγώ Κατσιαμπούρα, κάτοικο Αθηνών, που από το πρωί αγωνιά για την τύχη των συγγενών της. Όπως λέει «η γιαγιά μου, η θεία μου και τα ξαδέλφια μου είναι από τις 6 το πρωί εγκλωβισμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπίτι στο ισόγειο. Το νερό έχει φτάσει στο ενάμιση μέτρο.

Επικοινωνώ προσεκτικά μαζί τους, αφού τελειώνουν και οι μπαταρίες των κινητών. Στην τελευταία κλήση μου είπαν πως κρυώνουν και τρέμουν. Κινδυνεύουν με υποθερμία.

Δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, τίποτα. Οι άνθρωποι μου δεν μπορούν καν να πάρουν τα φάρμακα τους.

Πριν λίγο ένας 85χρονος κατέληξε, αβοήθητος.

Είμαστε στο 2023 και πεθαίνουμε στα σπίτια μας.

Είμαστε στη μέση της Ελλάδας, στο χάρτη, λίγες ώρες μακριά από τα αστικά κέντρα. Πού είναι η βοήθεια;

Σε 6.30 ώρες που έχουν περάσει από τις πλημμύρες, θα είχαν καταφθάσει στην περιοχή διασώστες από το εξωτερικό. Σε 2-3 ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν να προσεγγίσουν τα πάντα, αλλά δεν έχει εμφανιστεί τίποτα.

Παρακαλούμε όποιον ακούει να κάνει κάτι.

Απειλούνται ζωές».

Άλλη μια μαρτυρία από κάτοικο, μέσω του ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω» ανέφερε χαρακτηριστικά.











«Ένας άνθρωπος με τρία σκυλάκια βρισκόταν στο σπίτι που γκρεμίστηκε πίσω. Τα σκυλιά κατάφεραν, βγήκαν έξω κλαίνε. Τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον βρω από τις 4:30πμ ώρα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Γκιλέκα» αναφέρει στο OPEN κάτοικος της περιοχής, συμπληρώνοντας «δεν ξέρετε τι ουρλιαχτά ακούγονται».











«Εξαφανίστηκε» η Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Την ίδια στιγμή, «σβησμένη» από τον χάρτη εδώ και ώρες η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μία από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο τις τελευταίες ώρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Το ανελέητο σφυροκόπημα της κακοκαιρίας μετέτρεψε τον κάμπο της Καρδίτσας σε μία απέραντη λίμνη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή αλλά και εκείνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι κάτω από το νερό.

Χωρίς νερό τα Τρίκαλα

Διακοπή υδροδότησης έχει σημειωθεί στην πόλη των Τρικάλων, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων ύδρευσης της ΔΕΥΑΤ. Η παροχή του νερού θα αρχίσει μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ΔΕΥΑ Τρικάλων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της βλάβης. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε δωρεάν διανομή μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες απεγκλωβισμοί στη Μαγνησία από τη θάλασσα

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό,Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπο την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού. Ολα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι του Βόλου. Στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ.Τριάδα.

Νερό με το δελτίο και με ωράριο στο Βόλο

Στο Βόλο, νερό με το δελτίο και με συγκεκριμένο ωράριο θα παρέχεται στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, μόλις αποκατασταθεί στοιχειωδώς έστω και η ελάχιστη δυνατή παροχή νερού, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, διότι η καταστροφή είναι αδιανόητη σε όλη την περιοχή.






Όπως είπε ο Αχιλλέας Μπέος «αυτό το νερό είναι από άντληση από 4 γεωτρήσεις. Δεν είναι αρκετό ούτε και πόσιμο. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3 ή 4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από 11 τη νύχτα θα κόβεται παντελώς, γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό και όχι προς πόση. Όλο το δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Έχουν κάνει μικρές παρεμβάσεις οι τεχνικοί για να δώσουμε άμεσα λίγο νερό. Και πρέπει κάποια στιγμή να σταματά η άντληση του νερού για να γεμίζουν οι δεξαμενές από τη γεώτρηση. Είναι τραγική η κατάσταση».






Υπερχείλιση του Πηνειού σε πολλά σημεία

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.






Εύβοια: Πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις στις Ροβιές

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους στις Ροβιές του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του ποταμού να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο evima.gr, σοβαρό πρόβλημα προκλήθηκε στο συνεταιρισμό του χωριού, καθώς το νερό κατέστρεψε τα πάντα, με τις δεξαμενές να παρασύρονται στη θάλασσα.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη στις Ροβιές. Η μανία του νερού παρέσυρε τα πάντα. Εχουμε πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις και δυστυχώς δεν ξέρουμε τι μας περιμένει» δήλωσε στο τοπικό evima.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα