Καταγγελία για μαιευτήρα: Υπολογίζει το "φακελάκι" με τα κιλά του μωρού

Φαινόμενα χρηματισμού σε μέλη του ιατρικού σώματος.
Φαινόμενα χρηματισμού σε μέλη του ιατρικού σώματος. 123RF.COM

Η μητέρα και το νεογέννητο μωρό βρίσκονταν σε ΜΕΘ διατρέχοντας κίνδυνο, τη στιγμή που ο "φακελάκιας" μαιευτήρας ζητούσε χιλιάδες ευρώ από τον πατέρα.

Μια περίπτωση για έναν μαιευτήρα- γυναικολόγο ο οποίος απαίτησε "φακελάκι" ενώ η μητέρα και το νεογέννητο μωρό βρίσκονταν σε ΜΕΘ, κατήγγειλε ο ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πατρών, Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Την περιπέτειά του διηγήθηκε ο ίδιος ο παθών σύζυγος και πατέρας στον καθηγητή.

Το ιστορικό της ντροπής

Στα τέλη Δεκεμβρίου έφτασε μαζί με την ετοιμόγεννη σύζυγό του στην Αθήνα, ώστε η τελευταία να γεννήσει σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Η γυναίκα αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα στην εγκυμοσύνη της. Όταν βρήκαν τον εν λόγω μαιευτήρα, εκείνος απαίτησε αμέσως 1000 ευρώ για την εισαγωγή της γυναίκας στην κλινική που διευθύνει στο δημόσιο νοσοκομείο. Και όχι μόνον αυτό, απαίτησε να λάβει και περαιτέρω παράνομη αμοιβή μετά την γέννηση του παιδιού και ανάλογα των ...κιλών που θα ζύγιζε! Αμοιβή με τα κιλά σαν να πρόκειται για... κρέας

ADVERTISING

Το μωρό γεννήθηκε μόλις 2,1 κιλά και η γυναίκα χρειάστηκε να χάσει τη μήτρα της και να μπει στην Εντατική. Παρόλα αυτά, και την εύλογη αγωνία του συζύγου και πατέρα, ο μαιευτήρας τον πληροφόρησε ότι δεν είναι "τζαμπατζής" και ότι αμείβεται με τα κιλά του νεογέννητου σε χιλιάδες και όχι εκατοντάδες ευρώ. Δηλαδή, του ζήτησε άλλες 2100 ευρώ εκτός του αρχικού ποσού των 1000 που πήρε, για να κάνει την εισαγωγή της γυναίκας. Και όλα αυτά, αν μη τι άλλο, τα ζήτησε από έναν φτωχό άνθρωπο ο οποίος αγωνιούσε έξω από τη ΜΕΘ για γυναίκα και παιδί. Ο καθηγητής που δημοσιοποίησε το γεγονός χωρίς ονόματα, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση των διωκτικών Αρχών για να δώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τον "φακελάκια" μαιευτήρα.

Η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά με οργή για την απαράδεκτη συμπεριφορά του γιατρού και δηλώνει έτοιμος να επέμβει στο βαθμό που προβλέπεται από τις αρμοδιότητές του.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ:

"Ο Σύλλογος καταδικάζει το "φακελάκι" και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Επισημαίνει δε τα εξής: Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης προσηλωμένοι στο καθήκον τους. Ωστόσο, ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων".

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε: "Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια. Διευκρινίζουμε, ωστόσο, ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε, ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς. Καλούμε την Πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ".

SHARE:

24Media Network