Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι: Ο κύριος σεισμός πέρασε

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι: Ο κύριος σεισμός πέρασε

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλλονιά

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυνακικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Αύριο θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής ήταν ο κύριος» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ σημείωσε ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος...».

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλλονιά δήλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στους ελέγχους των μηχανικών, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δημόσια κτίρια και 140 ιδιωτικές κατοικίες και στα μισά από αυτά τα κτίρια εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.

Επισήμανε, επίσης, ότι στα περισσότερα δημόσια κτίρια οι έλεγχοι έχουν τελειώσει, ενώ μεταξύ άλλων θα επανελεγχθούν το δικαστικό μέγαρο και δυο σχολεία στο Ληξούρι για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.

SHARE:

24Media Network