Κήποι, πλατάνια και μία γαλήνια λίμνη στην καρδιά της Πατησίων

Κήποι, πλατάνια και μία γαλήνια λίμνη στην καρδιά της Πατησίων

Η πρώτη μας βόλτα στο «ολοκαίνουριο» πάρκο ΦΙΞ έμοιαζε περισσότερο με εκδρομή στην εξοχή παρά με βόλτα στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Όσο κατηφορίζεις προς το κέντρο της πόλης δεν είναι μόνο τα πάρκα που σιγά σιγά σβήνονται από δίπλα σου, αλλά κι εκείνες οι τοποθεσίες που θα έκαναν ακόμη και τον πιο ταλαντούχο αρχιτέκτονα να οραματιστεί την ανάπλασή τους – να φανταστεί τη διακόσμησή τους με πράσινο, λίμνες, μονοπάτια και χαρούμενα πρόσωπα.

Για τον λόγο αυτό, οι λιγοστοί, πολύτιμοι πράσινοι χώροι που ήδη υπάρχουν επιβάλλεται να αξιοποιούνται και να βελτιώνονται, και το πάρκο ΦΙΞ είναι ένα από αυτά τα μέρη που είχε την τύχη να μεταμορφωθεί και να αναζωογονηθεί μέσα από σημαντικές αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, και να γνωρίσει την ανάπλαση που αξίζει σε ένα τόσο σπουδαίο αστικό ορόσημο.

Ένα πάρκο που βρίσκεται σε μια απ’ τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, τα Πατήσια, και με μια ιστορία αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την μπύρα FIX Hellas.

Καθώς, λοιπόν, βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά απ’ τη γειτονιά μου, τον Περισσό, η σκέψη να βολτάρω με τον κολλητό μου -και τον σκύλο του- που μένει δίπλα και η προοπτική να καθίσουμε μετά για μια μπύρα σε ένα απ’ τα πολύ ιδιαίτερα παγκάκια του, άρχισαν να στριφογυρνούν μέσα στο μυαλό μου. Ήθελα να (ξανά)δω το πάρκο, καθώς η τελευταία μου φορά στα γρασίδια του ήταν μία φευγαλέα επίσκεψη, που μου άφησε μία στενάχωρη εικόνα εγκατάλειψης. «Γρασίδια» είπα; Ξεραμένα χόρτα, χώμα και σκόνη εννοούσα.

Το μεσημέρι, λοιπόν, της Κυριακής με βρήκε να μπαίνω στον ανανεωμένο χώρο του, από μία από τις αρκετές πλάγιες εισόδους που μπορείς να βρεις επί της Πατησίων. Η εικόνα του δεν θύμιζε σε τίποτα την ατημέλητη αλάνα του παρελθόντος.

Το καλό με το νέο πάρκο είναι, ότι δεν πειράζει αν σε στήσουν -για ένα λογικό χρονικό διάστημα-, καθώς είναι γεμάτο με σημεία που σε περιμένουν για να τα ανακαλύψεις.

Χάρη στην ασυνέπεια του κολλητού μου και στο smartphone μου -που αρχικά βγήκε απ’ την τσέπη για φωτογραφίες και στη συνέχεια έδωσε τη θέση του στο Google- έμαθα και δύο βασικά πράγματα για το πάρκο που σίγουρα θα έχεις χαζέψει κι εσύ όσο σε τρώει η κίνηση στην Πατησίων.

Ή μήπως να την πω «Παραδεισίων»; Γιατί, πριν σου πω την ιστορία του πάρκου, ας δούμε λίγο γενικά την ιστορία της περιοχής.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή λεγόταν ακόμη «Παραδείσια», εξαιτίας των ρεμάτων που κατέβαιναν από τον Υμηττό κι έκαναν το μέρος ιδανικό για την ανάπτυξη «παραδεισένιων» κήπων. Η Πατησίων ήταν τότε ο δρόμος που οδηγούσε τους Αθηναίους προς αυτό το εξοχικό προάστιο, όσο κι αν δυσκολευόμαστε σήμερα να συλλάβουμε αυτήν την εικόνα.

Το 1902, ανάμεσα σε περιβόλια και ανθόκηπους, θα ανεγερθεί στην περιοχή η Βίλα Κλωναρίδου και δύο χρόνια αργότερα θα χτιστεί εκεί το ομώνυμο εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας.

Δέκα χρόνια μετά, το 1930, το εργοστάσιο θα περάσει στην ιδιοκτησία του Κάρολου Φιξ και έως ότου κλείσει το 1982, στελέχη και εργαζόμενοι θα γίνονται μάρτυρες της ριζικής αλλαγής του άλλοτε προαστείου αναψυχής σε ένα σύγχρονο αστικό τοπίο.

Το ίδιο διάστημα, η οικογένεια της Φιξ θα φέρει στη χώρα μας τον τεχνητό πάγο και ψυκτικά μηχανήματα, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να καταστήσει το brand name της μπύρας FIX συνώνυμο της ελληνικής μπύρας.

Εκείνη τη χρονιά, το 1982, το κλειστό πια εργοστάσιο θα αρχίσει πλέον να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, και το 1993 μαζί με τη βίλα, θα περάσουν στα χέρια του Δήμου Αθηναίων. Το εργοστάσιο θα κατεδαφιστεί -παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων- και το πάρκο Κλωναρίδη-ΦΙΞ θα ανοίξει τις πύλες του κι επίσημα.

Θα σου πω την αμαρτία μου: αν ήξερα ότι ο -παραλίγο πρώην- κολλητός θα αργούσε τόσο πολύ να έρθει θα είχα πάρει κι ένα βιβλίο μαζί μου. Βλέπεις, το πάρκο έχει θεματοποιηθεί και έχει χωριστεί σε διαφορετικές ενότητες, όλες με τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και όλες με μία σκιά που σε προσκαλεί να αράξεις από κάτω της και να απολαύσεις το διάβασμά σου.

Για παράδειγμα, όταν είδα στο κεντρικό τμήμα του πάρκου να ετοιμάζεται το λεγόμενο sensory garden, ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις που αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, το μόνο που ήθελα ήταν να ρίξω τη ζακέτα μου στο έδαφος, να ξαπλώσω και να διαβάσω μέχρι να με διακόψει ο Όζι -έτσι λέγεται ο σκύλος του φίλου. Δυστυχώς, όμως -για εκείνους- θα αργούσαν κι άλλο.

Περπατώντας προς το νότιο τμήμα του πάρκου, γύρω από το συντριβάνι του, ομάδες από υδροχαρή φυτά θυμίζουν τους φυσικούς υγρότοπους της Αττικής, και σε καλούν να αράξεις δίπλα του, με σεβασμό και ένα μικρό δέος.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μου κάτω απ’ τον μεσημεριανό ήλιο, συνάντησα επιτέλους την παρέα μου, η οποία είχε προνοήσει και δροσιζόταν κάτω απ’ τα πλατάνια της δυτικής αλέας. Κάθισα δίπλα τους, μαλώσαμε για την αργοπορία τους, τα βρήκαμε, ξαναμαλώσαμε, με κέρασαν μία παγωμένη FIX Hellas και τα ξαναβρήκαμε οριστικά και αμετάκλητα. Άλλωστε, πόση ώρα να κρατήσεις κακία σε έναν σκύλο;

Πάντως, ωραίο σημείο για να καθίσεις και να χαζέψεις τους θάμνους που ξεχωρίζουν, φυτεμένοι γραμμικά, σε μία τέλεια σειρά αρκετά «αναπαυτική» για το μάτι, αρκετά ξεκούραστη για όσους ψάχνουν την αρμονία σε κάθε λεπτομέρεια. Είμαι αυτός ο τύπος, σόρι.

Ο Όζι πήγε να εξερευνήσει το σημείο που έχει τοποθετηθεί ο χλοοτάπητας που βρίσκεται στο ανατολικό όριο με την οδό Πατησίων, ένα ιδανικό σημείο συνάντησης και διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Η έκταση όλου του πάρκου είναι 7,5 στρέμματα, μια πραγματικά σημαντική ανάσα πράσινου γι’ αυτήν την πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας, του Όζι όμως του αρκούσε μόλις αυτή η γωνία για να τρέξει και να κυλιστεί σαν ζωντανή χνουδόμπαλα.

Φεύγοντας, σκεφτόμουν πόσα πρέπει να έχουν αλλάξει σχετικά με την περιβαλλοντική και αισθητική αντίληψη, από εκείνη τη μέρα που πρωτοφυτεύτηκαν τα επιβλητικά πια δέντρα που δεσπόζουν στο μέρος. Πόσα έχουν αλλάξει ώστε αυτή η νέα πρόταση να θεωρούνταν τόσο επιβεβλημένη.

Άλλωστε, πάνω ακριβώς σε αυτήν την νέα ανάγκη ήρθαν και κούμπωσαν η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η FIX Hellas, οι οποίες μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, του έδωσαν νέα πνοή , δημιουργώντας ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, έναν χώρο πρασίνου, ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές και ώρες της ημέρας.

Το πάρκο ΦΙΞ είναι ένα πραγματικό στολίδι για την πρωτεύουσα και άνοιξε ακριβώς αυτήν τη δύσκολη περίοδο όπου οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν ξανά τα γνωστά και άγνωστα πράσινα σημεία της πόλης. Ακόμη κι αν δεν μένετε τόσο κοντά του όσο εγώ, νομίζω ότι αξίζει να περιμένετε λίγο ακόμη, για την πρώτη σας βόλτα στο πάρκο. Άλλωστε, από τα τέλη του μήνα μας καλεί να το εξερευνήσουμε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα