Κόντρα υπουργείου και σωφρονιστικών για τις φυλακές

Στιγμιότυπο από τις φυλακές Κορυδαλλού το πρωΐ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2015, πριν από την έναρξη της δίκης της ¨"Χρυσής Αυγής".
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από τις φυλακές Κορυδαλλού το πρωΐ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2015, πριν από την έναρξη της δίκης της ¨"Χρυσής Αυγής". (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Αφορμή η κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα. Οι απαντήσεις του υπουργείου και οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Άγρια κόντρα ξέσπασε μέσω ανακοινώσεων ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλο και την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με αφορμή την κατάσταση των φυλακών της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι "το σωφρονιστικό σύστημα διοικείται πλέον αποκλειστικά από τους θεσμικά υπεύθυνους και όχι από παράκεντρα που πασχίζουν να διατηρήσουν το κεκτημένο τους" ως απάντηση στη δριμεία επίθεση της Ομοσπονδίας.

Μεταξύ άλλων, η ΟΣΥΕ καταγγέλλει το υπουργείο επισημαίνοντας ότι ακολουθεί την "τακτική της κορδέλας και των εγκαινίων", κρύβοντας "τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών κάτω από το χαλί".

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται : "Επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει τις λανθασμένες και επικίνδυνες τακτικές που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές. Η τακτική της κορδέλας και των εγκαινίων συνεχίζεται με την ίδια ένταση κρύβοντας τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών κάτω από το χαλί.

Μόνο που την τακτική αυτή την εφαρμόζει με απολυταρχικό τρόπο και χωρίς να δείχνει ότι ενδιαφέρεται για την ζωή και την αξιοπρέπεια εργαζομένων και κρατουμένων".

Παράλληλα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους πως σήμερα το πρωί στην Φυλακή Χανίων πραγματοποίησαν συμβολική δίωρη κατάληψη στην πτέρυγα της Φυλακής Χανίων το υπουργείο Δικαιοσύνης "θέλει εκβιαστικά να ανοίξει".

Λίγο αργότερα, ακολούθησε η απάντηση του Νικ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος δήλωσε σχετικά: "με έκπληξη διάβασα το Δελτίο Τύπου – Καταγγελία της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) με το οποίο εμφανίζεται να δυσφορεί που στα Γρεβενά δημιουργήθηκαν χώροι για την εξυπηρέτηση των οικογενειών των κρατουμένων και που στα Χανιά πρόκειται να λειτουργήσει μια άδεια πτέρυγα κράτησης. Να δυσφορεί δηλαδή, που βελτιώνονται οι συνθήκες κράτησης και αποσυμφόρησης στις ακόμη και σήμερα υπερφορτωμένες ελληνικές φυλακές.

Είναι προφανές ότι τα αίτια της αντίδρασης είναι άλλα και όχι τα αναφερόμενα από την ΟΣΥΕ. Το σωφρονιστικό σύστημα διοικείται πλέον αποκλειστικά από τους θεσμικά υπεύθυνους και όχι από παράκεντρα που πασχίζουν να διατηρήσουν το κεκτημένο τους.

Όποιος προσπαθεί να σπείρει ανησυχίες στοχοποιώντας πρόσωπα, όπως τον Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτ. Φυτράκη, ματαιοπονεί. Ως Υπουργός κλήθηκα από τον εκφραστή της λαϊκής βούλησης Πρωθυπουργό να αναλάβω ένα δύσκολο έργο, ορίζοντας και συνεργάτες. Ήλθαμε όλοι μαζί και δουλεύουμε συλλογικά, για να συμβάλουμε στην ασφάλεια των πολιτών και στον εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στις φυλακές.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με όλους τους ευσυνείδητους εργαζόμενους του χώρου και την συμπαράσταση της κοινωνίας, θα συνεχίσει ακλόνητα την πολιτική αναβάθμισης του σωφρονιστικού συστήματος».

SHARE:

24Media Network