Κορονοϊός: Ενδυναμώνεται το ΕΣΥ έναντι της επιδημίας

Κορονοϊός: Ενδυναμώνεται το ΕΣΥ έναντι της επιδημίας
Εντατική Eurokinissi

Νέες κλίνες, αύξηση των εντατικών και ενίσχυση των δομών που θα γίνονται εργαστήρια, προστίθενται στο δυναμικό του ΕΣΥ.

Με κλίνες σε μια σειρά νοσοκομεία που θα διατίθενται αποκλειστικά για τις νοσηλείες σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού, ενισχύεται το ΕΣΥ. Ειδικότερα συνολικά 2156 κλίνες έχουν δεσμευτεί για να δεχθούν περιστατικά του κορονοϊού, ενώ 180 είναι τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπεία και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Παράλληλα σχετικά με τους ελέγχους, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει σύστημα επί πλέον εργαστηριακών ελέγχων.

Ειδικότερα, υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη για τη λειτουργία νοσοκομείων αποκλειστικά για τον κορονοϊό, ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για τον Covid-19. Σήμερα 2156 κλίνες έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά για να δεχθούν ήπια και μέτρια περιστατικά του κορονοϊού και 180 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ αποκλειστικά για τη νοσηλεία σοβαρών κρουσμάτων του Covid-19. Στο σχεδιασμό προβλέπεται και η λειτουργία νέων ΜΕΘ, καθώς και απλών κλινών για τον κορονοϊό.

«Οι κλίνες ΜΕΘ που αναπτύσσουμε είναι ήδη λειτουργούσες, αλλά και κρεβάτια που παρέμεναν κλειστά τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για να ανοίξουν ακόμη περισσότερα», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, τις επόμενες αλλάζει το σχέδιο εφημέρευσης για τα νοσοκομεία της Αθήνας. Ολόκληρα τα Νοσοκομεία Σωτηρία και Παμμακάριστος, θα είναι αποκλειστικά νοσοκομεία Κορονοϊού, καθώς και μια πτέρυγα του Νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρα, με 56 κλίνες. Το ίδιο σχεδιάζεται και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, βάσει σχεδιασμού 6 Κέντρα Υγείας στην Αττική, αλλά και άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα υποδέχονται ύποπτα περιστατικά για την αντιμετώπιση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κάθε περιστατικό και να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Έλεγχοι

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας και οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, βρίσκονται στη πρώτη γραμμή του μετώπου. Η ελληνική ερευνητική κοινότητα συστρατεύεται στη μάχη για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και των συνεπειών του. Εδώ και δυο εβδομάδες, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με το συντονισμό του προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ και Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και το σύνολο των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και των ελληνικών πανεπιστημίων, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συνεπικουρώντας τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο στόχος είναι ένας : Ο περιορισμός της διάδοσης της νόσου και η προστασία της υγείας των πολιτών. Σε πρώτη φάση, το σχέδιο εστιάζει στην υποστήριξη και την αύξηση των εξετάσεων για τον COVID-19. Η αρχή γίνεται με την συμμετοχή εργαστηρίων, που θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια. Η προσπάθεια αυτή, γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και σε νέες δράσεις που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα