Κορονοϊός: Φρενάρει η επιδημία στην Ελλάδα. Η πρόβλεψη για δεύτερο κύμα

Κορονοϊός: Φρενάρει η επιδημία στην Ελλάδα. Η πρόβλεψη για δεύτερο κύμα
Αντικατοπτρισμός γυναίκας με μάσκα. AP

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την εξάπλωση της επιδημίας αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει. Πού βρισκόμαστε σήμερα και γιατί είναι ακόμα πιο κρίσιμη η εφαρμογή των μέτρων.

Αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών όσον αφορά στην εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς διαπιστώνεται σημαντική επιβράδυνση στην επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων. Όπως μάλιστα ανέφερε χθες Δευτέρα 6/4, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είναι σαφές τις τελευταίες μέρες, ότι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ένα «φρένο». Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν είναι σημαντικά και αποτελεσματικά κι έτσι δεν θρηνήσαμε εκατόμβες νεκρών. Πάντως ανέφερε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από κάποια τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο.

«Δε μιλάμε για peak της επιδημίας. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε. Μιλάμε όμως και για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος, κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογη με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός και ανάλογη και με τις εξελίξεις βέβαια, που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Μιλάμε για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης», τόνισε ο καθηγητής.

Τόνισε ακόμη ότι οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλούν για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους. Δηλαδή ένα σχήμα του «βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφύγει».
 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Σχετικά με τη διατήρηση ή τη χαλάρωση των μέτρων ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανάφερε ότι είναι πολύ πρώιμη αυτή η συζήτηση και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρώτο μέρος του σχεδίου, το οποίο ολοκληρώνεται στις 27 Απριλίου.

«Μέχρι τότε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η μεγάλη μας αγωνία δεν μπορεί να είναι τι θα συμβεί στους επόμενους 3-4 μήνες, αλλά πώς θα μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα όσο πιο αυστηρά. Διότι αυτοί οι αριθμοί, όλα αυτά τα κρούσματα τα οποία ανακοινώνονται, είναι εξαιρετικά μεταβλητά. Οποιαδήποτε στιγμή, μια οποιαδήποτε εστία σε οποιοδήποτε χωροταξικό cluster στην Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει άλλα δεδομένα και άλλες συνθήκες» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με το πότε ο πληθυσμός θα θεωρείται ότι έχει αποκτήσει ανοσία έναντι του ιού, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν θέλουμε ξαφνικά να χτίσουμε όλοι ανοσία. «Αν χτίζαμε όλοι ανοσία, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς», αναφερόμενος έμμεσα στη γνωστή τακτικής της «ανοσίας της αγέλης».

«Επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας μας», σημείωσε. Σχετικά με την θωράκιση του πληθυσμού και την μαζική χημειοπροφύλαξη σημείωσε ότι είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα. Γίνονται πειράματα με εκατοντάδες και σε κάποιες χώρες μερικές χιλιάδες ανθρώπους για κάποια φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν ή όχι. «Η καλύτερη χημειοπροφύλαξη θα είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένο φάρμακο το οποίο να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προφύλαξη από τη νόσο» υπενθύμισε ο κ. Τσιόδρας.

Κικίλιας

Για το δρόμο προς την επόμενη μέρα και τι αυτό θα σημαίνει για το ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες 6/4 στον Alpha. όπως είπε σε ό,τι έχει να κάνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρέπει να υπάρχει μια νέα πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Είναι εμφανές ότι δεν άντεξαν τα συστήματα υγείας και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.

“Εμείς θέλουμε μία ισχυρή Δημόσια Υγεία. Πρέπει να αναθεωρηθούν όλα κατά την άποψή μου. Ο τρόπος που είναι δομημένο το σύστημα, το μισθολογικό των γιατρών και των νοσηλευτών, το πώς τους προσλαμβάνουμε και πόσο γρήγορα μπορούμε να τους έχουμε, πόσες και ποιες ΜΕΘ έχουμε και πόσες χρειαζόμαστε. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πάνω από 4000 εγκρίσεις και προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας πλέον που να αμφιβάλει, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Η δέσμευσή μου λοιπόν είναι ένα σκληρό καλοκαίρι για εμάς, προετοιμασίας και δουλειάς. Γιατί του χρόνου έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο ιούς. Τον ιό της γρίπης και τον Covid-19”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα