Κορονοϊός: Η αξία της καραντίνας – Γιατί αυστηροποιούνται τα μέτρα μέρα με τη μέρα

Κορονοϊός: Η αξία της καραντίνας – Γιατί αυστηροποιούνται τα μέτρα μέρα με τη μέρα
Έκτακτα μέτρα Eurokinissi

Το "κρυφτό" του κορονοϊού, οι λόγοι που εντείνουν περαιτέρω την καραντίνα και πώς δικαιολογούνται οι συγκεκριμένες αποφάσεις από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

Την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και την υποχρέωση σε καραντίνα των υπόπτων κρουσμάτων και ευπαθών ομάδων δικαιολογεί η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουμε επιβεβαιωμένα 418 κρούσματα και νοσηλεύονται 79 άτομα με τα 13 στην εντατική. Η αύξηση σε ένα 24ωρο είναι σχετικά περιορισμένη αν σκεφτεί κανείς ότι σημειώθηκαν 9 επιπλέον νοσηλείες και 2 επιπλέον διασωληνώσεις ασθενών σε ΜΕΘ. Ίσως αυτό να θεωρούνταν θετικό ώστε να μην υπάρχουν αυστηρά μέτρα

Βέβαια η πραγματικότητα όσον αφορά στα κρούσματα είναι διαφορετική, καθώς εκτιμάται ότι οι θετικοί στον κορονοϊό είναι 2-3 χιλιάδες. Κι αν αυτό είναι ένα στοιχείο εκτίμησης, τα στοιχεία των νοσηλειών και εκείνων που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι απόλυτα.

Με βάση το δεδομένο αυτό, δηλαδή ότι ο ιός κρύβεται, τα μέτρα για απομόνωση και περιορισμό της κυκλοφορίας αποτελούν τη μόνη λύση, ώστε να μειώνουμε τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Δεν έχει νόημα να ανακαλύψεις έναν ασυμπτωματικό ασθενή, αλλά το ότι θα πρέπει να απομονωθεί για να μη μεταδώσει το ιό. Κι αυτό δε χρειάζεται έλεγχο αλλά συνειδητοποίηση.

Η πολιτική του εντοπισμού κρουσμάτων μπορεί να έχει σημασία αλλά αυτό που προέχει είναι να προληφθεί η μετάδοση, μια διαδικασία που επιτυγχάνεται μόνο με την καραντίνα.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το Παράδειγμα της Νότιας Κορέας

Στη χώρα μας ακούστηκαν κάποιες φωνές από την επιστημονική κοινότητα ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το λοιμοξιωλόγο κύριο Τιόδρα, έγινε ένας παραλληλισμός των μέτρων που λαμβάνουμε εδώ και το γιατί δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ν. Κορέας που διενεργεί χιλιάδες ελέγχους. Η χώρα αυτή έχει καταγράψει 8400 κρούσματα και 84 θανάτους.

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Κορέα μετά την επιδημία του πρώτου ιού SARS, επί τρία χρόνια οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες στο δρόμο και η επιδημία φόβου έκανε μεγαλύτερο κακό στην χώρα από τον ίδιο τον ιό. Η Νότια Κορέα έχει μικρότερη γεωγραφική επιφάνεια από την Ελλάδα και πληθυσμό 50 εκατομμύρια. Ως εκ τούτου, έχει πολύ υψηλότερη πιθανότητα διασποράς του ιού στον πληθυσμό και για αυτό κάνουν εξαντλητικές στρατηγικές ελέγχου που αφορούν 20.000 άτομα την ημέρα, σε 633 εργαστηριακές δομές για τεστ, ειδικούς χώρους ελέγχου έξω από κάθε κτίριο με θετικό κρούσμα, 118 διαφορετικά εργαστήρια και 1.200 επαγγελματίες υγείας να αναλύουν τα αποτελέσματα καθημερινά.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή από τα τεστ στη Νότια Κορέα θετικά είναι μόλις το 3%, ενώ κανείς δεν εξασφαλίζει πως η διακοπή της στρατηγικής τους δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της επιδημίας στη χώρα τους.

Επίσης υπάρχει και το ζήτημα της παρακολούθησης και καταγραφής προσωπικών δεδομένων και κατάφορες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης της δραστηριότητας των πολιτών στη Νότια Κορέα. Δυστυχώς, υπάρχουν ήδη αρκετές αναφορές για αυτό στα διεθνή μέσα.

«Η απάντηση σε όλους που ασκούν, και θέλουμε να πιστεύουμε πως ασκούν καλόπιστη κριτική» αναφέρει ο κύριος Τσιόδρας, είναι ότι οι κύριοι στόχοι του εργαστηριακού ελέγχου που γίνεται στην χώρα μας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, είναι οι παρακάτω:

Ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια, που έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και έχουν υιοθετηθεί από τους λοιμωξιολόγους, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα γίνεται όχι με την καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά με δύο ειδικές δειγματοληπτικές διαδικασίες. Η μία είναι εκτεταμένη και περιλαμβάνει όλες τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τα βαριά περιστατικά σε ΜΕΘ, η οποία είναι εξαιρετική διαδικασία, sentinel επιτήρησης της νόσου και μια ειδική δειγματοληπτική διαδικασία στο γενικό πληθυσμό, που όμως δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Και αυτή η διαδικασία προχωράει και θα είναι πολύ γρήγορα πραγματικότητα. Πρέπει εδώ να πω και κάτι άλλο. Σε όλο τον κόσμο υποκαταγράφεται η εξέλιξη της επιδημίας σημαντικά και αυτό δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει ο καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα