Κορονοϊός: Η Αυστραλία διώχνει τα δύο “ύποπτα” κρουαζιερόπλοια

Κορονοϊός: Η Αυστραλία διώχνει τα δύο “ύποπτα” κρουαζιερόπλοια
Τουρίστας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας AP Photo/Rick Rycroft

Οριστική η απόφαση των τοπικών κυβερνήσεων για την απαγόρευση ελλιμενισμού των δύο κρουαζιερόπλοιων που έπλεαν ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας μετά το φιάσκο στο Σίδνεϊ.

Δύο κρουαζιερόπλοια έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν από τα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας, καθώς ένα κρουαζιερόπλοιο που είχε δέσει στο Σίδνεϊ την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μία από τις βασικές πηγές μετάδοσης του κορονοϊού.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχετικά χαμηλός (2799) ακόμη και οι θάνατοι έχουν περιοριστεί στους 13, οι αυστραλιανές αρχές δεν θέλουν να πάρουν το όποιο ρίσκο ύστερα από τον εντοπισμό 147 φορέων του στο Ruby Princess που είχαν αποβιβαστεί στο Σίδνεϊ.

Το συμβάν προκάλεσε οργή στην τοπική κοινωνία και μαζί ερωτηματικά για το ποιος αποφάσισε να επιτραπεί η αποβίβαση επιβατών με συμπτώματα γρίπης χωρίς προηγουμένως να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Γι’ αυτό και την Πέμπτη η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ουδείς εκ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου MV Artania θα κατέλθει του πλοίου, δεδομένου ότι 7 από τους 800 ξένους επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στην covid-19. Εκτός, βέβαια, κι αν προκληθεί έκτακτη ανάγκη.

“Το πλοίο πρέπει να αναχωρήσει αμέσως” σημείωσε ο Μαρκ ΜακΓκόουαν. “Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: όσο είμαστε στην εξουσία δεν θα επιτρέψουμε ένα φιάσκο σαν αυτό του λιμανιού του Σίδνεϊ”.

Σύμφωνα με τον ΜακΓκόουαν ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο, το MSC Magnifica, στο οποίο δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στο Περθ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απομακρύνεται από τα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.

Εξάλλου οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας προετοιμάζουν το νησί Ρότνεστ, το οποίο παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως φυλακή και στη συνέχεια μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο, προκειμένου να τεθούν σε καραντίνα κάποιοι από τους 800 Αυστραλούς που επιβαίνουν σε ένα τρίτο κρουαζιερόπλοιο, το Vasco de Gama. Περισσότεροι από άλλοι 100 επιβάτες, από τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, θα παραμείνουν σε καραντίνα πάνω στο πλοίο όταν αυτό ελλιμενιστεί τη Δευτέρα.

Μάλιστα κάποιοι κυβερνήτες πολιτειών έχουν δηλώσει έτοιμοι να επιβάλουν πιο αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές δραστηριότητες, αν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεν κινηθεί αρκετά γρήγορα.

Εξαιτίας της απουσίας συνεπούς μηνύματος και επειδή οι πολίτες αγνόησαν την προηγούμενη σύσταση σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, πρέπει λάβουμε επιπλέον μέτρα γρήγορα ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί και εδώ αυτό που βλέπουμε στον υπόλοιπο κόσμο“, δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Γιατρών Τόνι Μπαρτόουν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα