Κορονοϊός: Κατακλύζονται τα ιδιωτικά εργαστήρια για ελέγχους

Κορονοϊός: Κατακλύζονται τα ιδιωτικά εργαστήρια για ελέγχους
Έλεγχος για κορονοϊό pixaby

Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι συστήνεται από το Υπουργείο Υγείας για τους ελέγχους για τον ιό από ιδιώτες.

Τις ειδικές συστάσεις που έχουν δοθεί από του αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να ακολουθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελέχγους για κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός τεστ σε ημερήσια βάση ιδιωτικούς φορείς κάτι το οποίο επιτρέπεται.

Σύμφωνα με το λοιμοξιωλόγο κύριο Σωτήρη Τσιόδρα, η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουν συζητηθεί και προβλέπεται συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου. Ο ίδιος διαβλέπει δυο κινδύνους σε μια στρατηγική ελέγχων εντός του χώρου ενός ιδιωτικού μικροβιολογικού εργαστηρίου.

Πρώτον, της μετάδοσης και περαιτέρω διασποράς του ιού αν κάποιος τον έχει, καθώς και δεύτερον της έκθεσης στον ιό αν δεν τον έχει και της μεταφοράς του στο σπίτι του. Τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει με αυστηρές προϋποθέσεις να μπορούν να ελέγχουν τους ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια της νόσου και θέλουν να ελεγχθούν.

«Βέβαια αυτό θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς της νόσου. Μπορεί να είναι ένας ειδικός χώρος διαλογής στο εργαστήριο, δίκην νοσοκομείου. Μπορεί να είναι εκτός του χώρου του ιδιωτικού εργαστηρίου. Μπορεί να είναι στο σπίτι των ασθενών και μόνο», σημειώνει.
 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

«Δεν θέλουμε οι έλεγχοι αυτοί να λειτουργήσουν σαν ευκαιρία μετάδοσης του ιού σε νέες εστίες διασποράς του. Και φυσικά το μήνυμα αυτοαπομόνωσης παραμένει το ίδιο ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα αυτά φυσικά και κοινοποιούνται και αποστέλλονται στον ΕΟΔΥ και συνυπολογίζονται στην επιδημιολογική παρακολούθηση της τρέχουσας κατάστασης της επιδημίας» συμπληρώνει ενώ επίσης τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιάς μορφής αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών, που να έχει σχέση με τον έλεγχο για τον ιό».

Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι ταυτόχρονα με τον ιό αυτό, κυκλοφορούν ένα σωρό άλλοι ιοί του αναπνευστικού, για τους οποίους τόσα χρόνια κανείς μας δε μιλά σοβαρά σε επίπεδο παγκόσμιο. Και αυτό δείχνει μια αδυναμία του συστήματος υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, το ξανατονίζω, έχουμε ασχοληθεί με τον ιό της γρίπης μόνο» λέει ο κ. Τσιόδρας.

Να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε ότι μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν έλεγχοι σε περίπου 1100 δείγματα. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά και έχει να κάνει με το γεγονός ότι λόγω των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά μέσω της ιχνηλάτησης διευρύνεται ο κύκλος των ατόμων που ελέγχονται. Την ίδια στιγμή βέβαια γίνονται και εξετάσεις τις οποίες κάνουν ιδιωτικά εργαστήρια επειδή κάποιος το ζητά. Ο κ. Τσιόδρας βέβαια είναι κατηγορηματικός τονίζοντας και πάλι ότι δεν χρειάζεται να τρέχει κανείς για έλεγχο με ήπια συμπτώματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα